RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Asielzoeker krijgt levenslang voor moord op Duitse studente

Hussein K. vandaag in de rechtbank. Beeld © AFP

De Afghaanse asielzoeker Hussein K. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een 19-jarige studente in het Duitse Freiburg.

De rechter benadrukte dat de moord 'een bijzonder ernstig geval' is. Dit maakt vroegtijdige vrijlating haast onmogelijk. Mensen in de rechtszaal klapten na het horen van het vonnis.

Thumbnail

H. verkrachtte en wurgde de vrouw in oktober 2016. Vervolgens dumpte hij de bewusteloze jonge vrouw in een rivier. De vrouw is vervolgens verdronken. Volgens forensisch artsen duurden de doodsstrijd van de vrouw zeker een uur.

Dochter van EU-functionaris

De dood van Maria Ladenburger was het gesprek van de dag in Duitsland. De vrouw studeerde geneeskunde en deed vrijwilligerswerk in een azc. Ze is de dochter van EU-functionaris Clemens Ladenburger.

Hussein K. was al eerder veroordeeld. In 2013 werd hij in Griekenland veroordeeld tot tien jaar cel voor beroving en poging tot moord. Zijn slachtoffer, een vrouw, werd van haar handtas beroofd. Ze raakte zwaargewond, nadat ze van een tien meter hoge klif was geduwd. In 2015 kwam hij vroegtijdig vrij.

Asiel in Duitsland

Hij dook onder en vluchtte naar Duitsland, waar hij asiel aanvroeg. De vingerafdrukken die hij toen achterliet, werden niet gecontroleerd. 

Onderwerp in de rechtszaak was ook de leeftijd van Hussein K. Naar eigen zeggen was hij 17 jaar ten tijden van de moord en heeft hij als minderjarige asiel aangevraagd. Maar volgens verschillende rapporten was hij minstens 22 jaar toen hij de misdaad pleegde. Dat sloot een veroordeling volgens het jeugdrecht uit. Hoe oud K. echt is, is nog steeds onduidelijk. Hij is veroordeeld volgens het volwassenenrecht.

Miniatuurvoorbeeld


Bloemen in de buurt van de plek van de moord. (Foto: Getty)