De Dixi in Nieuwegein waar jongeren hun politieke boodschap kunnen achterlaten
NOS NieuwsAangepast

Een fiets, een Dixi of condooms: hoe krijg je jongeren naar de stembus?

Een fiets winnen? Gratis condooms? Politieke partijen halen in hun gemeenten van alles uit de kast om kiezers woensdag naar de stembureaus te krijgen.

In Nieuwegein wordt een mobiel toilet ingezet. Een Dixi waar jonge stemmers "hun politieke boodschap achter kunnen laten". Het hokje, schoongespoten en vol met kussens, is even geen toilet. Jongeren kunnen er op een papier schrijven wat ze belangrijk vinden. "Dit moet jongeren een stem geven. Die bereiken we niet op de standaard manieren en dus proberen we nu een andere manier. Een gepimpte schoongespoten frisse Dixi", zegt de bedenker, jongerenwerker Nienke Joustra tegen RTV Utrecht.

Lokale politici zoeken de jongeren ook op school op. Op het ROC in Amersfoort merken ze dat niet alle leerlingen makkelijk over zijn te halen om te gaan stemmen. Landelijk zijn de niet-stemmende jongeren zelfs in de meerderheid.

'Stemmen? Het interesseert me niet. Ik kijk liever naar voetbal'

Om toch stemmen te trekken gaan sommige kandidaten ver. In Soest kunnen mensen een fiets winnen als ze een poster van Soest2002 achter het raam hangen.

En de VVD in Woerden heeft een apart cadeautje voor jonge kiezers: de partij deelt gratis condooms uit in de kroegen met daarop de dubbelzinnige slogan voel de liberaal in je. Volgens lijsttrekker Reem Bakker "een leuke manier om het gesprek aan te gaan met de kiezer".

De condooms van de VVD in Woerden

Niets nieuws. De JOVD, de jeugdafdeling van de VVD, deelt al jaren condooms uit met die leus erop. Platte humor volgens sommigen, maar Hessel Knippels van de JOVD Utrecht ziet dat anders. "Plat, toegankelijk, het is een kwestie van framing."

Hij had de studentikoze grap wel liever exclusief voor de jongerenclub gehouden. "Leuke slogan, maar voel de liberaal in je, dat is een standpunt van de JOVD. Het is een geliefd attribuut."

In de meeste gemeenten wagen partijen zich niet aan dit soort acties. Ze proberen jongeren te bereiken via Instagram en Facebook of ze gaan folderen op plekken waar veel jongeren komen zoals stations en sportparken. De Zuid-Hollandse gemeente Teylingen heeft er zelfs een marketingbureau voor ingeschakeld.

Druten ging de afgelopen maanden een stuk verder. De Gelderse gemeente bouwde twee escaperooms in de kelder van het gemeentehuis waar jongeren hackers moesten verslaan om zo "de verkiezingen te redden".

En in Lelystad gaat het weer anders. Daar proberen jongeren zélf in de raad te komen met een nieuwe partij: Jong Lelystad. Broer en zus Murat (28) en Meral (22) Aktan trekken de lijst. Ze vinden dat er te weinig aandacht naar de jonge generatie gaat. Murat: "We hebben hier een geweldige jeugd gehad. We willen dat de huidige, jonge generatie dat ook krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl