RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Minister bezorgd over 'zelfmoordpoeder'

Ximena Knol overleed nadat ze het poeder nam. Beeld © Eigen foto

Het is goed dat het Openbaar Ministerie een onderzoek instelt naar het 'zelfmoordpoeder' dat via de Coöperatie Laatste Wil te verkrijgen is. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De 19-jarige Ximena Knol maakte ruim drie weken geleden met zelfmoordpoeder een einde aan haar leven. De Jonge begrijpt dat mensen met de vraag zitten of het middel verboden zou moeten worden. De Jonge weet niet zeker of dat kan. "Dat moet echt blijken uit het onderzoek van het OM." 

Ouders Ximena boos

"Er zijn veel middelen die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, maar functioneel van toepassing kunnen zijn, bijvoorbeeld in de bouw", zegt De Jonge. "Hoe het met dit middel precies zit kan ik niet zeggen."

De ouders van Ximena zijn boos op de Coöperatie Laatste Wil. Zij deden hun verhaal in RTL Late Night. "Met de informatie die zij hebben gegeven, is op internet heel makkelijk te vinden wat het middel is", zegt vader Randy.

Dochter Ximena van Randy en Caroline Knol pleegde zelfmoord met 'zelfdodingspoeder'

De ouders van Ximena zijn verbaasd en boos op de Coöperatie Laatste Wil (CLW) die op televisie 'promotie' maakt voor zelfdodingspoeder.

Ximena kon makkelijk aan het middel komen. Ze zei dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. Ze overleed op 22 februari. Middenin de nacht stuurde ze nog een bericht naar haar psycholoog waarin ze schreef dat ze een middel had ingenomen dat 'snel en pijnloos' is.

Reactie Laatste Wil

Laatste Wil noemt het 'ontzettend triest voor haar ouders en Ximena dat zo'n jong leven eindigt'. "Maar Ximena was een 19-jarige volwassen vrouw en heeft gekozen voor een humaan middel."

ZIE OOK: VVD na dood van Ximena (19): Kans op misbruik zelfdodingspoeder groot

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week