RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Minister niet blij met nationalistisch cadeau van zanger Heino

Op de foto met Heino en diens cadeau. Beeld © MHKBG / F. Berger

De Duitse schlagerzanger Heino heeft op een volksmuziekfestival een deelstaatminister ernstig in verlegenheid gebracht door een opmerkelijk cadeau.

De 79-jarige Heino deed de deelstaatminister Ina Scharrenbach 'een gouwe ouwe' grammofoonplaat uit 1981 cadeau, waar Heino 'Heimat- und Vaterlandsliedern' ten gehore brengt, meldt Rheinische Post.

Nationalistische liederen

Scharrenbach lacht afgelopen weekeinde nog op de foto met Heino en diens cadeau, maar de vreugde was van korte duur. Op de grammofoonplaat staan nationalistische liederen die in kwaad daglicht zijn komen te staan door de nazidictatuur (1933-1945), zoals 'Wenn Alle Untreu Werden' (Wanneer iedereen ontrouw wordt) uit 1841. Dat is door het elitekorps van de nazidictatuur, de SS, als Lied van de Trouw, omarmd.

Een woordvoerder van Scharrenbach liet weten dat ze 'het geschenk heeft aangenomen zonder de titel van de grammofoonplaat te kennen en zonder dat het geschenk op politieke correctheid was getest. Daar was geen tijd voor'. De christendemocratische Scharrenbach wil op geen enkele manier in verband gebracht worden met de nationaal-socialistische ideologie, heeft haar woordvoerder benadrukt.