Direct naar artikelinhoud

Kamer: kabinet moet zorgbestuurders aanspreken op verhoging salaris

Zorgbestuurders die volgens de norm te veel verdienen moeten daarop worden aangesproken door het kabinet. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald. Een motie van GroenLinks, SP en PvdA werd met een meerderheid van stemmen aangenomen. Alleen regeringspartij VVD stemde tegen.

Een op de vijf zorgbestuurders verdient nu meer dan de afgesproken norm, bleek vorig jaar uit onderzoek van RTL Nieuws.Beeld anp

Een op de vijf zorgbestuurders verdient nu meer dan de afgesproken norm, bleek vorig jaar uit onderzoek van RTL Nieuws. In de wet normering topinkomens staat dat zorgbestuurders niet meer dan 187.000 euro mogen verdienen. Sommige ziekenhuisdirecteuren en bestuurders van zorginstellingen verdienden vorig jaar meer dan 300.000 euro. Zeven van de 25 bestverdienende bestuurders zouden er in de afgelopen vier jaar zelfs op vooruit zijn gegaan.

Vier jaar geleden werden afspraken gemaakt over de afbouw van topinkomens in publieke sectoren. Volgens die afspraken moeten de salarissen van bestuurders in de komende drie jaar naar beneden. Vorige week zei minister Bruins van Medische zorg dat het salaris van de zorgbestuurders nog te hoog is vanwege een overgangsregeling, die geldt tot 2022.

Maatschappelijke discussie
De Kamer neemt daarmee geen genoegen en eist nu dat de best verdienende bestuurders op hun salarisverhoging worden aangesproken. Volgens de indieners van de motie zou het een verkeerd signaal afgeven aan de samenleving dat de bestuurders ondanks de afspraken juist meer zijn gaan verdienen. Het kabinet moet binnen twee weken reageren.

De afgelopen dagen barstte een maatschappelijke discussie los over topsalarissen. Vorige week werd bekend dat ING topman Ralph Hamers een salarisverhoging van 50 procent zou krijgen. Na druk vanuit de Tweede Kamer en het Kabinet besloot ING toch van de verhoging af te zien.