RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Jenny regelde de crematie van haar ex-man: 'Niet nadenken, gewoon doen'

Beeld © Privéfoto Jenny Zuiderhoek

Ze waren 34 jaar gescheiden en hadden al 20 jaar geen contact. Toch twijfelde Jenny Zuiderhoek(56) geen moment toen ze hoorde dat haar ex-man was overleden. Ze regelde zijn crematie. "Mensen moeten wat meer om elkaar geven."

Ruim de helft van de Nederlanders gaat niet naar de uitvaart van een ex-partner, blijkt uit onderzoek. Voor Jenny was dat geen optie. Ze regelde een waardig afscheid voor haar ex-man. Krap een jaar later overleed ook haar ex-schoonmoeder en verzorgde Jenny opnieuw de uitvaart.

Telefoontje

Jenny's dochter Andrea was vier maanden zwanger toen het telefoontje kwam. Haar vader, met wie ze al twintig jaar geen contact meer had, was overleden in Rotterdam. Jenny aarzelde geen moment. "Ik zei meid, kom, we gaan erheen", vertelt Jenny. Een dag later zaten Jenny en haar dochter bij de uitvaartondernemer. De crematie voor Henk was geregeld.

Goed contact 
Miniatuurvoorbeeld

Jenny en Henk scheidden al op jonge leeftijd. Grote problemen waren er niet. "We kregen een kind en dat paste gewoon niet in de belevingswereld van mijn ex", vertelt Jenny. "Hij is alcoholist en het delen van de aandacht was moeilijk." De scheiding verliep rustig. Na een aantal jaar verslapte het contact tussen Jenny, Andrea en Henk.

Na een ruzie verdween Henk uit Andrea's leven. Toch hadden Jenny en haar ex nooit problemen. "Ik hield hem op de hoogte over Andrea. Toen ze trouwde, toen ze zwanger werd, noem maar op. Ik gunde hem dat." Toch stopte ook het contact tussen Jenny en Henk op den duur. Toen Henk overleed, wist Jenny dan ook niet hoe zijn leven eruit zag. 

Nieuwe oma

"Toen we aankwamen in Rotterdam, bleek ineens dat zijn moeder, Ma, nog leefde. Daar had ik geen idee van. We dachten dat ze dood was", vertelt Jenny. "Van het ene op het andere moment had Andrea weer een oma." Jenny's ex-schoonmoeder was al 93 en zat in een verzorgingstehuis.

Door haar dementie herkende ze Andrea en Jenny nauwelijks. Veel andere familieleden waren er niet meer. Nog geen halfjaar na de crematie van Henk en het nieuwe contact tussen Andrea en haar oma, moest het verzorgingshuis van Ma sluiten. Andrea deed wat haar moeder zou doen en verhuisde oma naar een verzorgingshuis dichtbij. "Ik ben heel trots op hoe Andrea dat deed", vertelt Jenny, "maar ik was ook boos geworden als ze het niet had gedaan. Je moet gewoon naar anderen omkijken." 

Positief

In het nieuwe verzorgingstehuis zochten Andrea en Jenny oma nog regelmatig op. Drie weken geleden overleed Ma. Andrea en Jenny regelden opnieuw een uitvaart. Dat het haar ex-familie is maakt Jenny niets uit. "Het blijven de vader en de oma van mijn kind. Daar gaat het om."

Jenny kreeg veel positieve reacties toen ze de crematies van Henk en Ma regelde. "Van cafévrienden van Henk, en van verre familie, maar ik vind het niet meer dan normaal wat ik heb gedaan." Dat mensen zich vaak schamen om naar de begrafenis van een ex te gaan, snapt Jenny wel. "Maar het is zo jammer. Je moet er gewoon kunnen zijn voor je kinderen. Scheiden doe je als partners, niet als ouders."

Gescheiden en geen huis

Echtparen die scheiden willen zo snel mogelijk een eigen woning. Maar als je geen huis kan kopen, moet je soms jaren op een wachtlijst staan om te kunnen huren. Het overkomt jaarlijks duizenden Nederlanders.

Meer op rtlnieuws.nl: