achtergrond

Geenstijl

Nee Kees Verhoeven, blanco stemmen bij het referendum zijn geen stemmen voor de Sleepwet

Bestaat er nog een sneuere D66-spin dan 'we hebben zilver' na een verkiezingsnederlaag? Jazeker wel!

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Het is nog retespannend rond de referendumuitslag en as we speak kan het alle kanten op. Maar wat Kees hierboven twittert, namelijk dat blanco stemmen meetellen bij het bepalen of er een meerderheid voor of tegen is, is aperte nonsens. Ten eerste is daar het logische verstand: als Kees gelijk heeft, dan zou het materiële effect van een blanco stem gelijk zijn aan een voor-stem. Het maakt de kans op een afwijzing van de wet kleiner. In dat geval zou Nederland zwaar misleid zijn door de kiesraad die zegt dat een blanco stem alleen meetelt voor de opkomst. Maar bovendien hebben we een klip en klare uitleg in de memorie van toelichting van de wet:

Sliep uit, Kees. Het staat er gewoon. Een blanco stem moet worden gezien als ongeldig. Als er meer mensen tegen de Sleepwet hebben gestemd dan voor, moet het kabinet de referendumwet uitvoeren en heroverwegen. #weesgeenkees, verkoop geen bullshit.

Kiesraad zegt het ook

De Wet raadgevend referendum laat zich niet expliciet uit over vraag wanneer sprake is van een meerderheid. Volgens Kiesraad is sprake van meerderheid tegen de wet als, bij voldoende opkomst, percentage kiezers met geldige stem tegen hoger is dan percentage geldige stemmen vóór.

111
Reply

Neem je moeder in de maling

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.