Direct naar artikelinhoud

Vijf aanhoudingen bij anti-racismemars

Ruim 2000 mensen liepen zondag mee met de omstreden anti-racismedemonstratie. De groep verzamelde zich om 13.00 uur op de Dam. De politie heeft uiteindelijk vijf mensen aangehouden.

Vijf aanhoudingen bij anti-racismemars
Beeld anp

Twee van hen werden opgepakt omdat zij de demonstranten uitdaagden.

Een man werd opgepakt wegens mishandeling, twee anderen die deze arrestatie probeerden te voorkomen werden eveneens aangehouden.

De mars, met het motto 'geen racisme in de raden', richtte zich op de gemeenteraadsverkiezingen. 

Hoewel SP-lijsttrekker Laurens Ivens zich eerder terugtrok, waren de jongerenorganisaties en SP-vertegenwoordigers van afdelingen buiten Amsterdam prominent aanwezig.

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink liep, zoals aangekondigd, mee. Ook PvdA-raadslid Emre Ünver was aanwezig.

Voorafgaand was er gedoe over het thema en de bijbehorende leus die aanvankelijk 'geen racisten in de raad' was.

Politieke partijen als de Amsterdamse PvdA en SP hadden afgezien van deelname, onder meer omdat het protest te veel gericht zou zijn op partijen als Forum voor Democratie. GroenLinks Amsterdam liet eerder al weten wél mee te doen.

Organisator van de mars was Comité 21 Maart. "Als racistische partijen in de raden zullen komen, zal dit leiden tot verdere polarisatie," aldus de woordvoerder van het comité.

Tegendemonstranten
Bij de demonstratie werden zondagmiddag ook tegengeluiden verwacht. Om confrontaties te voorkomen stelde Amsterdam voorwaarden, zoals een verbod op slag- en steekwapens en dingen die als wapen kunnen dienen.

Een politiewoordvoerder liet rond 13.00 uur weten dat het rustig was op de Dam en dat daar vooralsnog geen tegendemonstranten waren gespot.

Rond 13.40 stonden ter hoogte van de Oude Turfmarkt wel een tiental tegendemonstraten. De mars kwam om 16.00 uur ten einde.

Twitter bericht wordt geladen...

De demonstratie is onderdeel van een internationaal weekend van actie met grote protesten in steden als Londen, Wenen en Athene.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.