NOS Nieuws

Schiermonnikoog 'wint strijd' om de eerste verkiezingsuitslag

De gemeente Schiermonnikoog heeft als eerste alle stemmen geteld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om 21.00 uur zijn de stembureaus gesloten.

Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal zijn meestal de eerste gemeenten die de stemmen hebben geteld. Met ongeveer duizend kiezers en elk één stembureau zijn dit de kleinste gemeenten van het land.

Vlieland gaf bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen om 21.17 als eerste de uitslagen door. In 2012 was het Schiermonnikoog, waar om 21.41 uur de stemmen waren geteld.

De meeste gemeenten denken tot middernacht nodig te hebben voor het tellen van de stemmen. Rotterdam verwacht de eerste grote stad te zijn met een uitslag. Die uitslag wordt tussen 22.30 en 23.30 uur verwacht. In Utrecht wordt de uitslag rond middernacht verwacht. Andere grote steden hebben geen indicatie gegeven.

Op het moment dat de uitslag in een gemeente vaststaat, verschijnt die op een interactieve kaart. Met die kaart kan ook meteen worden bekeken welke coalitie een meerderheid heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl