Groningse horeca klaar met Noord-Afrikaanse criminelen: ‘Je wordt al gauw voor racist uitgemaakt’

15-11-2016 11:18

Ondanks snelrecht, spoedoverleg en ferme woorden van de burgemeester zijn de Groningse horeca-eigenaren behoorlijk klaar met de tsunami van vooral Marokkaanse asielzoekers die hun zaken leegroven en gasten bestelen, zo tekent Dagblad van het Noorden op. Een woordvoerder van de Groningse afdeling van Horeca Nederland laat weten dat benoemen van afkomst van daders (Noord-Afrikaans, in meerderheid Marokkaans, en in minderheid Oost-Europees) gevoelig ligt. “Je wordt al gauw voor racist uitgemaakt. Maar de horeca-eigenaren hebben wel de indruk dat het om asielzoekers gaat”.

Dát het om asielzoekers gaat in inmiddels duidelijk, maar dat was het lange tijd niet, in elk geval niet officieel: de politie en gemeente probeerden de afkomst van de dieven en rover zoveel mogelijk niet te benoemen. Ook al waarschuwt de politie zelf al enige tijd voor ‘bendes zakkenrollers‘ en constateren horeca-eigenaren een stijging van het aantal misdrijven. Voor de horeca-eigenaren was de afkomst van de daders overigens geen raadsel: “Mijn klanten werden bestolen door buitenlanders met een asielpas”.

“We hopen dat het probleem wordt opgelost. Als de politie een daderprofiel heeft kan er ook wat aan worden gedaan”, aldus de woordvoerder van de Groningse afdeling van de Horecabond.

Het populaire Groningse studentencafe Oblomov heeft vanwege de tsunami aan zakkenrollers en dieven inmiddels een beveiliger bij de ingang moeten plaatsen. “We hadden tot voor kort geen uitsmijter voor de deur. Het is heel jammer dat dit nu moet”, aldus de eigenaar van Oblomov in Dagblad van het Noorden. Overigens zegt de eigenaar dat de uitsmijter niet op iemands afkomst of uiterlijk selecteert.

De Groningse burgemeester Den Oudsten (PvdA) zit bovenop het probleem, maar ook hij wil er voor waken teveel te stigmatiseren: “Je kunt nu niet alle Marokkanen verantwoordelijk gaan houden”.

Toch lijkt de burgemeester niet bepaald van klassiek PvdA’s pappen en nathouden te houden. Eerder reageerde hij al op deze situatie met de uitspraak: “Ik vind dat we dergelijke individuen per kerende post terug moeten sturen”. Maar de horeca-eigenaren zullen nog wel even op hun tanden moeten bijten. “We zijn de komende weken nog niet van dit verschijnsel af”, aldus de burgemeester.

 

Foto: Groningse uitgaansstraat de Poelestraat.