Gepensioneerden demonstreren in Madrid
NOS NieuwsAangepast

Babyboomers drukken zwaar op Spaans pensioenstelsel

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

De demonstraties van duizenden gepensioneerden in Madrid zullen vermoedelijk maar weinig veranderen. Overwegend grijze Spaanse demonstranten eisten zaterdag dat hun uitkeringen worden bijgesteld om zo iets te repareren aan hun verminderde koopkracht.

"Mijn pensioen is nog wel op orde. Maar voor zoveel anderen is het leven echt lastig", zegt een 70-jarige Madrileen. "Intussen gaat de regering van het ene corruptieschandaal naar de volgende. Daarom ben ik hier."

Geldkist is leeg

Het is uitgesloten dat de pensioenen enige inflatiecorrectie krijgen. In 2013 werd die in Spanje afgeschaft, en sindsdien zijn de uitkeringen zo goed als bevroren. Een bijkomend probleem is dat de geldkist waaruit de pensioenen betaald moeten worden leeg is. Centrumrechtse regeringen onder Mariano Rajoy gebruikten miljarden aan reserves uit de pot voor andere uitgaven.

  • NOS / Rop Zoutberg
    Gepensioneerden demonstreren in Madrid

Niemand weet hoe het verder moet. Het scheppen van banen levert geen garanties op voor de toekomst van het pensioenstelsel, zo berekenden analisten. Groepen ouderen worden alleen maar groter, nu het pensioen van de babyboomers uit de jaren zestig en zeventig langzaam aan de beurt komt. Door de bevolkingsdruk zullen uitkeringen op middellange termijn noodgedwongen met zo'n dertig tot veertig procent dalen.

Op dit moment krijgen bijna zes miljoen Spanjaarden - op een bevolking van 47 miljoen - vanaf 67 jaar hun pensioen. Het gemiddelde pensioen is 1075 euro per maand (in Nederland 1.173 euro). Tijdens een Kamerdebat deze week zei premier Rajoy alleen de allerlaagste uitkeringen te kunnen helpen. Zij krijgen er een schamele 0,25 procent bij.

De uitgaven voor pensioenen en uitkeringen zijn al een hap van veertig procent van de overheidsuitgaven, waarschuwde Rajoy afgelopen week tijdens een Kamerdebat. Vanaf 2019 komt enige verlichting voor zijn minderheidsregering. Dan krijgen pensioenen in Spanje een nieuwe correctie naar beneden. Ze worden vanaf dan gekoppeld aan de cijfers voor de levensverwachting.

Dat zal aanleiding zijn voor hernieuwde protesten in de straten van Madrid. Ook krijgt het verouderde electoraat van de Partido Popular van Rajoy dan weer een knauw. De premier zelf is ook al weer 62.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl