RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Video toont hoe Las Vegas-killer vlak voor bloedbad 'ontspannen vakantie viert'

Beeld © New York Times

Het hotel van waaruit Stephen Paddock vorig jaar het vuur opende op festivalgangers in Las Vegas, heeft nieuwe videobeelden vrijgegeven. Het gaat om beelden die beveiligingscamera's maakten van aanslagpleger Paddock in de dagen vóór de aanslag.

Die aanslag, op 1 oktober vorig jaar, wordt gezien als de dodelijkste schietpartij in de recente Amerikaanse geschiedenis. De 64-jarige Paddock schoot 58 mensen dood en verwondde ruim 500 anderen. Daarna bracht hij zichzelf om het leven.

Hotelkamer bezaaid met automatische wapens

Onderzoekers zijn er in de afgelopen maanden niet in geslaagd om achter zijn motieven te komen. Eerder dit jaar werden al foto's vrijgegeven van zijn hotelkamer. Daarop was te zien dat de kamer bezaaid lag met automatische wapens.

ZIE OOK: Las Vegas-schutter Stephen Paddock leek rustige man, verzot op gokken

En nu zijn er dus bewegende beelden, gemaakt door beveiligingscamera's in de dagen vóór het bloedbad. Daar is onder andere te zien hoe Paddock achter een gokkast plaatsneemt, in de lift stapt en hoe hij koffers - met hulp van hotelpersoneel - zijn kamer binnenbrengt. Koffers gevuld met een enorme lading munitie en een arsenaal aan (semi-)automatische wapens, weten we nu.

Op de beelden is ook te zien dat Paddock vrijwel alleen contact heeft met medewerkers van het hotel. Ook is te zien hoe hij een hapje eet in het sushi-restaurant van het hotel, wat kleine boodschappen doet - en dus wat gokt op de automaten: camera's registreerden ook het moment dat Paddock 1000 dollar wint en hij van enthousiasme zijn handen de lucht in steekt.

Bekijk de documentaire van de New York Times:

Ogenschijnlijk ontspannen vakantie

Het Mandaly hotel van MGM Resorts waar Paddock verbleef, heeft de beelden exclusief gedeeld met de New York Times. Die maakte er een korte documentaire van (zie boven). De krant schrijft dat het zelden is voorgekomen dat de laatste dagen van een massamoordenaar zo minutieus in beeld zijn gebracht. Wat de krant ook opvalt is hoe Paddock een ogenschijnlijk ontspannen vakantie lijkt te vieren.

Het materiaal geeft een hoop antwoorden op de vragen rond deze aanslag. Maar de belangrijkste vraag, waaróm Paddock 58 mensen doodschoot, blijft onbeantwoord.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bloedbad Las Vegas: schutter vuurde 1100 kogels af