RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

No Surrender-voorman wil niet meer met justitie praten

Leden van motorclub No Surrender doen hun clubkleding voordat ze de rechtbank ingaan. Beeld © ANP

Henk Kuipers, de 53-jarige captain van motorclub No Surrender, wil niet meer praten met justitie. Volgens Kuipers lekt het Openbaar Ministerie naar de media: "Alles wat ik verklaar staat morgen in de krant."

Dit zei hij tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Groningen. Kuipers werd in december in zijn woning in Emmen aangehouden. Hij wordt onder meer verdacht van afpersing en drugsdelicten. Leden van No Surrender zaten op de publieke tribune achter het glas. Zij bonsden op de ruit toen zij hun leider de rechtszaal zagen binnenkomen.

Geen criminele leider

Begin januari werd Kuipers voor het laatst verhoord. "De volgende dag kon ik dat woordelijk teruglezen in de krant”, zei hij. Sindsdien beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat Roy van der Wal noemde de zaak 'enorm opgeblazen'. Kuipers is volgens hem geen leider van een criminele bende. "Juist het tegenovergestelde. Hij bemiddelt en vermijdt conflicten", zei Van der Wal.

Hij vroeg Kuipers vrij te laten uit zijn voorlopige detentie. "Een enkelband is een optie", zei hij. De officier verzette zich hiertegen. "De kans bestaat dat hij getuigen benadert." De rechtbank beslist hier vrijdagochtend over.

Afgeluisterd

Kuipers wordt ook in verband gebracht met de grove mishandeling, ontvoering en afpersing van een 47-jarig No Surrenderlid uit Groningen. De man klopte in november 2016 ernstig mishandeld en half ontkleed aan bij een woning in het Drentse Glimmen. Van deze afpersing werd volgens justitie achteraf verslag gedaan aan Kuipers. Dit gesprek is door het OM afgeluisterd en vastgelegd.

Meer op rtlnieuws.nl: