Direct naar artikelinhoud
Opinie

Forum voor Democratie, maar alleen in naam

Forum voor Democratie, maar alleen in naam
Beeld anp

Met pijn in het hart heb ik moeten constateren dat zeer betrokken partijleden de afgelopen tijd door het bestuur van Forum voor Democratie (FvD) zijn weggezet als VVD-infiltranten, dissidenten of mogelijke partijkapers. Dit frame is bezijden de waarheid. De ware partijkaper is het incompetent gebleken bestuur dat een machtsgreep heeft gepleegd en interne kritiek gelijk heeft gesteld aan royement. Als de eigen leden al zo worden behandeld, wat zijn de beloftes van FvD aan de kiezer dan nog waard?

Vanaf het najaar van 2015 ben ik betrokken geraakt bij de toenmalige denktank Forum voor Democratie en vanaf september 2016 bij de partij als kandidaat-Kamerlid (22) en campagnecoördinator in Noord-Holland Noord. Na de verkiezingen werkte ik van april tot oktober 2017 voor FvD. Het plan was om schaduwfracties te vormen vanuit oud-kandidaten en actieve leden, ter ondersteuning van de FvD-fractie. Via de website zouden de stemmingen inzichtelijk worden gemaakt en interactie tussen de leden mogelijk worden via het 'Democratie Dashboard'. Gaandeweg werd steeds duidelijker dat er weinig tot niets met de input van leden werd gedaan en nam de onvrede hierover toe.

Vanaf juli 2017 is er een directeur aangenomen voor het partijbureau en ondersteunde ik haar in de werkzaamheden. Ze ging voortvarend te werk om provinciale teams op te zetten, die later zouden uitgroeien tot provinciale besturen. FvD-leden konden zich aanmelden als actief lid in de provincie, kandidaat Provinciale Staten 2019 of voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Amsterdam.

Gaandeweg werd steeds duidelijker dat er weinig tot niets met de input van leden werd gedaan en nam de onvrede hierover toe.

Op 11 september 2015 gaf Thierry Baudet in Trouw aan hoe belangrijk hij referenda en directe democratie vond: 'Zolang wij in naam een democratie zijn, zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat de wil van het volk niet genegeerd, maar gehoord en vertegenwoordigd wordt. Daartoe moeten we andere, bottum-up en peer to peer-democratische vormen gaan uitvinden.'

Maar eind vorig jaar was opeens alles anders geworden. De directeur van het partijbureau vertrok vanwege een verschil van inzicht met het FvD-bestuur. Ook Paul Frentrop bleek zich te hebben teruggetrokken als kandidaat voor het partijvoorzitterschap. De provinciale teams werden op non-actief gesteld, alsof hun voortbestaan voor FvD een gevaar zou opleveren. Deze groep leden van het eerste uur droeg FvD oprecht een warm hart toe en wilde helpen bij de zorgvuldige uitbouw van de partij. Het betrof oud-kandidaten, reeds gepensioneerden, ondernemers of mensen die al een fulltime baan hadden. Deze mensen ging het niet om een 'baantje', zoals werd gesuggereerd door Baudet. Ook het opzetten van schaduwfracties is niet van de grond gekomen.

Het bestuur heeft moedwillig, middels praktijken die beter in Noord-Korea passen, de gecontroleerde uitbouw van de partij gesaboteerd.

In de periode daarna zijn vijf prominente leden uit de partij gezet, omdat zij pleiten voor meer interne democratie. Het bestuur heeft moedwillig, middels praktijken die beter in Noord-Korea passen, de gecontroleerde uitbouw van de partij gesaboteerd. FvD-leden zijn momenteel enkel donateurs van de campagnes van Thierry Baudet.