Direct naar artikelinhoud

'Leger VS pleegde mogelijk oorlogsmisdaden in Afghanistan'

Het Amerikaanse leger en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben in 2003-2004 mogelijk oorlogsmisdaden begaan in Afghanistan tegenover gevangenen. Het zou gaan over marteling en wrede behandeling, aldus een aanklager van het Internationaal Strafhof maandag.

De rechtszaal van het internationaal strafhof in Den Haag.

'Er is voldoende reden om aan te nemen dat de leden van het Amerikaanse leger en de CIA, tijdens het verhoor van gedetineerden, methodes hebben gebruikt die onder oorlogsmisdaden vallen', aldus aanklager Fatou Bensouda in een rapport over de eerste onderzoeken, die een inleidend karakter hebben.

Op basis van de informatie waarover ze beschikt, denkt Bensouda dat minstens 61 gevangenen in Afghanistan door strijdkrachten gefolterd werden. CIA-leden zouden hetzelfde gedaan hebben bij minstens 27 gevangenen in Afghanistan, maar ook in Polen, Roemenië en Litouwen.

Volgens Bensouda gaat het niet om alleenstaande gevallen, maar is er reden om aan te nemen dat de misdaden het gevolg waren van een beleid waarbij informatie verkregen werd door wrede ondervragingstechnieken toe te passen.

Washington heeft het Statuut van Rome, het stichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof, nooit geratificeerd. Daardoor is het erg onwaarschijnlijk dat Amerikaanse soldaten ooit vervolgd zullen worden door de rechtbank in Den Haag.