Direct naar artikelinhoud

Rechter legt vrouw boete op van 8.500 euro voor ontslaan werkster

Het ontslag van haar huishoudelijk werkster is een vrouw uit het Brabantse Kruisland duur komen te staan. Van de kantonrechter in Bergen op Zoom moet ze een vergoeding van opgeteld 8.500 euro betalen, omdat ze de schoonmaakster niet op staande voet had mogen ontslaan.

Wie ontevreden is met een huishoudelijke hulp, kan die niet zomaar op staande voet ontslaanBeeld anp

De hulp, die was aangenomen via bemiddelingswebsite ikzoekeenschoonmaakster.nl, werkte vier à vijf dagen per week in het huishouden van de vrouw. Na acht maanden ontsloeg zij de werkster op staande voet, omdat die zich niet strikt aan de werktijden hield, spullen had beschadigd en veel telefoneerde onder werktijd. Ze had de werkster meermaals op haar 'gebrekkig functioneren' aangesproken en met ontslag gedreigd, zo staat in haar ontslagbrief, maar dat had volgens de vrouw niet tot een betere werkhouding geleid.

Daarop stapte de werkster naar de rechter, bij wie ze van haar oud-werkgever een schadevergoeding eiste van maar liefst 33 duizend euro. Ze werd in het gelijk gesteld, in zoverre dat de rechter oordeelde dat een ontslag op staande voet niet had gemogen. De vrouw had de werkster eerst 'begeleiding en een verbetertraject' moeten aanbieden om tot betere werkprestaties te komen, aldus het vonnis. Pas wanneer dat geen soelaas zou hebben gebracht, had ze naar het 'ultieme remedie' van direct ontslag mogen grijpen.

De vrouw had de werkster eerst 'begeleiding en een verbetertraject' moeten aanbieden
Oordeel van de rechter

Arbeidspositie

De vrouw moet haar gewezen werkster ruim 8.500 euro betalen, een fikse som bestaande uit een ontslagvergoeding, een billijke vergoeding, de uitbetaling van loon dat tijdens ziekte niet werd uitgekeerd en de proceskosten.

De hoge boete voor de vrouw uit Kruisland suggereert dat de arbeidspositie van werksters in Nederland is verbeterd, sinds de commissie-Kalsbeek zich hier vier jaar geleden in opdracht van het kabinet over boog. In 2016 bleken huishoudhulpen in Nederland minder te verdienen en een slechtere rechtspositie te hebben dan hun collega's in andere Europese landen.

Wie ontevreden is met een huishoudelijke hulp, kan die niet zomaar op staande voet ontslaan, benadrukt de Consumentenbond. Voor werksters geldt evengoed een opzegtermijn, variërend van een tot vier maanden. Bovendien hebben flexwerkers die langer dan twee jaar in dienst zijn sinds juli 2015 recht op een ontslagvergoeding.

Komt een hulp drie of meer dagen per week (ook al is het maar een uur per dag), dan ziet de overheid je als werkgever

En zo zijn er meer arbeidsrechten waar huishoudelijke hulpen aanspraak op kunnen maken, of ze nu wit of zwart werken. Komt een hulp drie of meer dagen per week (ook al is het maar een uur per dag), dan ziet de overheid je als werkgever en moet je belastingen en premies inhouden en doorbetalen bij ziekte. Die regels gelden ook als er op papier geen arbeidsovereenkomst bestaat, maar daar feitelijk wel sprake van is, onderstreepte de kantonrechter in Bergen op Zoom andermaal.