Binnenland
  • 1
De ouders van Ximena Knol zijn boos op de Coöperatie Laatste Wil. Hun tienerdochter beroofde zich drie weken geleden van het leven met een 'zelfmoordpoeder' waar de stichting sinds september reclame voor maakt. "Met de informatie die zij hebben gegeven, is op internet heel makkelijk ...

9 maanden geleden door RTL Nieuws

REAGEER MET EEN EMOJI
2
1
2
1

tja, heel erg natuurlijk, maar ze kon ook voor de trein springen en moeten dan alle treinen verboden worden? het was haar wil, ook al is dat vreselijk

1 Roomboterbabbelaar    
9 maanden geleden door Roomboterbabbelaar
6
Meld

@1

Precies wat ik dacht, heel erg triest, maar je voorkomt het niet, in dit geval is er in ieder geval een machinist met een trauma minder.

2 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
5
Meld

Het is erg voor de nabestaande maar, als zij dit wilde dan weten zij op slinkse manieren toch aan materiaal te komen om hun daad te plegen.
Ik heb het gezien op de acute opnamen van mensen met dit soort nijgingen dat die toch een manier vinden om hun plan uit te voeren terwijl op die afdeling niets te vinden is om hun daad te doen.

3 eigenmening    
9 maanden geleden door eigenmening
3
Meld

wat een stelletje uilskuikens zijn jullie. Hebben jullie zelf wel kinderen? zou je er ook zo over praten wanneer jou kind zoiets doet? iedereen heeft wel eens een depressieve periode. als je op zo'n moment dan "uitwegen"gaat aanbieden is de kans op een slechte afloop natuurlijk groter.
het kind was een puber met de daarbij horende gevoelens.
In ieder geval had ze nog een prachtig leven voor zich.
treinen rijden er al heel lang, waarom is ze daar niet onder gesprongen? waarschijnlijk omdat die stap te groot was. dus met een poeder maken we die stappen maar kleiner.

de reactie van...ze is volwassen en dus......onzin en schandelijk!! ze is een kind van 19jaar oud met genoeg tijd om bepaalde wonden te laten helen.

4 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
17
Meld

Probleem is dat je dat niet met zekerheid kunt stellen. Wellicht resulteert het beschikbaar stellen van het middel via internet in meer zelfmoorden vanwege de relatieve laagdrempeligheid van de methode.

5 Civ    
9 maanden geleden door Civ
1
Meld

@4 precies, zelfmoord zou alleen toegestaan moeten en mogen in een hospice.
met begeleiding voor de persoon maar bovenal voor de nabestaande.

6 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
11
Meld

@4 ; Je bent zelf een uilskuiken, een egoïst die het eigen belang voor laat gaan op het ondraaglijk lijden van een ander. Een 19 jarige is geen puber met pubergevoelens en puber problemen. En nee, dat soort problemen gaan vaker niet dan wel over op lange termijn.

Je hebt geen sikkepit verstand van waar je over praat. Maar hee.. als JIJ maar niet geconfronteerd wordt met het leed van een ander, toch? Mensen zoals jij zijn er niet voor hun lijdende naasten. Ja, pas als ze zo'n poging doen.. dan ben je even een paar dagen 'in the picture' waarbij je ze vooral voorhoudt dat ze DAT niet meer mogen doen. Daarna vraag je nog een paar jaar eens per jaar naar hoe het met ze gaat (terwijl je eigenlijk geen interesse hebt in het antwoord) om er daarna helemaal het zwijgen toe te doen.

Die persoon lijdt dagelijks. 24/7. Omdat jij niet kunt leven met het schuldgevoel als er aan hun lijden een einde komt. Egoïst.

7 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
4
Meld

@5 ; Ja, en? Waarom zou dat een probleem zijn?

8 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
4
Meld

@8 Moet ik uitleggen waarom het in mijn ogen een probleem zou zijn als meer mensen zich in een tijdelijke opwelling van het leven zouden beroven?

9 Civ    
9 maanden geleden door Civ
7
Meld

@4 @5
Hou toch op met dat gezeur
Google zelfmoord tips en lees , genoeg diverse middelen te vinden daar
Veel middelen zijn ook gewoon in de supermarkt of online ongelimiteerd te verkrijgen en wordt door de commercials regelmatig reclame voor gemaakt
Misschien wel voor een ander doel maar toch
Alles maar verbieden dan???

10 eoghanfeehily    
9 maanden geleden door eoghanfeehily
4
Meld

@10 Om dat argument te kunnen beoordelen zou ik eerst moeten weten hoe vaak het in Nederland voorkomt dat mensen op die manier zelfmoord plegen.

11 Civ    
9 maanden geleden door Civ
4
Meld

@10 als iemand echt niet meer wil, moet dat mogelijk zijn.
met thuis zelf kan je je nabestaande extra belasten, was het wel zelf trauma en het vinden van.
met zelf thuis vergeet men vaak dat je overmant kan worden door doodsangst of spijt beide niet fijn en prettig.
je nabestaanden komen in een rouwproces en blijven met knagende schuld.

als men tot het besluit komt om te sterven vind ik dat mensen recht hebben om waardig te gaan en niet ergens ....
ook nabestaande heb recht op waardig afscheid te nemen.

in een hospice zijn mensen ervaren en opgeleid.
zodat een ieder op zijn manier en begeleid er kan uit stappen zonder dat er iets blijft hangen van tja hadden we maar...

12 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
3
Meld

@6
Wil je daar een wet voor (laten) maken?
En wat dan met mensen die zich er niet aanhouden? question

13 Gandalf    
9 maanden geleden door Gandalf
0
Meld

@13 die is er al.
wat als mensen zich er niet aanhouden, heb ik al een beetje beschreven.
je bent wel egowistische als je je nabestaande wil opzadelen enkel al met schuld gevoel.
het politie onderzoek wat volgt en mensen die je nabestaande zullen aanzien.
ze afscheid nemen ontzegt.

14 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@4 .
Heb je het gezien gisteren bij Alberto! Dit meisje had al jaren last en werd door diverse instanties afgewezen voor hulp.

15 eigenmening    
9 maanden geleden door eigenmening
2
Meld

@12 ; Nabestaanden hebben dat recht niet. Gelukkig maar. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder, die het seksueel misbruik en de mishandelingen door mijn stiefvader goedpraatte, het recht zou hebben aan mijn sterfbed te zitten. Flikker even gauw op!!!

16 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
6
Meld

@9 ; Ja. Doe maar. Ik zie het probleem namelijk niet.

17 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
5
Meld

@16 misschien niet je moeder maar misschien wel iemand die je na staat.
kan en mag ook een vriend of vrienden of anders zijn.

na het misbruik voelde je vast extreem eenzaam, zag je niet dat er toch mensen zijn die wel om je gaven.

het er alleen voor staan op zo`n moment lijkt me juist dan niet prettig.

18 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@4

Wat weet jij nu eigenlijk van een depressie? Je doet het overkomen alsof het iets normaals is waar iedereen wel even doorheen gaat.

19 Pegasus    
9 maanden geleden door Pegasus
6
Meld

@17 Oké. Zelfmoord plegen in een opwelling veroorzaakt veel verdriet bij nabestaanden en neemt een leven weg dat voor de persoon in kwestie waardevol en bevredigend had kunnen zijn.

20 Civ    
9 maanden geleden door Civ
2
Meld

@4

Ja ik heb zelf kinderen, en ik hoop dat ze nooit in een een dergelijke toestand komen, maar denkt u nu werkelijk dat een jongere ook zonder dit poeder geen mogelijkheid zou vinden om zichzelf van het leven te beroven? Dan bent u wel heel naief.

Met name de trein blijkt een heel populair middel te zijn om zichzelf van kant te maken, met enorme gevolgen voor anderen, de machinist, politiemensen, ambulance personeel, brandweer die vervolgens met de gevolgen zitten, nog afgezien van nabestaanden die met een gesloten kist zitten.


@6
Pleit u nu voor een boete als de poging lukt zonder dat dit in een hospice word gedaan?

21 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
3
Meld

Ik kan me de reactie van die ouders best voorstellen, maar hij is tegen de verkeerde gericht. Niet de organisatie die dit middel aan anderen (leden!) ter beschikking stelt, zit fout maar de omgeving van de Ximena en het meisje zelf zijn (mede-)verantwoordelijk voor haar heengaan.

Die vereniging heeft het middel niet uitgevonden, en de eigenschappen van dat middel zouden ook door anderen als zoekcriteria gebruikt kunnen worden. Sterker nog dat is hier ook gedaan. Ook zonder de ophef rond Laatste Wil staan die eigenschappen over dit middel op internet, zo begrijp ik? Zo wordt bv ook de trein niet een beter zelfdodingswapen als de Pers er meer over gaat berichten....

Bij confessionele partijen hoor ik vaak (als reactie tegen levensbeëindiging) zoiets van dat men zich moet richten op de hulpvraag, 'hulpvragenden' moeten niet gaan denken dat de dood de enige uitweg is, de omgeving moet het lijden verminderen, het veiligheidsgevoel moet worden verhoogd.
De ouders wisten kennelijk niet dat er een 'doodswens' was. (Praat je dan wel genoeg met je kind? ) Wel dat ze in een depressie zat, dankzij seksueel misbruik. Kennelijk was er geen duidelijke 'hulpvraag', maar het veiligheidsgevoel zal niet hoog zijn geweest.
Misschien dat die misbruiker alsnog harder moet worden afgestraft.

22 Gandalf    
9 maanden geleden door Gandalf
1
Meld

@18 ; Je snapt er nog steeds geen drol van. Niemand en dan ook niemand heeft het RECHT om afscheid te nemen. Wie er afscheid mag nemen bepaalt degene die overlijdt en niemand anders.

Gezien je reacties denk jij alleen maar aan de nabestaanden en verwijt je degene die zelfmoord pleegt daar geen rekening mee te houden. Maar hoeveel rekening houd jij eigenlijk met degene die een einde wil maken aan geestelijk ondraaglijk lijden? Nul dus. Niets, nada, noppes. De egoïst ben jij dus.

En verstand heb je er ook niet van. Mensen plegen geen zelfmoord in een opwelling. Ook dit meisje niet. Daar gaan jaren van uitzichtloos en ondragelijk lijden aan vooraf. Bijna altijd zijn het juist de nabestaanden waarom zij het nog zolang volhouden. Wikken en wegen. Scenario's doordenken. Wat is het beste moment? Wat is de beste manier? Hoe zorg ik dat mijn nabestaanden zo min mogelijk trauma oplopen? Hoe moet dat met die levensverzekering? Zorg ik niet voor problemen in de opleiding van mijn kinderen? Wie zorgt er voor mijn hond? En dan zie je dus vrijwel altijd, bij serieuze pogingen, dat er een moment wordt gekozen waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Bij mijn beste vriend was dat het moment dat zijn honden naar een opvang gingen omdat hij gedwongen opgenomen werd. De enige rem op zijn zelfmoord gedachten werd opgeheven en weg was hij. Op een gruwelijke manier. Voor hem geen poeder waarmee hij rustig zijn lijdensweg uitgleed. En ja, hij heeft afscheid genomen; al zijn geliefden gebeld. Met het verhaal dat hij gedwongen opgenomen was. Dat was dus zijn afscheid.

Nee, ik heb geen schuldgevoelens. Ik mis hem nog steeds. Maar ik ben blij dat er aan zijn lijden een eind is gekomen. Ik hoef me niet schuldig te voelen want ik was er wel voor hem. Als jij je schuldig voelt zal je schuldig zijn.

23 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
4
Meld

@22 ; Men richt zich niet op de hulpvraag. Men richt zich niet op het probleem van de suïcidale persoon... men richt zich op het probleem van de nabestaanden en de maatschappij.

Iemand pleegt geen zelfmoord in een opwelling; dat is een fabel. Iemand die zelfmoord pleegt zit een negatieve, schadelijke situatie waar zij zelfstandig niet uitkomen. De zorgverlening, en vaak ook de omgeving, richt zich op het voorkomen van zelfmoord en smijten die persoon daarna terug in die negatieve, schadelijke situatie.

Voor de suïcidale persoon is er dus niets opgelost. Voor de omgeving alles.

24 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
2
Meld

@18 gaat het wel helemaal goed in die bovenkamer van je?
wat maakt jou dan ineens expert? je leeft zelf toch ook? waarom pleeg jij dan geen zelfmoord?
je scheert nu iedereen over 1 kam, alsof iedereen die zelfmoord wil plegen dezelfde problemen heeft als die van jou. niet iedereen die zelfmoord pleegt is misbruikt hoor en jij bent er toch ook overheen gekomen, wel met een behoorlijke kronkel, maar je leeft iig.
das toch ook wat waard??

25 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
4
Meld

@21 degene die zichzelf van het leven wil beroven vind wel 100 andere manieren, dus is een reclame over dat poeder zwaar overbodig.
je kan die reclame ook alleen maken onder medici, zodat het echt als laatste middel wordt gebruikt, en niet voor een paar tieners of pubers waarvan het vriendje het heeft uitgemaakt.
want zo druk is het GELUKKIG nog lang niet op het spoor en we hoeven in Nederland ook geen kussens onder elk hoog gebouw te leggen.

Je kunt het ze ook te gemakkelijk maken he?

26 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
4
Meld

@25 was natuurlijk voor mariska3 bedoeld

27 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
4
Meld

Beetje makkelijk de schuld en verantwoordelijkheid afschuiven. Dat middel is er gewoon, evenals de wens van sommigen om zichzelf menswaardig van het leven te beroven. Triest dat het nodig is, maar dat is aan de conservatieve wetgeving. Dat Laatste Wil mensen informeert, lijkt me verder niets mis.

De werkelijke schuld ligt uiteindelijk bij haar en haar omgeving. De verantwoordelijkheid volledig bij haar.

Vind dit geen chique actie. Het zijn de emoties, zullen we maar zeggen.

28 Yisrael    
9 maanden geleden door Yisrael
1
Meld

@23 .
herkenbaar en ik ben het met je eens.

29 eigenmening    
9 maanden geleden door eigenmening
2
Meld

Ik begrijp best dat de ouders radeloos van verdriet zijn, maar ik vind het niet reeel dat zij anderen daarom, via een oproep tot een verbod op het beschikbaar maken van dit middel door de CLW, de mogelijkheid willen ontnemen om voor een zelfgekozen levenseinde te kiezen.

30 Mappie    
9 maanden geleden door Mappie
1
Meld

Waar hebben we de opiumwet dan nog voor?

31 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
4
Meld

@27 ; Wat maakt mij de expert vraag je? Beweer ik dat ik dat ben dan? Beweer ik dat iedereen die zelfmoord pleegt seksueel misbruikt is dan?

Na een aantal jaren op een opname afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt te hebben, een aantal naasten verloren te hebben aan zelfmoord en vele verhalen van nabestaanden te hebben gehoord, denk ik dat ik wel recht van spreken heb. Dat wel.

Onzin als "in een opwelling" kan ik dus rustig naar het land der fabelen verwijzen. Ook dit meisje vocht al jaren met suïcidale gedachten.

32 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
2
Meld

@32 ouwehoer niet zo. Je praat poep, alsof jij de enige bent die dan recht van spreken heeft. Wat weet je nu van de andere mensen die hebben gereageerd?

33 kelb1977    
9 maanden geleden door kelb1977
6
Meld

@21 nee, maar als deze mislukt wel een tijdelijke opname ggz.
zodat er gekeken kan worden naar het motief.
mocht iemand echt zo in de knoop zitten dat er hulp en begeleiding voor de persoon is.

34 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@23 ja mag ik als nabestaande, het doet wat als je mensen op deze manier verliest.
2 gelukte pogingen en 1,5 mislukte pogingen.

35 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@23 mijn nichtje is misbruikt en heeft zelfmoord gepleegd.
ze was 23 en ik minder jarig dat maakt enorm impact en het verlies is nog een gemis.

36 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
1
Meld

Voor de nabestaanden natuurlijk wel heel erg, maar wel een veel betere oplossing dan dat je de rest van Nederland opzadelt met langdurige vertraging en schade omdat iemand weer zo nodig voor een trein moet springen. En laten we maar niet eens spreken over het trauma van de bestuurder van de trein en de mensen die de resten moeten opruimen.

37 niet-alles-geloven    
9 maanden geleden door niet-alles-geloven
0
Meld

@34

Met name jongeren plegen vaak in een opwelling zelfmoord, daar maakt het wel of niet beschikbaar zijn van een poedertje niet veel uit.

Ik denk zelfs dat een poedertje zelfs nog drempelverhogend werkt, die moet je namelijk nog eerst bestellen, dan moet je toch wel iets zekerder zijn om uit het leven te stappen. Ik ben ook voorstander dat dit soort zaken eerst met anderen zou kunnen worden doorgesproken, maar zolang een vrijwillig levenseinde nog zoveel weerstand oproept komt er van begeleiding niets terecht.

In de ideale situatie zou je zo een poedertje gewoon bij de huisarts moeten kunnen ophalen, daarmee vind er in ieder geval een stuk signalering plaats, maar dat is wettelijk niet geoorloofd.

38 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
1
Meld

@38 jongeren de zo impulsief de ander zo uitgedacht, en als je dan je kind vind. brr.

de huisarts is ook niet zo geschikt hij gaat voor leven niet voor dood het zou wel een drempel zijn omdat dit onderwerp tegen alles in gaat waar een arts voor staat.

Een bedrijf is commercieel en gaat toch voor zijn verdien model.

een hospice is vrij neutraal en zou daarom meer mogelijkheden moeten krijgen meer ruimte.
ook bereikbaarder dat je gewoon even naar binnen kan stappen.

39 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
2
Meld

@39

Huisartsen worden wel degelijk ingezet bij Euthanasie vraagstukken, zij zijn het eerste aanspreek punt. Maar waar ik het over heb is die signalering die nu volledig afwezig is, in uw reactie geeft u het zelf al aan als directe nabestaande komt een zelfmoord vaak als donderslag bij heldere hemel, hoe mooi had het kunnen zijn als er tussen de daad en het plan nog een filter zou zitten in de vorm van een gekwalificeerde hulpverlener, dat kan alleen als het "er uit stappen" op een of andere manier is geoorloofd, en dat is het in veel gevallen niet.

Coörporatie Laatste Wil is geen commerciële club
https://www.laatstewil.nu/wp-content/uploads/2017/07/Statuten-2016.pdf

Ook een Hospice is gehouden aan wettelijke regels, en de regels voor Euthanasie zijn verdomd streng.

40 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
0
Meld

@40
https://nos.nl/artikel/565482-wat-gebeurde-er-in-tuitjenhorn.html
https://nos.nl/artikel/2108471-weduwe-huisarts-tuitjenhorn-krijgt-gelijk-schorsing-was-onterecht.html
https://www.volkskrant.nl/binnenland/schorsing-huisarts-tuitjenhorn-die-zelfmoord-pleegde-was-onterecht~a4311559/
http://www.sin-nl.org/dossier-huisarts-tromp-tuitjenhorn-schending-richtlijnen-palliatieve-sedatie-en-euthanasie/

deze zaak is ernstig uit de hand gelopen zo wie zo al die proef processen met artsen.

de euthansie en huisarts is nog altijd best omstreden en heel gevoelig.

als men dan toch bezig is met testen en proeven maak het dan toegankelijk en doe dat via 1 centraal punt, met mensen die daar al heel lang inzitten en ervaring hebben met het sterven en al wat daar bijhoort en komt kijken.

41 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
1
Meld

@35 ; Ja en? Geeft jou dat het RECHT te mogen bepalen over het leven en het lijden van een ander? Iedereen MOET maar in leven blijven, uitzichtloos lijden of niet... want anders voelt Gratiebarmhart zich schuldig.. boehoehoe.

In plaat van zo in je eigen ellende te verdrinken zou je eens aan die mensen moeten denken die dagelijks lijden. Omdat jij niet wil dat daar een einde aan komt.

42 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
2
Meld

@42 daar wil ik niet over beslissen zeg ook nergens dat zelfmoord onmogelijk moet zijn.
denken aan andere hmm daarom kan je de mensen die je achter laat je geen reet schelen ?

de enige die hier niet andere denkt ben je zelf.

je weet zelf niet eens jij bent over je gedachten heen ik heb er nog dagenlijks mee te kampen maar sta wel stil bij deze ik zou achter laten. die hoef ik met mijn daad geen onrecht aan te doen.

43 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
1
Meld

@42

Ik heb het wel eens in het vet met Gratiebarmhart, maar in dit geval blijkt uit de reacties nergens een principiële afkeuring van euthanasie, wel een beter geregelde variant, waarbij hulpverleners sneller en beter kunnen worden ingeschakeld. Tenminste dat is wat ik er van heb begrepen in de reacties.

Met name psychisch leed hóeft niet uitzichtloos te zijn (het kan wel) zeker als het gaat om jonge mensen, ik zou wel voor een regeling kunnen zijn waarbij de mogelijkheden tot euthanasie worden uitgebreid, mits er altijd een soort van filter is in de vorm van professionele hulpverleners die nog een afweging kunnen maken of potentiële zelfmoordenaars niet beter geholpen kunnen worden binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Met name de term "uitzichtloos" is een hele moeilijke als het gaat om psychische nood, bij lichamelijke nood is dat relatief makkelijk te duiden.

44 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
0
Meld

@44 precies, en je wilt niet op je geweten wat er nu nog speelt zoals met de huisarts en deze man,
https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/hogere-straf-tegen-albert-heringa-de-man-die-zijn-moeder-hielp-bij-haar-zelfdoding

sterven is ook een proces, dan is het fijn als bij het toedienen iemand is met ervaring en je kan begeleiden met wat er met je gebeurt.
je naaste bij je is zonder dat dat een gevolgen heeft in negative zin maar dat je van het bij je zijn kan rusten. mocht je geen naasten hebben is er wel iemand en ga je niet alleen.

45 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
0
Meld

@44 ; De geestelijke gezondheidszorg zou je er juist buiten moeten laten. Mentale problematiek, geestelijk lijden, valt niet te genezen door hun aanpak. Het geneest ook niets, het leert er hooguit mee te dealen. Geen oplossing dus.

Het hele probleem van de geestelijke gezondheidszorg zit hem juist daarin. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de geestelijke gezondheidszorg een financiële prikkel heeft om mensen niet los te laten.

Als 'we' mensen met zelfmoordgedachten echt zouden willen helpen dan zou je met een breed multidisciplinair team moeten gaan werken.
- Een buddy tegen eenzaamheid - een veel voorkomende reden
- Praktische psychologie - om de mentale problemen in de praktijk aan te pakken
- Een financieel specialist - langdurige armoede is een grote oorzaak
- Een jobhunter en een jobcoach - langdurige werkloosheid is een grote oorzaak en leren solliciteren lost dat niet op
- Een activiteiten begeleider die samen met de cliënt naar bezigheden en activiteiten zoekt
- Een arts die lichamelijke problemen aanpakt (denk aan een tekort aan vitamine D)
- Een lifecoach die helpt om structuur in het leven (bv huishouden) te krijgen
- Een bedrijfs fysiotherapeut die adviezen kan geven over bewegen en hulpmiddelen, ook voor thuis
- Iemand die aan het uiterlijk van de cliënt gaat werken
- Enz enz enz

Gewoon even een lijstje:
- Geestelijke beschadigingen (o.a. misbruik/pesten)
- Sociale problematiek
- Hoogbegaafdheid
- Armoede
- Langdurige werkloosheid
- Uitsluiting/eenzaamheid
- Huisvestingsproblemen
- Lichamelijke problemen
- Onzekerheid over veiligheid zoals werk, huis, voedsel, kleding


Maar dat soort hulp wordt geboden. Nee.. stuur maar naar de GGZ

Ook zo'n leuke; Alcohol verslaving wordt nogal eens als oorzaak verteld.. terwijl het een gevolg is: zelfmedicatie.

46 Mariska3    
9 maanden geleden door Mariska3
3
Meld

@46

U kunt wel tegen de aanpak zijn maar zoals het nu gaat is er helemaal geen waarschuwingssignaal, terwijl er ongetwijfeld mensen tussen zitten die helemaal geen uitzichtloos lijden hebben slechts een tijdelijk lijden.

Alleen al in uw lijstje zitten er een aantal zaken die geen reden zijn om er een eind aan te maken als er een signalering is.

47 DaStef    
9 maanden geleden door DaStef
1
Meld

@40 deze zin van je heeft me toch nog even aan het denken gezet.

Ook een Hospice is gehouden aan wettelijke regels, en de regels voor Euthanasie zijn verdomd streng.

Dat is ergens maar goed ook en toch kan je ze nu wel beter toe snijden.
als maar 1 instelling de bevoegdheid heeft, i.p.v zoals nu huisartsen en breder kan je het echt gaan toe spitsen.
zodat er regelgeving op maat kan komen en dat het ook soepeler kan maken omdat er een betere toezicht en controle op is. men kan dan ook protocollen en zo opstellen en goed bijhouden wie gaan en waarom.

mochten er slachtoffers zijn van die kan dat ook door korte lijnen met andere instantie`s zoals politie e.d gekoppeld gaan worden.

de regels en wetten gaan nu nog veel met proefprocessen, als je deze nu bij en op de hospice gaat maken en afstemmen zijn die proefprocessen ook niet meer nodig.
er zijn dan regels en wetten opgesteld en die kunnen mensen nog altijd wijzigen of veruimen en of terug draaien.

48 Gratiebarmhart    
9 maanden geleden door Gratiebarmhart
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Nederlanders zijn openlijk racistischer gewor...
Tijdens de sinterklaasintocht zag heel Nederl...

15 uur geleden door wereldburger10

Trouw: ‘Immigratie heeft het moslimgewe...
'Praktisch alle gevallen van jihadisme in Eur...

1 dag geleden door Inter

Bindend referendum komt als geroepen
Vijf maanden na de dood van het raadgevend re...

21 uur geleden door Hangingmen

Protesten in Boedapest na aanname Hongaarse &...
Enkele duizenden Hongaren hebben woensdagavon...

1 dag geleden door Nu.nl

Topman Google legt uit hoe het komt dat er ee...
‘Idiot’ ingeven op Google gaf afgelopen zomer...

1 dag geleden door Schildpad


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Mac Benac
Nieuwe polio-achtige ziekte in opmars, treft ...
@131 Inhoudelijk. Voor zover het een nieuwe z...

minder dan een minuut geleden door Mac Benac

Jona G.
Hoever durft Trump te gaan voor grensmuur?...
@63 Citaat uit jouw reactie: == . Trump zaait...

minder dan een minuut geleden door Jona G.

Ness
Illegalen wonen 1,5 jaar gratis als het aan G...
Migratie vraagt om slim intake- en streng uit...

1 minuut geleden door Ness

Gewoon een student
Nederlanders zijn openlijk racistischer gewor...
@286 Het kan trouwens ook nog andersom. (Rela...

1 minuut geleden door Gewoon een student

-Koeievla-
Hoever durft Trump te gaan voor grensmuur?...
@60Omdat het 'linkser' is dan Fox en Xander...

1 minuut geleden door -Koeievla-

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig