PSV stelt pas na domme rode kaart orde op zaken

Reacties

PSV heeft zich met moeite herpakt van de blamage tegen Willem II. Een domme rode kaart voor VVV-spits Ralf Seuntjens hielp de Eredivisie-koploper over het dode punt (3-0).

In de aanloop naar en ook tijdens de wedstrijd was er veel aandacht voor Lennart Thy, die zaterdag bij VVV-Venlo ontbrak vanwege een stamceltransplantatie. Voor zijn daad van medemenselijkheid kreeg de Duitse aanvaller veel lof toegezwaaid. Het applaus in de elfde minuut in het Philips Stadion voor hem bewees dat dat gevoel breed werd gedragen.

Ook PSV-trainer Philip Cocu had zijn waardering uitgesproken voor Thy. Maar de oud-international had ongetwijfeld een heel ander etiket op het duel met VVV geplakt. De Limburgse gasten moesten het slachtoffer worden van een revanche van zijn spelers, die het vorige week tegen Willem II zo lelijk hadden afweten. Na de pijnlijke 5-0 nederlaag in Tilburg was er maar één antwoord mogelijk: een overtuigende zege.

In de eerste helft kon PSV het chagrijn van vorige week niet wegnemen. Sterker nog, na 45 minuten zochten de Eindhovenaren onder een fluitconcert de kleedkamer op. Onder anderen Luuk de Jong en Hirving Lozano namen het Limburgse doel nog wel onder vuur. Doelman Lars Unnerstall bewees daarbij zijn status van zeer betrouwbare sluitpost. Maar de doelpogingen ten spijt, het spel van PSV was allesbehalve overtuigend.

VVV was aan de andere kant in het Philips Stadion nog dichter bij een doelpunt. Jerold Promes en Nils Röseler lieten na de defensief soms schutterende thuisploeg met de neus op de feiten te drukken. De twee verdedigers verzuimden in de eerste helft te profiteren van de geboden ruimte in het hart van de Eindhovense defensie.

PSV toonde na rust aanvankelijk weinig tekenen van herstel. Dat spits De Jong in de 57ste minuut in het eigen strafschopgebied VVV-aanvaller Romeo Castelen op de valreep een grote kans ontnam, was tekenend voor de tot dan moeizame avond van de thuisploeg. Een minuut later werd de Eredivisie-koploper echter een welkome handreiking gedaan door Seuntjens. De routinier had al een gele kaart op zak toen hij Jorrit Hendrix op de rand van het strafschopgebied onreglementair afstopte. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon niet anders dan Seuntjens de rode kaart voorhouden.

Het wegsturen van nota bene de vervanger van Thy bood PSV de gewenste ruimte. Met een man minder hield VVV niet lang stand. Nadat Daniel Schwaab tegen de lat had gekopt brak Marco van Ginkel in de 68ste minuut de ban. De manier waarop was misschien wel tekenend voor de thuisploeg. De aanvoerder werkte de bal na een corner van Lozano met pijn en moeite bij de tweede paal in het Limburgse doel.

De bevrijding was van het gezicht van Van Ginkel af te lezen. In de tachtigste minuut kwam er aan alle onzekerheid een einde. Lozano maakte op aangeven van Steven Bergwijn de 2-0, waarmee de Mexicaan zijn rentree na zijn schorsing wat extra kleur gaf. Het bleef daar niet bij, want enkele minuten later volgde de 3-0 van Van Ginkel. De middenvelder benutte een strafschop die was toegekend na een overtreding van Röseler op De Jong.

Door de treffers in de laatste 22 minuten boekte PSV in cijfers een zege die een gepast antwoord was op de uitglijder in Tilburg, al was het spel in het eerste uur geen aanleiding om te spreken van een op alle fronten geslaagde revanche.

Door het resultaat in Eindhoven heeft PSV een marge van tien punten op Ajax, dat zondag bij een zege op Sparta Rotterdam die achterstand weer kan terugbrengen tot zeven punten. VVV blijft ondanks de nederlaag in de middenmoot, gevrijwaard van degradatiezorgen.

'Ik had na die 5-0 wel een gretiger PSV verwacht tegen VVV'