RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Wanhoop door buren: 'Ik krijg er soms moordneigingen van'

Beeld © Getty Images

Haar bovenburen drijven de 27-jarige Anna uit Zwijndrecht al maanden tot waanzin. "Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat maken ze herrie. Ze schreeuwen, slaan op de kachel en stampvoeten. Soms ben ik in staat om ze van het balkon te gooien."

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de afgelopen vier jaar ruim 17.000 boetes voor burenruzies zijn uitgedeeld. De flat waar de Zwijndrechtse 'Anna' (omdat ze bang is, wil ze niet met haar echte naam worden genoemd) woont, valt in de regio waar de afgelopen jaren de meeste burenboetes zijn uitgedeeld.

"Ik woon sinds september in deze flat. Ik huur de woning samen met mijn moeder", begint Anna. Vanaf dag één is het raak. "Er woont boven ons op de vierde verdieping een gezin met twee kinderen. De vader en moeder zijn het ergst. De hele dag door maken ze herrie."

Bekijk hier het aantal burenboetes in jouw regio:

Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat

Hoe? "Het begint 's ochtends om 06.00 uur als de kinderen wakker worden. Met hun schoenen aan stampvoeten ze door het huis. De hele dag door. Die vrouw heeft vaak hakken aan, maar hij is het ergst. Als een ijsbeer banjert hij door het huis. De godganselijke dag." Ook slaat het echtpaar volgens Anna expres op kachels. "Extreem hard. Die leidingen lopen door de hele flat. Als ik op de bank zit, voel ik het gewoon trillen."

En ze schreeuwen de hele dag door, vertelt Anna. "We kunnen alles horen." Volgens Anna doet het gezin het vooral om te zieken. Ze heeft al meerdere keren bij het gezin aangebeld. "Maar ze laten je gewoon staan voor de deur. Stelletje aso's."

Overlast melden

Anna is ook al meerdere keren naar de woningbouwvereniging gestapt om de overlast te melden. "Daar zijn ze laks en doen ze er niets aan. Ze willen eerst een stapel bewijsmateriaal voordat ze er iets aan gaan doen." Maar de overlast filmen of opnemen is lastig, stelt Anna. "Als ik het wil doen, stopt het weer. Dat is echt niet zo makkelijk."

Ook de politie heeft ze al gebeld. "Die verwijst weer door naar de woningbouw. Je wordt echt van het kastje naar de muur gestuurd." Een woordvoerder van de Nationale Politie laat weten dat de politie bij geluidsoverlast niet zomaar kan optreden.

"Per burenruzie wegen we lokaal af wat de rol van een (wijk)agent zal zijn. Maar we kunnen niet voor elke melding van geluidsoverlast uitrukken. Er moet echt sprake zijn van een overtreding, bijvoorbeeld van geweld, voordat wij kunnen optreden. In de meeste gevallen zullen we dan eerst proberen de ruzie te sussen met een goed gesprek. Een boete zal de sfeer doorgaans niet bevorderen. Maar als er sprake is van een overtreding, delen we natuurlijk wel een boete uit." De hoogte van de boete is doorgaans 140 euro. 

Moordneigingen

Anna zou dolgraag willen dat haar bovenburen een boete krijgen. Dat zal ze leren, denkt ze. '"Nu helpt niets en doet niemand iets."

De overlast is Anna niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik heb al allerlei lichamelijke klachten waardoor ik momenteel niet kan werken. De hele dag door hoor ik mijn bovenburen. Je krijgt er soms echt moordneigingen van. Het liefst zou ik verhuizen, maar kom maar eens aan een betaalbare woning."

Meer op rtlnieuws.nl
17.000 burenboetes in vier jaar tijd, meeste overlast in Zuid-Holland.