Direct naar artikelinhoud

Kremlin zal koers moeten aanpassen

Veel Russen mogen Poetin, maar degenen die hem niet mogen, durven dit steeds minder vaak hardop te zeggen.

Ander commentaar
Beeld epa

Rusland leeft in een klimaat van intimidatie, het recht op vergadering is ingekrompen, de vrijheid van meningsuiting beknot en ook het internet biedt de Russen niet meer het vrije toevluchtsoord van een paar jaar geleden.

Dat zal de leiding helpen om controle over de macht te behouden. Nu heeft Poetin zich weer voor zes jaar verzekerd van de macht. Het wordt tijd dat hij enige van zijn beloften, waarop de bevolking reeds lang vergeefs hoopt, gaat inlossen.

Het Kremlin moet voor zichzelf uitmaken of het wil presteren of doorgaan op dezelfde weg. De levensstandaard van de Russen heeft zich, vergeleken met andere industrielanden, verslechterd. Op de lange duur weegt nog zoveel vertoon van patriottisme en geparadeer met atoomwapens daar niet tegen op.

Sinds de terugkeer van Poetin in het ambt van president zes jaar geleden hebben honderdduizenden Russen het land verlaten. De meesten van hen zijn teleurgestelde, goed opgeleide middenklassers en daarmee onderdeel van een elite die Rusland eigenlijk heel goed kan gebruiken voor de dringend noodzakelijke economische opleving.

Het wordt tijd dat hij enige van zijn beloften, waarop de bevolking reeds lang vergeefs hoopt, gaat inlossen.

De calculatie van Moskou dat het zichzelf zou kunnen helpen in de strijd tegen de sancties van het Westen is niet opgegaan. Het is eerder zo dat Moskou niet om de conclusie heen kan dat een betere verhouding met de Europese Unie nodig is. Zonder die hulp zal het heel moeilijk worden om meer welvaart in Rusland te realiseren.

Beslissend zal zijn of Poetin en zijn regering de eigen samenleving duurzaam willen versterken of liever hun controle daarover. Op het ogenblik wijst helaas alles op dat laatste.