Direct naar artikelinhoud

50Plus betwijfelt cijfers CBS: we worden helemaal niet zo oud

De partij voor de ouderen, 50Plus, twijfelt eraan of we wel echt zo oud worden als het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat we worden. Dat is de strekking van een opmerkelijk citaat van FNV-bestuurder Corrie van Brenk, de nummer 4 op de kieslijst van 50Plus voor de verkiezingen van maart. 'Er zijn redenen om je af te vragen of de sterftecijfers van het CBS wel kloppen', zei Van Brenk zonder toelichting tegen De Telegraaf. 'Hoezo ouder?' werd de kop.

Corrie van Brenk (R), nummer 4 op de kieslijst van 50Plus, bij zorginstelling WZH in Den Haag.Beeld anp

Partijleider Henk Krol zegt al langer dat het CBS 'op verzoek van de regering met cijfers sjoemelt'. Het wil er bij de 50Plus-voorman niet in dat de Nederlandse ouderen als groep rijker zijn dan ooit, zoals het CBS heeft becijferd, en dat ze alleen in Luxemburg rijker zijn. Dat zijn gemiddelden die niets zeggen over hoe ouderen het ervaren, vindt Krol.

Van Brenk heeft de partijstijl snel aangeleerd, twitterde de pensioenspecialist van D66, Steven van Weyenberg: 'Feiten die niet in je straatje passen, die maak je verdacht.' Zo kreeg Van Brenk een vroege politieke ontgroening.

Ze was nog wat aan het kletsen met de Telegraaf-journalist na afloop van de presentatie van de kandidatenlijst van 50Plus, maandag. 'Ik vertelde dat ik een blog had gelezen waarin de sterftecijfers van CBS in twijfel werden getrokken', herinnert Van Brenk zich. 'Ik stuur je wel even het linkje, zei ik nog.'

Die sterftecijfers zijn juist voor 50Plus belangrijk, want daarop wordt de toekomstige AOW-leeftijd gebaseerd en 50Plus wil dat die pensioenleeftijd terug naar 65 gaat. Maar het artikel van de Coöperatie De Vrije Media waarop Van Brenk haar CBS-twijfel baseerde, bevat tal van fouten, zegt de hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar sociale demografie Jan Latten.

50Plus betwijfelt cijfers CBS: we worden helemaal niet zo oud
Beeld de Volkskrant

Kentering

Dat 'de levensverwachting bij geboorte' van 2014 op 2015 een fractie omlaag gaat is het bewijs voor 50Plus dat de kentering is ingezet. Mensen worden kennelijk niet meer zo oud als nu, dus moet de AOW-leeftijd niet omhoog. Het kabinet besloot vorige maand juist er in 2022 drie maanden bij die AOW-leeftijd moeten. Daarna stijgt het in stappen van drie maanden per jaar door naar 68 jaar en verder.

De levensverwachting gaat absoluut niet omlaag op de lange termijn, legt Latten uit. Het dipje in 2015 komt door een griepgolf. 'Een soort seizoensinvloed. Je moet juist kijken naar de grote trends. Dan zie je dat door minder roken, grotere verkeersveiligheid en het overleven van veel meer ziektes de levensverwachting hoger wordt.' Afgezien daarvan: voor het bepalen van de AOW-leeftijd moet je volgens Latten niet kijken naar de levensverwachting bij geboorte. 'Het gaat erom hoe oud 65-plussers worden.'

Twitter bericht wordt geladen...

Die gaan het de komende 44 jaar steeds langer volhouden. Nu hebben man en vrouw na hun 65ste verjaardag gemiddeld nog 20,3 jaar voor de boeg, in 2060 is dat ruim 25 jaar. De vuistregel voor het bepalen van de AOW-leeftijd is dat iedereen gemiddeld 17 jaar AOW krijgt. Met een levensverwachting van 90 jaar komt de AOW-leeftijd in 2060 op 73 jaar. Veel te oud, houdt aspirant-50Plus-Kamerlid Van Brenk vol: 'Wij vinden 65 een mooie leeftijd om te stoppen. Ben je ouder, dan is er door robotisering toch geen werk voor je.'

Twitter bericht wordt geladen...