NASA roept hulp in van burgers voor het maken van foto's van wolken

NASA is een nieuw project gestart waarin het burgers vraagt om via een app op hun smartphone foto's van de wolken te maken. De foto's kunnen vergeleken worden met satellietgegevens die op dezelfde locatie zijn vergaard, om zo beter het wolkendek in kaart te brengen.

Voor het nieuwe project heeft NASA zijn Globe Observer-applicatie beschikbaar gemaakt, zo legt het ruimtevaartbedrijf uit in een nieuwspost op zijn website. Gebruikers die de applicatie hebben geïnstalleerd, kunnen per dag maximaal tien foto's van de wolken insturen naar NASA. Indien de timing van de foto's samenvalt met het overtrekken van de Ceres-satellieten, dan kan dit gebruikt worden als een soort vergelijkingsmateriaal. Het Ceres-project, ofwel Clouds and the Earth's Radiant Energy System, wordt gebruikt om het wolkendek op aarde in kaart te brengen.

NASA legt uit dat de satellieten soms moeite hebben met het 'zien' van de wolken. Zo zijn dunne, lichte wolken soms moeilijk te onderscheiden van sneeuw. De foto's die gebruikers dan op dezelfde plaats hebben genomen, kunnen helpen om te bepalen wat de satellietdata precies zegt. Daarmee moet Ceres dus beter worden in het in kaart brengen van het wolkendek.

De Globe Observer-applicatie is zowel voor Android als voor iOS beschikbaar. Gebruikers hoeven geen experts te zijn om foto's in te sturen; NASA adviseert om gewoon naar buiten te gaan en wolken te gaan bekijken. Het project loopt tot 15 april.

NASA Cloud Observer

Door RoD

Admin Mobile

17-03-2018 • 12:44

140 Linkedin Whatsapp

Reacties (140)

140
110
57
8
2
28
Wijzig sortering
Dit lijkt me typisch zo'n onderzoek wat maar marginaal bijdraagt aan de data van NASA en puur tot doel heeft een bedrijf bij het grote publiek wat meer positieve bekendheid te geven.
Nee, dit snijdt een belangrijk onderwerp aan.

We weten dat door de toename van het broeikasgas CO2 de aarde opwarmt (logisch vervolg uit basale fysica), deze directe opwarming is 1.2C per dubbeling. Maar dan zijn we er nog niet want er zijn nog diverse feedbacks waarvan sommige positief (die versterken de opwarming), zoals meer waterdamp als gevolg van het Clausius Clapeyron effect, en sommige negatief. Wat het totaal is van deze positieve en negatieve effecten is echter niet helemaal duidelijk (de samenvatting van de wetenschappelijke literatuur, IPCC, geeft een waarschijnlijke range van 2.5 tot 4.5C per dubbeling CO2).

Die onzekerheid is voor een groot deel toe te schrijven aan de reactie van wolken op de opwarming, is die positief (wolken worden vooral hoger en dus dikker en meer 'isolerend') of negatief (wolken worden breder waardoor meer zonlicht weerkaatst wordt op de witte toppen van de wolken).

Deze satelliet gaat meer inzicht geven in de ontwikkeling van bewolking in de tijd en calibratie is daarbij erg belangrijk. Vandaar dat nu via crowdsourcing de satellietdata gecorrigeerd wordt met waarnemingen vanaf de grond.

Kortom: erg nuttig en hopelijk kan het bijdragen een van de weinige resterende grote onzekerheden in de klimaatwetenschap te verkleinen.
Mijn formulering was niet helemaal zuiver: het NASA onderzoek aan wolken om het klimaat te bestuderen klinkt mij ook wel heel nuttig in de oren.
Ik vraag me alleen oprecht af hoeveel de foto's van de app gaan toevoegen aan dit onderzoek.
Indien de timing van de foto's samenvalt met het overtrekken van de Ceres-satellieten, dan kan dit gebruikt worden als een soort vergelijkingsmateriaal.
Hoeveel van die satellieten zijn er, hoevaak per dag fotograferen ze een willekeurige plek van de aarde en hoe groot is de kans dat een foto op een willekeurig moment er mee samenvalt. Iemand die dit kan uitrekenen?
Ik kan geen inschatting maken van 'hoeveel' de foto's toevoegen maar het feit dat ze de moeite nemen om de app en organisatie er voor op te zetten geeft wel aan dat de onderzoekers er significante verwachtingen van hebben.

Er zijn op dit moment 3 satellieten met CERES instrumenten aan boord: Terra, Aqua en Suomi-NPP. Je kunt de banen en actuele posities van diverse satellieten op diverse websites vinden, zoals deze: link naar Terra
Ik heb de app niet geinstalleerd maar ik vermoed dat het geen functie heeft om de gebruiker een push bericht te sturen wanneer de satteliet op zijn/haar locatie voorbijkomt. Dat zou wel erg handig zijn omdat de foto's volgens het artikel alleen bruikbaar zijn als ze op dat moment worden gemaakt.
Het is idd nuttig want data komt nu van 2 kanten, onder en boven. Neem aan dat de app ook gps data doorgeeft voor locatie.

Ik neem aan dat men met deze data het algoritme voor herkenning van wolken weer kan verbeteren want als ik het lees is het alleen echt een probleem als je wolken boven sneeuw ziet en foto toch 2d is waardoor wolk sneeuw kan zijn.
?
<i>linkse kerk</i> Je bedoelt groene kerk? Milieu hoeft niet per definitie links te zijn - in tegendeel, hoe armer je een groot deel van de wereldbevolking houd, hoe beter het voor het milieu is.
Anoniem: 1053251
@mbb20 maart 2018 00:12
Ja, groene kerk, alhoewel dit toch duidelijk een stokpaardje van (s)links is.
Goebbels, “Al Gorilla” en “leonardo de capriool”... is dat dus hoe het “denkende deel van de natie” argumenteert? 8)7

Je post heeft een zeer hoge troll-factor, misschien had ik niet eens moeten reageren.
Anoniem: 1053251
@Alkjoa20 maart 2018 00:11
De verwijzing naar Goebbels is natuurlijk gewoon een halve Godwin, en een terechte. Daarnaast vertik ik het om mensen die geen enkel respect verdienen te eren met het correct schrijven van hun naam, vandaar al gorilla (zonder hoofdletters!) en leonardo de capriool, erg geestig gevonden, al zeg ik het zelf. Uiteraard ben ik me er terdege van bewust dat humor op tweakers steevast op een minnetje kan rekenen, we zijn hier immers niet voor onze lol, welnee, het is allemaal bloedzereneus! Ja, zo doen wij weldenkenden dat.

Voel je niet schuldig dat je je hebt verlaagd tot het reageren op wat in jouw ogen een troll is (dwz iemand met een andere mening dan de jouwe), het overkomt iedereen.
Je hoeft niet te begrijpen hoe dat CO2 ontstaat bij verbranding.
Je hoeft niet te begrijpen hoe dat CO2 het klimaat verandert.
Je hoeft niet te begrijpen hoe dat de klimaatopwarming de wereld omzeep zal helpen.
Het enige dat telt voor iedereen is overleven.

Je zal geld nodig hebben, als persoon, als staat, om klaar te zijn voor de rampen.
Dus folow the money. Het aantal Fortune 500-bedrijven dat in olie of verzekeringen zit is meer dan wat dan ook op deze planeet.

De rampen gebeuren reeds: Het is verhuizen of vluchten, om opnieuw te bouwen, zichzelf beschermen, tegen het klimaat, tegen anderen.

Vooral Nederland, jullie land is gedoemd, windmolens zullen niet helpen!
edit: dt-fout

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 20 maart 2018 06:43]

Anoniem: 1053251
@g4wx320 maart 2018 00:21
Hallo? Ik meen dat ik reeds vermeld had technisch natuurkundige te zijn? Het moge derhalve duidelijke zijn dat ik begrijp "hoe dat" CO2 ontstaat bij verbranding, en dat CO2 het klimaar NIET veranderT. Dankzij de mensch is het percentage CO2 in de atmosfeer wellicht gestegen van 0.04% naar 0.041%. Volgens mij snap jij totaal niet hoe insignificant 'onze' bijdrage is. Wat jij doet is iemand die na een enorme hoosbui een kopje water in de tuin ledigt de schuld geven van het drassige gras.

Er IS HEEL GEEN 'klimaatopwarming' en zelfs als deze er ZOU zijn dan zou dat de wereld NIET om zeep helpen. Het is in het veleden VELE malen warmer geweest dan het nu is (het is KOUD nu) en met VEEL hogere concentraties CO2 (vonden de planten geweldig!) en de aarde floreerde als nooit tevoren. En bestaat nog steeds.

Er zijn niet meer natuurrampen dan er altijd al zijn geweest. Is werkelijk niets raars aan.

Nederland is inderdaad gedoemd, maar niet door een veranderend klimaat of windmolens maar door de (s)linkse politiek maar dat is een heel ander verhaal waarover ik je een volgende keer de les zal lezen.
We weten dat 1 graad verhoging van de temperatuur in zee reden is om de delicate balans van algen en koraal af te sterven. Dat kan een natuurlijke cyclus zijn, maar punt is dat een klein verschil groot effect heeft.

Ten tweede kan ik niet geloven dat we dag in dag uit zoveel fossiele brandstoffen gebruiken, miljoenen autos en miljarden liters ELKE DAG, en dat is nog maar een fractie van de verbruikers van fossiele brandstoffen.

Fijnstofmetingen geven aan hoeveel fijnstof er in de lucht zit en dat dit langs snelwegen een stuk hoger is. Biopsie van longen van mensen in landen als Brazilie tonen aan dat longen in sommige steden meer vervuild zijn door fijnstof dan zware rokers, pik-zwart. Ik heb zelf 10 jaar langs een weg in Rijswijk gewoond en een chronische keelontsteking (amandelen) door fijnstof. Pas toen ik naar een rustigere bosrijkere omgeving verrhuisde had ik geen lichamelijke klachten meer. Punt is, die uitstoot is significant. En als er zoveel fijnstof is, dan heeft dit gegarandeeerd effect op het klimaat.

Het is voor mij, zonder enig wetenschappelijk onderzoek ondenkbaar dat wij geen significant grote bijdrage leveren aan de uitstoot van de opwarming van de aarde, en niet alleen door CO2, ook fijnstof. Laat staan met alle wetenschappelijk bewijs en satellietgegevens.

Zelfs het bestraten van je tuin heeft invloed op de opwarming. In grote steden is de temperatuur soms 4 graden hoger dan in bosrijkere gebieden. Het kappen van bossen heeft ongetwijfeld ook een temperatuurverhogend effect. Maar vooral ook een temperatuurverschuivend effect.. wanneer er in bosrijke gebieden bomen worden gekapt en vervangen door beton, en in de woestijn in Dubai kustmatige golfbanen worden aangelegd, dan is er ongetwijfeld een verschiuving van hoge en lage drukgebieden en luchtstromen waardoor er klimaatverschuiving ontstaat.. Dit gaat dus om verschuiving. Punt is dat de mens wel degelijk heel veel invloed heeft op het klimaat.

Tenslotte zijn de belangen van oliebedrijven en andere grote industrie vele malen groter om te liegen dan die van de linkse kerk.
Anoniem: 1053251
@ZeKritik27 maart 2018 22:35
Een balans afsterven? Ik heb geen idee wat je bedoelt.

Je hebt moeite met geloven merk ik. Geloof het nou maar, we verbruiken heel veel liters ELKE DAG. Echt waar.

"Ik heb gewoond keelontsteking door fijnstof". Er mist iets in die zin. Ik kan er geen chocola van maken. Het is niet de eerste keer. Wellicht je post nog eens doorlezen voor je hem post? Het leest nogal moeilijk zo.

Maar goed, omdat JIJ last hebt van fijnstof is DUS de uitstoot significant. Jaja. Okee. En waarom zou fijnstof een invloed hebben op het klimaat? Ik heb zelf 10 jaar in een bos op de Veluwe gewoond (midden in de natuur) en chronische hooikoorts gekregen van alle pollen die daar door de lucht dwarrelen. Punt is, die pollen zijn significant en als er zoveel polletjes zijn dan is dat slecht voor het milieu! Je ziet wat ik hier doe neem ik aan?

"Een bijdrage leveren aan de uitstoot van de opwarming"... Ik wist niet dat een opwarming uitgestoten kon worden. Wellicht ook deze eens herformuleren?

Nogmaals, CO2 is een BIJZONDER fijn gas, planten zijn er dol op. De huidige CO2 waardes zijn historisch gezien ontzettend laag. Ze kunnen vele malen hoger zonder enige bijverschijnselen.

Bestraten heeft inderdaad wel een effect op de temperatuur en bossen moet ook niet gekapt worden. Op hoge- en lagedrukgebieden heeft dit echter geen effect. Dat heeft alles te maken met latitude en Coriolis. Verdiep je er eens in zou ik zeggen.

De invloed van de mens op het klimaat is NIHIL.
Als mede technisch natuurkundige wordt ik erg bedroefd van jouw manier van argumenteren en onwil om de vele onafhankelijke bewijslijnen voor AGW te aanschouwen voor wat ze zijn.

Alleen al jouw ontkenning dat de aarde opwarmt, wat door een gigantische berg bewijsmateriaal ondersteund wordt, signaleert voor mij dat jouw opleiding geen enkele invloed heeft gehad op het wel of niet accepteren van de bewijsvoering.

Verder is jouw argumentatie om de bewijsvoering naast je neer te leggen volledig gestoeld op een reeks samenzweringtheorien.

Mijn conclusie is dat jouw overtuiging niet gebaseerd is op natuurkunde en reden maar gedreven is door ideologie. Jouw terminologie verraadt dat ook. Jammer.
Anoniem: 1053251
@styno22 maart 2018 01:13
Je hoeft me niet te geloven. De tijd zal mijn gelijk aantonen. Over pak 'm beet 20 jaar verwacht ik een "Je had gelijk, sorry." berichtje van je.
Slapste argument ooit.. over 19 jaar ga jij zeggen dat ik gelijk had. Lekker makkelijk.
Jij weet heel goed dat jouw mening onder wetenschappers tot een kleine groep behoort. Veruit de meeste wetenschappers geloven in al het wetenschappelijk onderzoek, en er komen steeds meer maatregelen om het tij te keren. Dus wat verwacht je over 20 jaar te kunnen bewijzen? Dat het klimaat blijft stijgen of uit zichzelf is gestabiliseerd of wat? Hoe gaat de data er over 20 jaar uitzien en welke conclusie ga jij eraan verbinden?
Anoniem: 1053251
@ZeKritik27 maart 2018 22:21
Aan argumenten heb ik niks als het hier over gaat. De alarmisten staan heel niet open voor argumenten, puur voor gevoelens, vooral die van angst. Het enige dat jullie alarmisten wellicht de ogen doet openen is als je over een tijdje ziet dat er inderdaad niks aan het handje is. Maar wellicht zelfs dan niet want alarmisten, millennials en (s)linkse mensen zijn notoir hardleers.

Er was ooit een hele kleine groep mensen die beweerde dat de aarde rond was. Wat een stomme mensen! Wisten ze niet dat de overgrote meerderheid der wetenschappers verdomd goed wist dat de aarde plat was!?

Er zijn géén mogelijkheden het tij te keren, er IS namelijk helemaal geen tij te keren. De maatregelen waar jij het over hebt zijn "Betalen, meer taks op dit en nog meer taks op dat, dan komt het allemaal goed!".

En wat is een 'stijgend klimaat'?

De mens heeft NUL KOMMA NUL invloed op de temperatuur van de aarde en CO2 is GOED voor de planeet.

Dat is mijn oordeel (en dus feit, zo ben ik) en daar zult u het mee moeten doen.
Waarom denk je dat? Als daar een kolossale AI achter zit die straks op basis van satellietgegevens en de foto’s betere data produceert is het doel toch duidelijk? Satellieten kunnen niet van onderaf naar die wolken kijken en NASA onderzoekers kunnen niet overal ter wereld tegelijk zijn....

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 maart 2018 12:51]

AI bestaat nog niet. Of wel?
In feite is elke niet-statische beslissing die een computer maakt AI.

Of je het 'slim' vind is subjectief

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 17 maart 2018 13:16]

Neurale netwerken worden vaak gebruikt voor AI en bestaan al sinds 1990: https://www.nrc.nl/nieuws...e-neurale-6947354-a360040
Ze bestonden al tientallen jaren eerder, ik correspondeerde er in 1988 al over met professor Minsky van MIT toen ik aan mijn thesis werkte.
Pas een jaar of 20 of zo. Deep learning algoritme, ook goed.
Je moet AI zien als een verzamelterm. Uiteindelijk is AI gelijk aan Mens & Dier. Het is hoe onze hersens werken eigenlijk. AI is het nabootsen van neurale activiteiten.

Verschillende technieken waar onze hersens mee werken kunnen we al dus in de praktijk gebruiken voor allerlei probleemstellingen. Je moet het zien net als bij andere zaken die we kopiëren uit de natuur.

Hedendaags gebruiken we voornamelijk leer technieken. Onze hersens bevatten allemaal neuronen die met elkaar verbinden. Deze verbindingen ontstaan en verbreken door stroompjes. Deze stroompjes worden gemaakt door ALLE inputs naar onze hersens. Wat we horen zien en voelen en noem maar op. Door deze input leert onze hersens doormiddel van neuronen connectie te maken of te verbreken. Hoe meer stroom door een bepaalde neuron des te sterker deze gaat geleiden.

Deze technieken welke de wetenschap heeft vastgesteld en de kennis van onze hersens zetten we om en gaan we implementeren in hedendaagse systemen. Dit betekend nog niet dat deze systemen een soort eigen bewustzijn krijgen. Maar onze hersens is heel goed in patronen herkennen, patronen herkennen doe je door te leren. Deze twee technieken geven ons dus inzicht in allerlei relaties die wij dus zo even niet kunnen verzinnen. Er komen echt hele nuttige uitkomsten uit.
Wil je doodsimpel uitgelegd krijgen hoe een neural network werkt? Zoek dan op "neural network explained" in youtube.

Hoe leer je? Door dingen goed en fout te doen. Dus je hebt veel informatie nodig om zulke patroon herkenningsystemen goed te laten leren. Vandaar big data zo interessant is, en dat gaat weer in tegen mensen hun privacy.

Conclusie: We implementeren de leer functies en patroon herkenning functies van onze brein in hedendaagse probleemstellingen om tot oplossingen of om nog meer te kunnen leren als mens. Hierbij is Nasa dus geïnteresseerd in deze data om nieuwe ontdekkingen te doen. Dit is best belangrijk met een president die zegt dat het klimaat niet verandert door de mensheid. We moeten dus keihard vaststellen met feiten en goede onderbouwing dat dit dus wel zo is of niet zo is. We hebben gewoon meer kennis nodig.
Intelligentie is niet iets wat je hebt of niet hebt, maar het is een mate van.. net zoals met bewustzijn.
Er is geen moment in de evolutie waarorp je kunt zeggen dat een organisme ervoor niet intelligent was en erna wel. Die ontwikkeling is hoogstwaarschijnlijk niet linear, maar wel continue, en het begin eigenlijk al bij de natuurwetten zelf. Die bestaan uit regels, en alles wat bestaat 'leeft' naar die regels.. en maakt daarbij dus 'keuzes'. Dat is in mijn ogen al een basale vorm van intelligentie.

Het is dus nodig om eerst helder te definieren wat wordt bedoeld met intelligentie. In mijn ogen is een hogere mate van bewustzijn een gevolg van een hogere mate van intelligentie. Intelligentie begint veel eerder dan bewustzijn. Bewustzijn is inzicht in de relaties tussen verschillende dingen. Hoe beter de samenhang wordt begrepen, hoe hoger het bewustzijn. Dat begint al met het ontdekken van de samenhang tussen herseneactiviteit en beweging van ledenmaten. Een baby ontdekt in de wieg pas dat die ledenmaten van hem zijn en dat er een relatie bestaat tussen wat het denkt en aanstuurt en het effec top de ledenmaten.. die samenhang van de onderdelen onderling en in relatie tot zijn context, is bewustzijn.

Het is dus allemaal en mate van, en AI bestaat al lang.. OCR, stemherkenning, zijn allemaal een vorm van intelligentie, ook wel "generaliserend vermogen" genoemd.

[Reactie gewijzigd door ZeKritik op 27 maart 2018 00:53]

Uiteraard een klein deel van de totale data van NASA, maar heeft NASA ook de data waar ze hier om vragen? Klaarblijkelijk niet, en ze gaan echt geen raketgeleerden de wereld over vliegen om wat foto's te maken als ze daar een paar duizend man vrijwillig een bijdrage aan kunnen laten leveren. Een samenwerking met de streetviews van de wereld zou wellicht een alternatief zijn maar dan nog is dit alleen maar extra data toch?
Waarom denk je dat?
Aangemeld. Hoop alleen niet dat de volgende melding is dat men per 1 april aanvangt.
Ik verwacht het idd wel dat het een 1 april grap is. O-)
Want voor de positie van de wolk t.o.v. de foto heb je GPS coördinaten een de hoek van je camera nodig. Dat heb je. Alleen niet de richting waar je naar kijkt 8-)
Upload eens voor de grap een foto die je met je mobiele telefoon genomen hebt op: http://exif.regex.info/exif.cgi

Locatie, hoogte, tijdstip en richting waarop je kijkt vind ik in elk geval allemaal terug in de EXIF data van foto's die zijn genomen met mijn iPhone SE.
Op iOS niet, dan worden zulke data automatisch verwijderd. Ook wel prettig trouwens, zodra je een afbeelding verstuurd via een website, social media of via bijv. WhatsApp bevatten ze geen locatie of compas gegevens, omdat hiermee iemands locatie te achterhalen is wat niet wenselijk is.
Klopt niet wat je zegt. Heb foto's doorgekregen van een Iphone 7s van op skivakantie via wetransfer en de locatiegegevens van waar de foto's zijn getrokken staan er nog in.
Zijn ze op een computer of Mac gezet? Dan blijft de Exif data intact. Als je een foto direct vanaf je iPhone doorstuurt via een 3rd party app of via een browser, wordt de Exif data sanitized.
De (NASA-)app waarmee je de foto maakt heeft zelf waarschijnlijk toegang tot kompas- gps- en gyroscoopgegevens.
In zulke gevallen is het de app die daartoe besluit, ofwel het zijn geen privacy gerelateerde beperking vanuit iOS o.i.d.

Je kan zelf de proef op de som nemen door op je iOS apparaat een afbeelding te uploaden naar de website die ik heb genoemd ;)
Gedaan, geen locatie of compas gegevens. Enkel standaard foto metadata. (iOS11 Safari)
Dan zal je locatievoorzieningen (voor de camera app) wel uit hebben staan.
Nasa: "Kijk eens! In één klap hebben we er voor gezorgd dat mensen weer eens omhoog kijken naar de wolken in plaats van enkel omlaag naar het smartphonescherm in hun handen" :+
Kleine correctie, je kijkt omhoog naar je scherm ipv de wolken :P
Nasa: "Kijk eens! In één klap hebben we er voor gezorgd dat mensen weer eens omhoog kijken
Kijken ze niet naar beneden op hun scherm, dan kijken ze nu wel naar boven naar hun scherm.
Nog gevaarlijker.
De meeste smartphones hebben volgens mij ook een kompas aan boort, de iPhones in ieder geval wel.
GPS en gyroscoop? Als Pokemon? Ik voorzie geen problemen. En met een beetje AI-achtige programmatuur hebben ze die wolken zelfs zonder dat waarschijnlijk nog zo gevonden.
Volgens mij elke telefoon na 2012 zo een beetje xD
Helaas is dat niet zo. Heb een moto x play en die heeft het niet :(. De Amerikaanse versie wel, maar dan heb je geen NFC chip.
Had vroeger een Moto 4G die had dat ook niet, daarom iets anders gekocht. Echt superirritant voor navigatie on foot zonder kompas.
Ik verwacht dat het vergelijken van satelliet data daar niet of nauwelijks van invloed op is gezien je "beperkte" field of vision tov de satelliets FoV.
je handy heeft ook een compas...
zit toch een kompas in teleefoons tegenwoordig?
Ik denk dat die kans zeer klein is, omdat NASA zijn geloofwaardigheid niet op het spel zal willen zetten. Als er onverhoopt toch een keer een invasie van Aliens komt - die uiteraard met de kennis dat de NASA al eerder 1 aprilgrappen heeft uitgehaald precies die datum uit zullen kiezen - zou niemand NASA meer serieus nemen.
Dat is wel heel vergezocht. Kranten halen ook 1-aprilgrappen uit, maar lezers snappen ook wel dat het een grap is en de geloofwaardigheid staat daarmee niet op het spel. Bovendien: als NASA geen grap uit zou halen zouden de meeste mensen op 1 april nog niet geloven dat er echt aliens geland zijn ;)
15 mrt - 15 apr
Ligt 1 apr lekker in het midden. Voor de rest geen verwijzing kunnen vinden naar 1 april; hetgeen wel moet (vind ik) voor een 1 april grap.
De app staat al sinds August 15, 2017 in de app-store - aan de andere kant verwacht je een update om deze nieuwe functie te integreren.
Aangemeld. Hoop alleen niet dat de volgende melding is dat men per 1 april aanvangt.
Ik gok dat die kans erg groot is.....
O-)
NASA is geen bedrijf. Het is een Amerikaanse overheidsinstelling. En daarnaast heb jij al genoeg van NASA gekregen zonder er ooit een cent voor te betalen om ook eens wat terug te doen.
Even googelen. De NASA is verantwoordelijk voor duizenden uitvindingen.

LED, Memory foam, gehoorapparaten, anti corossie coating, insuline pomp, gordelsnijder, digitale camera sensoren, water filters, kankerbestrijding, banden die 15k km mee gaan, rookmelders, vuurwerende verf, infrarood termometers, protheses, huidige zonnepanelen, melkpoeder voor kinderen, image enhance technieken a la CSI, kruimeldieven, draagbaar kunsthart, freeze dried voedsel.

Het is niet normaal hoe veel uitvindingen en verbeteringen de NASA op zijn naam heeft staan, waar jij en ik nooit een cent aan hebben bijgedragen om te ontwikkelen.
Ik neem aan dat je nog wel royalty's moet betalen als je de patenten van NASA wilt gebruiken. Dus om nou te zeggen dat het helemaal gratis en dat we er geen cent aan bijdragen...

[Reactie gewijzigd door aliencowfarm op 17 maart 2018 22:23]

Ook patenten verlopen.......
LED's en gehoorapparaten zullen ongetwijfeld verbeterd zijn of er zullen in bepaalde varianten NASA-vindingen gebruikt zijn, maar in principe bestonden ze al. Zo is het wel met meer dingen, maar jouw punt onderschrijf ik verder zonder meer - ze hebben gewoon erg veel bijgedragen. Het is eigenlijk het Natlab van de V.S. overheid ;)
Ik had me op LEDs er nooit zo in verdiept. LED is ook niet 1 uitvinding maar een verzameling van. NASA is verantwoordelijk voor de rode kant van het zichtbare spectrum. Net als dat de Japanse Nichia Corporation de blauwe kant heeft opgelost.

https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=20030001599

Maar zoals ik al aangaf:
Het is niet normaal hoe veel uitvindingen en verbeteringen
Een verbetering is eigenlijk ook een uitvinding.
Jep want ALS iemand 1 foutje of halve waarheid zegt, is alles onbetrouwbaar. Right.

Ik weet er eentje zeker: NASA traagschuim :+ it's in the name.
Met de LED worden verschillende LED-varianten bedoeld, zoals de grow-led. Maar of die lijst klopt of niet kun je gewoon Googlen: "NASA inventions" of "NASA spinoffs" en dan kom je op ondermeer:

https://spinoff.nasa.gov/Spinoff2008/tech_benefits.html
Natuurlijk is het nuttig, maar ga het niet tegen bedrijven uitspelen als "omdat jullie het niet doen"
Wat een lulkoek. De prestatie van het Apollo programma is voor in de geschiedenisboeken van de mensheid. Een Apple begint daar niet aan ook al vermarkten ze de iPhone als zodanig.

NASA en de bijbehorende wapenwedloop tussen US en USSR is -de- reden van de technologische boost post-WW2 tot internet/val communisme. Greatest generation ever pre-WW2->60s, met enorme ontwikkelingen op elk gebied van farmacie tot koken.

Het Apollo programma (en daarmee NASA) was wat de US de rest van de wereld deed verbleken in knotsen en knuppels.

Dat is geen gebrek aan funding maar een gebrek aan passie, mentaliteit en zelfrelativisme. De big corps spelen al minstens even lang mee (18e/19e eeuw) en hebben geen enkele revolutionaire rol gespeeld in ontwikkeling.

Gaat ook niet gebeuren, want corporatisme is in essentie een oligarchisch/communistisch systeem.
Natuurlijk is het nuttig, maar ga het niet tegen bedrijven uitspelen als "omdat jullie het niet doen"
En waarom dan niet? Omdat we onszelf wijs gemaakt hebben dat het primaire doel van een bedrijf geld verdienen / winst maken zou zijn ipv iets bijdragen aan vooruitgang en ontwikkeling van de gehele mensheid? Er is toevallig nu net een bedrijf in onze tijd dat een ander, hoger doel voor ogen heeft, genaamd SpaceX...

We leven in een vrije markteconomie dus het is helemaal niet zo gek dat wanneer je alles gaat vermarkten je ook gaat verwachten dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen / maatschappelijk van alles (zouden) moeten gaan bijdragen. Als er nu één argument te bedenken is voor exorbitante marges, winsten en beloningen, dan zou het dit moeten zijn...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 maart 2018 12:10]

Met krijgen wordt natuurlijk niet bedoeld dat je het gratis krijgt. Het is alleen dat het fundamentele onderzoek door NASA (of gefinancierd door NASA) direct of uiteindelijk heeft geleid tot de ontwikkeling van producten die we in ons dagelijks leven gebruiken/tegen komen. Dat fundamente onderzoek is erg nuttig omdat dit -in tegenstelling tot toegepast onderzoek- nauwelijks door de private sector gedaan wordt.
Het is met belastinggeld betaald, maar uiteindelijk zijn het (duur)betaalde (commerciële) zaken in ons dagelijks leven.
Jij hebt geen cent belasting afgedragen aan NASA ...
GPS is van oorsprong voor militaire doeleinden bedoeld, voor niets anders, wat in het verleden door belastinggeld en investeringen betaald werd. Het is pas later dat het voor de burgers open gesteld is. Alles wat door een overheid 'geproduceerd' wordt ( en een overheid produceert helemaal niets, het is een bedrijf wat produceert), wordt door burgers betaalt, met belastinggeld en koopkracht. We krijgen niets gratis.
Dus we moeten anders maar geen onderzoek doen? NASA en ESA krijgen immers al geld genoeg om het zelf te doen?

Zelfs al zouden ze het zelf gaan doen dan zouden beide organisaties onmogelijk hun doelstelling op tijd halen. Deze informatie over het wolkendek helpt mee om inzicht te krijgen in hoe onze atmosfeer en het broeikaseffect elkaar wederzijds beïnvloeden en hoe de samenstelling van onze atmosfeer in de tijd veranderd.

Het is toch heel mooi als we wetenschappelijk onderzoek kunnen helpen versnellen? Komt die hardware in die smartphones ook eens echt tot zijn recht. De informatie die NASA en ESA verzamelen is van levensbelang voor ons en de generaties direct na ons (kinderen en kleinkinderen).

Ik ben het op zich met je eens dat alleen militaire toepassingen overheden in het verleden konden bewegen tot grote investeringen. Tegenwoordig ligt dat genuanceerder. Er zijn al heel wat aardobservatiesatelieten rond de aarde gebracht met als enig doel het bestuderen van onze atmosfeer. Niet omdat NASA en ESA dat leuk en interessant vinden, maar omdat het hard nodig is. En nu geven ze aan dat de taak te ambitieus is en ze onze hulp nodig hebben. Ik zou geen discussie durven starten om de urgentie van die vraag te relativeren, met wat voor argument dan ook.

[Reactie gewijzigd door teacup op 17 maart 2018 16:03]

GPS is van oorsprong voor militaire doeleinden bedoeld, voor niets anders, wat in het verleden door belastinggeld en investeringen betaald werd. Het is pas later dat het voor de burgers open gesteld is. Alles wat door een overheid 'geproduceerd' wordt ( en een overheid produceert helemaal niets, het is een bedrijf wat produceert), wordt door burgers betaalt, met belastinggeld en koopkracht. We krijgen niets gratis.
Nog meer lulkoek. Een overheid heeft er belang bij te -faciliteren-, dat neemt jouw mogelijke en mijn onvrede niet weg over de uitvoering van de huidige en voorgaande, maar heeft vooralsnog een streepje voor op bedrijven die zonder discussie op lange termijn de status quo zullen willen hanteren. Er is in elk geval de -intentie- geweest van overheden in het verleden om het beter te maken.

Verder, voor niets gaat de zon op, en gigantisch veel onbetaalbare ontwikkelingen in de mensheid, vrijheid van denken, religie, opleiding heb je gratis en voor niets gekregen...
Die 'intentie' van een overheid om 'het' beter te maken is niets meer dan een investering die zij in de burgers doen, om er meer voor in de plaats terug te krijgen. Overheden hebben geld nodig en dat geld kan enkel komen van belastinggeld en investeringen. Overheden produceren zelf helemaal niets, zij kunnen zelf geen product verkopen, maar kunnen wel bedrijven betalen om dat te doen die natuurlijk door belastinggeld betaalt worden, ook al willen we dat niet.
Netatmo bijvoorbeeld speelt het heel slim door mensen te laten betalen voor een toestel wat zij thuis kunnen zetten, zodat anderen gratis data hebben zodat zij zelf geen mensen moeten betalen om overal de temperatuur of neerslag hoeven te gaan meten. De mensen betalen er zelfs voor, dat is nog beter dan ze het gratis te laten doen.
Vrijheid van denken heb je, echter zeer beperkt en over religie zijn pagina's te schrijven want in 99% van de gevallen wordt dit er van jongs af aan ingehamerd en heb je de keuze niet omdat de ouders niet beter weten. Wat opleiding betreft, wel, jammer genoeg is ook dat niet gratis, de overheid investeert daarin omdat ze je opleiding terugbetaald willen krijgen d.m.v. later werkende mensen en belastingbetalers. Denk je dat hogere opleiding gratis is ? Reken maar uit wat het allemaal kost. Het zijn allemaal investeringen wat geld moet opbrengen.
Met die definitie van gratis, is niets gratis dus dat zal niet kloppen. Gratis is simpelweg zonder dat je er (rechtstreeks) voor betaalt.

Overigens betaal jij sowieso niets aan NASA, dus voor jou is het in principe gratis.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 19 maart 2018 00:09]

Sinds wanneer betaal jij belasting in de VS?
Het is de Amerikaanse overheid die de NASA betaald, niet de Nederlandse.

Verder mag e.e.a. dan oorspronkelijk voor defensie bedoeld zijn, maar om het voor de particulier bruikbaar te maken moest er ook nog wat gebeuren.Namelijk het bewust inbouwen van een onnauwkeurigheid. Niet leuk voor ons, maar het kwam er niet gratis in.
Oh dat is bij de NASA echt geen probleem. Elke USD die er in de NASA gestopt wordt heeft een 'return of investment' van 14 USD. Op de lange termijn heeft de NASA nu al de wereld geholpen met ~14.490.000.000 euro. Juist, 14 triljard USD enkel door er ~1.035 miljard in te investeren.

Een 'bedrijf' of 'overheidsinstelling' die in zijn 60 jarig bestaan even meer omzet draait dan de VS op jaarbasis. Zelfs het grootste bedrijf in de geschiedenis van de mensheid, onze eigen VOC, deed het niet zo heel veel beter.

De NASA is niet zo maar een overheidsinstelling. De NASA is een instelling van/voor ons allemaal. Het budget wat de Amerikaanse overheid voor de NASA beschikbaar maakt elk jaar, is voor de gehele mensheid. Overigens is dat ook 3-4 keer zo veel als wat wij als Europeanen (met onze sterkere economie) in de ESA investeren. We mogen de Amerikaanse belasting betalers uiterst dankbaar zijn voor hun bijdrage in de NASA. Ik ben er zelf gewoon jaloers op dat Nederland een lachwekkend laag bedrag investeerd in de ESA.

[Reactie gewijzigd door batjes op 17 maart 2018 15:32]

We mogen de Amerikaanse belasting betalers uiterst dankbaar zijn voor hun bijdrage in de NASA. Ik ben er zelf gewoon jaloers op dat Nederland een lachwekkend laag bedrag investeerd in de ESA.
De US heeft zich met het Apollo programma en opvolgende ruimtemissies compleet failliet gedraaid.
USSR kreeg met minimale budgetten aanzienlijke resultaten (o.a. Lunokhod).
Wat wijsheid is weet ik niet, iets dergelijks als Apollo verwacht ik niet meer mee te maken.
Op de korte termijn heeft het de VS zeker geld gekost, op de lange termijn misschien ook wel. Maar wat we door die investeringen als mensheid er op veruit gegaan zijn, die investering is niet te meten in USD.

Wij Nederlanders, Europeanen, wereldburgers hebben allemaal voordeel gehaald uit die -destijds- enorme investeringen die de VS in de wetenschap heeft gestopt.

En niet alleen voor de wetenschap, de VS heeft er toen de ruimteoorlog mee gewonnen. Je grootste vijand op de grootste hak in de geschiedenis van de mensheid nemen = priceless.

Geen idee hoe oud je bent, maar wij gaan onze eigen Apollo missies mee maken, Musk die naar Mars gaat. Wat er nu in de private sector bezig is, is een beetje vergelijkbaar met de spacerace tussen de Amerikanen en Russen.
We zijn het grotendeels eens hoor ;) Juist de US/USSR tegenstelling heeft ervoor gezorgd dat in de jaren 50/60/begin 70s een grootmacht zich volledig heeft ingezet met kosten op 2e plaats.

Natuurlijk hebben wapenindustrie en commerciele spinoffs ervoor gezorgd dat er uiteindelijk inkomsten bij zjin gekomen, de investeringen qua mankracht en middelen zijn destijds gigantisch geweest.

Ik bedoelde te zeggen met Apollo missies, dat deze giant leap beter vergelijkbaar is met een bemande ruimtevlucht buiten ons zonnestelsel qua sprong; iig mooi dat het stokje wordt overgenomen.
Dat zeker, ik wil de Russen ook niet onderbelichten, of de Duitsers. En het is nooit mogelijk geweest zonder de mililtaire drijfveer. Maar dat geld voor 99/100 grote stappen die door de mensheid gezet zijn..helaas.

De missie naar Mars is gewoon dezelfde soort giant leap als naar de Maan. Net zo goed een giant leap als de Russische cosmonaut die een baan om de aarde maakte. De ruimte in gaan was zelf de grootste leap die gezet is. Toen we dat onder de knie hadden was het een natuurlijk verloop om onze eigen maan te bezoeken. Daarna Mars, dan waarschijnlijk een maan op Jupiter, voordat we ooit ons zonnestelsel gaan verlaten. En alle stappen zijn net zo giant en belangrijk als de stap er voor of er na.

Reken maar dat zodra Musk op Mars land, er net zo veel mensen (verhoudingsgewijs) dat zullen bekijken als dat er in de 69 aan de beeldbuis gekluisterd zaten.
Als je er niet belangenloos een bijdrage aan wilt leveren verplicht niemand je medewerking.
Blijf dan ver weg van https://curieuzeneuzen.be Dat onderzoek vraag €10 om mee te doen. ;)

Wat betreft de NASA, een snelle query op een db geeft mij een lijst van 332 "gratis"applicaties beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er nog tal van andere applicaties beschikbaar voor Amerikaanse bedrijven en particulieren (je weet wel belastinggeld enzo). En dan heb ik het nog niet gehad over alle informatie die ze zomaar gratis aanbieden, papers, media materiaal, ...

Onderzoek is niet gratis!
Je zou verwachten dat NASA wolken toch wel goed zou kunnen onderscheiden.
Snow Can be Distinguished From Cloud at 1.6 m

The 1.6 m wavelength allows significantly improved discrimination between snow and clouds. At 1.6 m, snow has very low reflectance, while the reflectance of clouds remains high (Figure 1). Therefore, both cirrus and optically thick clouds can be directly classified and distinguished from snow at the 1.6 m wavelength (Warren, 1982). This has been clearly demonstrated using the operational Landsat Thematic Mapper satellite, which has a channel centered near 1.6 m (channel 5; 1.57-1.78 m) (Dozier, 1987; Baglio, 1989).
Hierin goed weergegeven:
https://i.stack.imgur.com/FqIUE.jpg
De gequote tekst komt uit een langer artikel van NOAA. Als ik het goed begrijp dan kan de 1.6 meter band inderdaad gebruikt worden maar onder dunne bewolking 'zie' je de sneeuw in deze band waardoor de bewolking 'onzichtbaar' is. In dit experiment is juist de bewolking interessant en niet de sneeuw. Ook bebossing zorgt voor problemen. NOAA classificeert deze band dan ook als 'improved'.

De 1.6 meter band is nuttig maar het kan altijjd beter.
Dit is toch gewoon een 1 april grap?
Dat denk ik ook.
Heb de app gedownload (Android) en hij werkt voor geen meter.
Eerste maal niet, tweede maal wel. Op het eerste oog is de app te uitgebreid voor een 1 april grap.
Je wilt niet weten hoeveel tijd en geld er in een goede 1 april grap gestoken wordt soms :)
1 april of niet. Voor je reacties leest weet je al dat we gewaarschuwd gaan worden voor de Amerikaanse overheid die onze gegevens gaat misbruiken.
Of het nu over wolken fotograferen gaat of over de vlinderteldag.
Ben benieuwd of deze gegevens ook in de cloud worden ipgeslagen
Heb het ook geïnstalleerd.
Echter niet echt gebruikersvriendelijke TOS, staat vol met capslock-woorden.
Verder zijn ze niet verantwoordelijk voor updates (be bijbehorende lekken) - laatste versie van August 2017 of voor schade aan je telefoon of andere dingen.
En gebruikers uit door de VS als 'terroristisch' bestempelde landen zijn niet welkom om data bij te dragen.
Volgens de comments zijn er ook nogal wat problemen met de applicatie

https://play.google.com/s...nr-py-PartBadge-Mar2515-1
Ik vraag me toch erg af wat ze met die foto's nou precies kunnen.
kunnen ze straks met een willekeurig foto waar wat lucht en wolken op staan pinpointen waar de foto precies gemaakt is..
Dat is precies de bedoeling. Satellietbeelden matchen met foto’s van datzelfde moment op dezelfde plek. Satellieten zien wel de bovenkant van wolken, maar niet de onderkant. Als je dat tegelijkertijd wil matchen moet je dus opnames van beide kanten hebben, en zeker weten dat je naar dezelfde wolk kijkt. En ja, dat kun je als NASA met een paar man tegelijkertijd in een lunchpauze doen, of je kan uit een pool van miljarden mensen putten en vragen of men wereldwijd zou willen helpen daarmee.
Leuk initiatief. Ga ik aan mee doen. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee