Nieuwe raketten maken vliegdekschepen overbodig?

Nieuwe raketten maken vliegdekschepen overbodig?

Het tijdperk waarin vliegdekschepen het ultieme vertoon van militaire macht waren zou wel eens op haar einde kunnen lopen, zo waarschuwt Michael Griffin van de onderzoeksafdeling van het Pentagon. De supersonische en hypersonische raketten die Rusland en China ontwikkelen zijn namelijk zo snel dat ze niet door Amerikaanse luchtafweersystemen onderschept kunnen worden. En dat betekent dat de grote vliegdekschepen een gemakkelijk doelwit zijn voor de nieuwste generatie raketten.

De Russische president Poetin kondigde begin deze maand een aantal nieuwe raketten aan, die zo snel naar hun doelwit gaan dat ze niet door de huidige luchtafweersystemen onderschept kunnen worden. Rusland heeft al een aantal van deze raketten succesvol getest en in productie genomen, terwijl ook China bezig is om deze rakettechnologie te ontwikkelen. Griffin zei daar het volgende over:

"China heeft de laatste tien jaar ongeveer twintig keer zoveel tests met hypersonische wapens uitgevoerd als de Verenigde Staten. Als de Chinezen in staat zijn tactische of regionale hypersonische systemen te gebruiken, dan is dat een risico voor onze vloot van vliegdekschepen."

Volgens Griffin moet de ontwikkeling van verdedigingswapens tegen deze hypersonische raketten nu de allerhoogste prioriteit krijgen binnen het Pentagon.

"Zonder de mogelijkheid om onszelf te verdedigen en zonder een tenminste gelijkwaardige aanvalskracht te hebben is er een situatie ontstaan waarin onze gestationeerde troepen risico lopen."

Hypersonische raketten

Hypersonische raketten vliegen op meer dan vijf keer de snelheid van het geluid en zijn daarmee niet te onderscheppen door de huidige luchtafweersystemen van de Verenigde Staten. Deze razendsnelle raketten kunnen worden uitgerust met kernkoppen of een conventionele explosieve lading en kunnen binnen drie uur iedere plek op aarde bereiken.

Eén van de raketten die de Russische president Poetin onlangs onthulde heeft zelfs een 'oneindig bereik', wat wil zeggen dat deze vanaf iedere plek op aarde gelanceerd kan worden naar ieder gewenst doelwit aan de andere kant van de planeet. De raket kan daarbij een onvoorspelbaar traject volgen, waarmee het luchtafweersystemen van de tegenstander kan omzeilen.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »