Direct naar artikelinhoud

Italië neemt schip Spaanse hulporganisatie in beslag

De hulporganisatie Proactiva Open Arms gaf gisteren een persconferentie in de haven van Barcelona.Beeld AFP

Een schip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms is afgelopen weekend door de Italiaanse autoriteiten in beslag genomen.

Dat gebeurde in de haven van het Siciliaanse Pozzallo. Een Italiaanse aanklager heeft bovendien een onderzoek naar drie bemanningsleden ingesteld. Hij wil bekijken of zij zich schuldig hebben gemaakt aan het ondersteunen van 'illegale immigratie'.

Proactiva Open Arms redde donderdag ruim 200 migranten uit zee. Dat gebeurde ongeveer 70 mijl (110 kilometer) voor de Libische kust. Volgens de Italiaanse kustwacht negeerde de hulporganisatie de orders om uit de buurt te blijven van de Libische kustwacht die claimt verantwoordelijk te zijn voor het oppikken van migranten in dat deel van de zee.

Volgens Proactiva's advocaat Rosa Emanuela Lo Faro is zo'n afspraak echter helemaal niet bekend bij de Spaanse hulporganisatie. "Open Arms is nooit op de hoogte gesteld dat reddingsacties in het betreffende gebied door de Libiërs gecoördineerd worden."

Aan de ketting

Twee dagen lang dobberde het schip op de Middellandse Zee omdat Italië niet aangaf of en in welke haven het aan mocht leggen. Zaterdag kreeg het pas toestemming om de haven van het Siciliaanse Pozallo binnen te varen. Een dag later werd het aan de ketting gelegd.

Het is niet de eerste keer dat de Italiaanse autoriteiten beslag leggen op een reddingsschip van een hulporganisatie. In augustus werd het schip de Iuventa van Jugend Rettet ook al in beslag genomen op verdenking van steun aan illegale immigratie.

De Duitse hulporganisatie ontkent de beschuldigingen en probeert het schip nog altijd terug te krijgen.