Unilever-topman Paul Polman
NOS NieuwsAangepast

Topman Unilever heeft lijntje met Mark Rutte, maar ook met Theresa May

Unilever-topman Paul Polman bagatelliseert de verschillen tussen Nederland en Groot-Brittannië. Zijn bedrijf heeft ervoor gekozen om het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen en niet in Londen. In de aanloop naar dat besluit heeft hij met de Britse en Nederlandse overheid gesproken, maar volgens hem zijn daar geen grote beloftes gedaan die het besluit hebben beïnvloed.

"De basis van de beslissing konden we nemen zonder de twee overheden. We vonden weinig verschillen tussen Groot-Brittannië en Nederland", zegt Paul Polman in een interview met de NOS.

Dividendbelasting

Om grote bedrijven in Nederland te houden en nieuwe bedrijven aan te trekken wil de Nederlandse regering de dividendbelasting afschaffen. In een persbericht noemt het bedrijf het schrappen van de dividendbelasting als voordeel voor de aandeelhouders.

Volgens Polman is er weinig verschil tussen Nederland en Groot-Brittannië als het om belastingen gaat, nu Nederland van plan is de dividendbelasting af te schaffen. "Tussen die twee landen is in feite geen verschil, Engeland heeft ook geen dividendbelasting."

Op de vraag wat de keus zou zijn geweest als de dividendbelasting niet zou zijn afgeschaft, antwoordt hij: "We zijn hier niet om te speculeren. Dat is aan politici om te beslissen. Wij beslissen op basis van de feiten die we hebben, en de feiten zijn dat er geen belastingverschillen zijn."

Topman Unilever over dividendbelasting

Nederland moet niet verwachten dat er veel banen bij komen in Rotterdam. "Er zijn weinig banen bij betrokken", zegt Polman. "Het oude idee van een heel groot hoofdkantoor waarbij mensen sigaren roken, is voorbij."

Brexit

Polman hamert erop dat Unilever een warme band met Groot-Brittannië blijft houden. "Engeland is een belangrijk land voor ons. Het is een land waar veel omzet vandaan komt. We zijn trots op de lange geschiedenis."

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft volgens hem niet meegespeeld bij het besluit. "De brexit maakt het nog geen slecht land om in te investeren. Deze beslissing is voor de komende dertig tot vijftig jaar. Dat hangt niet af van de politiek van vandaag."

Hij zegt dat het besluit niet betekent dat de Nederlandse overheid meer invloed krijgt op het bedrijf. "Ik zie wereldwijd veel staatshoofden. Ik kan Theresa May hier opbellen, ik kan Mark Rutte bellen. Als het aankomt op het bereiken van overheden, dan is er weinig verschil tussen de twee landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl