achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - GroenLinks komt wel erg makkelijk weg met seksschandalen #MeToo

“There is a special place in hell for women who don't help other women”

Een persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft eind vorig jaar in Den Haag na het kerstdiner een stagiaire aangerand en haar daarna – terwijl ze geen geld bij zich had, haar tas kwijt – aan haar lot overgelaten omdat ze geen zin had om op zijn ‘avances’ in te gaan. Zoals een reaguurder al eerder opmerkte is er iets aan de hand met de timeline van de affaire. De woordvoerder kreeg in eerste instantie een tweede kans, enkele weken later was die kans verkeken. Vermoedelijke aanleiding: een voorstel van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma begin januari voor een #MeToo-onderzoek in de Tweede Kamer. En dan is het politiek-technisch zaak de losse lijntjes zo snel mogelijk af te hechten.

Maar wie was degene die deze borduur-exercitie ondernam? Het kan niet anders of dat is GroenLinks hoofd persvoorlichting Christel Kohlmann. In de gerechtelijke uitspraak omschreven als ‘mevrouw [K]’. Het is bovendien uitgesloten dat Kohlmann haar baas Jesse Klaver niet heeft ingelicht over de kwestie, net zoals het is uitgesloten dat Jesse Klaver niét heeft ingestemd met die tweede kans. Aanranding binnen de fractie is altijd Chefsache

‘Daarom krokodillentranen’ mompelde iemand hier op de gracht toen hij inschakelde voor RTL Late Night afgelopen week en de GroenLinks-leider zag snikken.

“There is a special place in hell for women who don't help other women” zei voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright nog niet zolang geleden tijdens een bijeenkomst voor toenmalig presidentskandidaat Hillary Clinton.

Ik weet niet of Kohlmann moet branden in het vagevuur, het is bovendien nog maar de vraag of de hel überhaupt bestaat. Daarnaast is het onmiskenbaar edelmoedig om iemand een tweede kans te bieden na groots en meeslepend falen. Vraag is echter wel of je dat als GroenLinks moet doen; het is niet voor niets de partij die alles en iedereen de maat neemt. 

Maar het is het opvallend dat voormalig GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi als directeur van Oxfam Novib óók al een seksschandaal onder de pet probeerde te houden. 

GroenLinks komt wel erg makkelijk weg met seksschandalen. Met name de vrouwen die er over gaan. 

En Jesse Klaver.

Waar blijft de ophef?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Friese partijbaron PvdA pleit voor 'time-out' voor fusie met GroenLinks

Rood ontdekt dat het is overgenomen door Groen (en niemand houdt van Timmerfrans)

@Bas Paternotte | 27-03-24 | 14:00 | 240 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.