RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Collegegeld halveren heeft geen zin'

Partijen die investeren in onderwijs komen er onterecht bekaaid vanaf in de CPB-berekeningen. Beeld © ANP

Gaan er méér jongeren studeren als het eerste studiejaar goedkoper wordt? De Raad van State, die de kwaliteit van wetgeving beoordeelt, betwijfelt dat.

Volgens de Raad van State gaat het kabinet er te gemakkelijk van uit dat meer jongeren gaan studeren als het wettelijk collegegeld wordt gehalveerd, en zou een voorstel van die strekking beter moeten onderbouwen.

Drempel verlagen

Door studenten in hun eerste studiejaar minder collegegeld te laten betalen, wil het kabinet de drempel verlagen voor jongeren om een studie te gaan volgen. Dat geldt in het bijzonder voor de lerarenopleidingen, waar studenten zelfs twee jaar korting krijgen. Daarmee zou de maatregel ook helpen het lerarentekort terug te dringen.

ZIE OOK: Eerstejaarsstudenten betalen na de zomer nog maar helft collegegeld

De Raad van State wijst er ook op dat slechts een beperkte groep niet gaat studeren vanwege de studiekosten. Een verlaging van het collegegeld voor alle studenten betekent dat een groot deel van het geld dat de maatregel kost, terechtkomt bij jongeren die toch al zouden gaan studeren.

Oorzaak lerarentekort 

Daarnaast wijst de Raad van State erop dat het lerarentekort niet alleen wordt veroorzaakt doordat te weinig studenten voor een lerarenopleiding kiezen, maar ook doordat docenten soms besluiten wat anders te gaan doen. "De regering zegt hier niets over in de toelichting bij het wetsvoorstel'', aldus het adviesorgaan.

Het voorstel, dat al was afgesproken in het regeerakkoord, is ondanks de kritische noten van de Raad van State ingediend bij de Tweede Kamer. Het kabinet erkent dat het lerarentekort een probleem is met meerdere oorzaken, maar noemt de verlaging van het collegegeld 'een stukje van de puzzel'.

Van studiebeurs naar leenstelsel

 

Veel studenten hebben sinds de invoering van het leenstelsel een hoge studieschuld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Regeerakkoord van kabinet-Rutte III: alle plannen op een rij