Zo voorkomt u dat vogels zich te pletter vliegen tegen uw ramen

© REUTERS

Bijna een miljard vogels overlijdt wereldwijd elk jaar door nietsvermoedend aan hoge snelheid tegen ramen van gebouwen te vliegen. Zeker hoge en grote ramen, die de jongste jaren ook in woningen populairder worden, zijn een bedreiging voor de dieren. Natuurorganisaties noemen het zelfs “de doodstraf voor vogels” en geven enkele tips.

gjs

Het grote probleem is dat het zicht van vogels anders is dan mensen. De dieren zien onze ramen niet en denken daarom dat ze zomaar door een woning of gebouw heen kunnen vliegen. Dat eindigt bij bijna een miljard vogels per jaar in de dood. Het is de voornaamste doodsoorzaak bij de dieren.

Natuurorganisaties zijn dan ook niet tevreden met de huidige trends in de woningbouw, laten ze gezamenlijk weten aan VRT Nieuws. Steeds meer architecten en huisbezitters kiezen voor grote en hoge ramen in hun woning. Die zien er heel mooi uit en zijn ideaal voor veel lichtinval, maar de organisaties noemen het “de doodstraf voor vogels”.

Voorkomen

Om te vermijden dat vogels te pletter vliegen, is het nodig dat ze de ramen zien en herkennen. Daar zijn enkele mogelijkheden voor: hangplanten voor het raam plaatsen bijvoorbeeld. Ook het plaatsen van hindernissen in de ruimte kan vaak helpen. Een goede maar om evidente redenen weinig populaire optie is je ramen vuil laten worden.

De bekendste maatregel is het plaatsen van stickers op het raam. Helaas hebben die vooral effect op kleine ramen en vaak niet op grote ramen. Die laatsten kan je er wel mee volplakken, maar mooi ogen doet dat natuurlijk niet.

Vogelvriendelijk glas

Blijft over: vogelvriendelijk glas gebruiken in je woning. Zelf zie je geen enkel verschil met het glas dat voortdurend gebruikt wordt in woningen, maar voor de dieren is het erg nuttig. Het patroon is in ultraviolet licht wel zichtbaar voor hen, waardoor ze er niet meer tegen zullen vliegen.

“Maar dat wordt zelden gebruikt”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen bij VRT Nieuws. De reden daarvoor is het hoge prijskaartje. Rodts ziet wel een alternatief. “UV-stiften, waarmee je hetzelfde resultaat bekomt als het vogelvriendelijk glas. Het nadeel daarvan is dat je na het wassen opnieuw een patroon moet aanbrengen op het glas.”

80 procent

De natuurorganisaties, waarvan Vogelbescherming Vlaanderen er één is, roepen architecten en projectontwikkelaars op om aan de vogels te denken en rekening te houden met hen. Het aantal slachtoffers zou zo met zowat 80 procent kunnen worden teruggedrongen.

Wat als het toch gebeurt?

Als er toch een vogel tegen je raam vliegt en die het overleeft, toont onderstaande afbeelding wat je in dat geval het best doet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen