NOS NieuwsAangepast

Europa deze week: windt alleen Nederland zich op over Selmayr?

  • Jade van Doornik

    redacteur Online

  • Jade van Doornik

    redacteur Online

De Nederlandse pers dook de afgelopen weken gretig bovenop de schimmige flitsbenoeming van Martin Selmayr. De topambtenaar kreeg in een wel zeer korte tijd de functie van secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie.

Maar terwijl Nederlandse Europarlementariërs in Brussel opriepen tot terugtrekking van Selmayr, kwam de verontwaardiging in andere landen pas een week later op gang.

Gewend

"Hoewel ook in België niemand zulke benoemingen goedkeurt, weten we dat ze bestaan", zegt VRT-journalist Rob Heirbaut. "We zien vergelijkbare zaken hier vaker. Het is voor ons niet zo verbazingwekkend dat zoiets gebeurt. Misschien heeft dat ervoor gezorgd dat de reacties in België in het begin een beetje lauw waren."

Een aantal landen, zoals Bulgarije, kon zich überhaupt niet erg opwinden over de benoeming. "Zaken als corruptie en vriendjespolitiek, dat kennen we hier", zegt tv-journalist Desi Apostolova. "Niemand heeft er vragen over gesteld. Ik denk dat wij vooral denken: ach ja, het gebeurt in Brussel dus ook."

Europa deze week: aflevering 6

Waar komt dat verschil tussen de landen in zowel politieke als journalistieke benadering vandaan? Hoe zou zo'n zaak in Den Haag benaderd worden? En waarom bleef de reactie van Eurocommissaris Frans Timmermans zo lang uit?

Deze en andere vragen worden gesteld aan Nederlandse, Vlaamse en Bulgaarse journalisten, in een nieuwe aflevering van Europa deze week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl