RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Populariteit van anticonceptiepil neemt af, vooral onder twintigers

Het aantal vrouwen dat de anticonceptiepil slikt is tussen 2015 en 2017 met 8,5 procent afgenomen. Onder twintigers is het pilgebruik in twee jaar tijd zelfs met 11 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die zich baseren op verkoop in de apotheek.

Ineke van der Vlugt (foto) is programmamanager anticonceptie bij Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. Zij herkent die afname. "Wij doen ook elke vijf jaar onderzoek naar het gebruik van anticonceptie en bij het laatste onderzoek in 2017 zagen wij die trend ook. Het aantal vrouwen dat de pil neemt, neemt af en meer vrouwen gebruiken een spiraaltje", zegt Van der Vlugt.

Miniatuurvoorbeeld

Meer kennis alternatieven

Ze denkt dat het komt doordat er meer kennis is over de alternatieven voor de pil. "Er was in voorgaande jaren minder toegankelijke informatie over de verschillende methodes van anticonceptie. De voorlichting daarover is verbeterd. Dat gebeurt via media, onderlinge gesprekken, het onderwijs, de huisarts, Sense, online en ook via Rutgers."

ZIE OOK: Niet zwanger worden dankzij app: goed plan of niet?

Alternatieven voor de pil zijn het spiraaltje, het condoom, de prikpil, het anticonceptiestaafje, de anticonceptiering en de pleisterpil. Ook worden tegenwoordig apps gebruikt die de lichaamstemperatuur meten, waardoor vrouwen weten wanneer ze vruchtbaar zijn. De populariteit van die family-planning-apps komt niet naar voren in het onderzoek van Rutgers. Ook in de cijfers van de apotheken wordt dat logischerwijs niet duidelijk, omdat die apps daar niet te koop zijn.

Temperatuur meten

Met zo'n app op je telefoon meet je je eigen temperatuur waaruit het moment van de eisprong wordt afgeleid. Belangrijk is dat je dat elke dag op precies hetzelfde moment doet, zegt Van der Vlugt. "Ook moet je een gezonde leefstijl hebben. Dus niet teveel drinken, niet ziek zijn, geen medicijnen gebruiken of koorts hebben. Deze onbetrouwbare methoden zijn heel gevoelig voor dit soort invloeden."

"We denken dat het een heel kleine groep is die deze methode gebruikt", relativeert Van der Vlugt. "We vermoeden dat het vooral vrouwen zijn die het ook niet erg vinden om zwanger te worden."

Moeilijk

Oorspronkelijk werden die apps ontwikkeld om te meten wanneer een vrouw wél vruchtbaar is.

"Het is ook geen anticonceptie. Je weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. Als je wel vruchtbaar bent, moet je natuurlijk gewoon anticonceptie gebruiken, zoals het condoom. Of géén seks hebben. Maar dat is natuurlijk wel heel erg moeilijk als je beiden opgewonden bent of de ander aandringt op seks."

'Ik had zo geen kind willen krijgen': kwetsbare ouders aangemoedigd om anticonceptie te nemen:

Esmee zat in een daklozenopvang nadat ze alles kwijt was geraakt. Daar bleek ze zwanger te zijn. Hulpverleners in Midden-Brabant houden nu een pilot om met dit soort kwetsbare mensen te praten en ze te overtuigen om anticonceptie te gebruiken. Met succes.

Meer op rtlnieuws.nl:
Optimisme over mannelijke pil na nieuw onderzoek