RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Gezondheid

Sylvia kan nergens meer heen na diefstal rolstoelbed: 'Lig alleen nog op de bank'

Sylvia en haar oude rolstoelbed. Beeld © Sylvia Roording

Het was een vervelende verrassing voor Sylvia Roording dit weekend: een speciaal voor haar gebouwd rolstoelbed is gestolen. Sylvia heeft 24 uur per dag pijn en kan alleen met haar kar naar buiten, want lopen gaat niet. "Het is alsof ik geen benen meer heb."

Ongeveer twintig jaar geleden werd Sylvia ziek. Ze kreeg pijn in haar bekkengebied. Die pijn werd na een poosje zo erg, dat ze het huis niet meer uitkwam. "Voordat ik mijn kar in 2010 kreeg, had ik mijn eigen buurt nog nooit gezien en had ik nog nooit met euro's betaald. Ik lag alleen maar op de bank met chronische pijn."

Speciaal gebouwd bed

Sylvia heeft last van het overdruksyndroom, dat veroorzaakt wordt door een cyste bij haar staartbeentje. Ze heeft 24 uur per dag last van zenuwpijn. Een rolstoel is voor haar geen optie omdat die niet voldoende schokken dempt. Haar rolstoelbed had speciale ballonwielen waardoor ze de trillingen minder voelde. Door de vorm van het bed kon ze er zo op liggen dat het zo min mogelijk pijn deed.

Miniatuurvoorbeeld


De speciale kar van Sylvia.

"Toen ik hem kreeg, kon ik eindelijk weer naar buiten. Ik kon weer naar de tandarts, ik kon naar een speciale therapeut in Londen en ik kon mijn buurt ontdekken. Er ging letterlijk een wereld voor me open."

Tot zondag. Sylvia's vriend ging 's ochtends de honden uitlaten en zag dat de aanhanger waar de kar in stond, weg was. "We hadden hem gewoon naast ons huis gezet, zoals altijd", zegt Sylvia. "Maar hij is gestolen. Waarschijnlijk wilden de dieven alleen de aanhanger, met m'n kar kunnen ze niets. Wie weet laten ze die wel gewoon ergens achter."

'Ik kan nergens meer heen'

Omdat haar kar niet zomaar opnieuw gemaakt kan worden – "de bouwtekeningen hebben we niet meer en bovendien kost het geld" – doet Sylvia nu een oproep. Ze wil haar kar terug. "Mijn kar is roze en valt behoorlijk op. Als iemand hem ziet, laat het dan alsjeblieft weten, want het is alsof mijn benen geamputeerd zijn. Ik kan alleen nog op de bank liggen."

"Ik kan nergens meer heen. Die kar betekent zo veel voor mij, zonder kan ik niets. Als iemand hem ziet, laat me dat dan alsjeblieft weten."

Meer op rtlnieuws.nl: