Een van de beelden die gemaakt is na de gifgasaanval in Halabja. De foto's zorgden voor wereldwijd voor afschuw.
Volledig scherm
Een van de beelden die gemaakt is na de gifgasaanval in Halabja. De foto's zorgden voor wereldwijd voor afschuw. © AP

Nederlanders aangeklaagd
voor gifgasaanval Halabja

Dertig jaar na de gifgasaanval op Halabja worden de Nederlandse zakenman Frans van Anraat en het bedrijf Melspring aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de massamoord op duizenden Koerden. Slachtoffers eisen een schadevergoeding, omdat de Nederlanders grondstoffen voor chemische wapens hebben geleverd aan het regime van Saddam Hoessein.

  1. Rusland zet de komende dagen vast een tandje bij, maar daarna kan Oekraïne ‘wat meer terugschieten’
    PREMIUM

    Rusland zet de komende dagen vast een tandje bij, maar daarna kan Oekraïne ‘wat meer terugschie­ten’

    Delen van het Amerikaanse militaire hulppakket aan Oekraïne kunnen al binnen een week aan het front arriveren. De eerste 155-millimetergranaten voor Navo-houwitsers en munitie voor middellangeafstandsraketartillerie worden met spoed afgeleverd. Het betekent dat Oekraïne spoedig ‘iets meer gaat terugschieten’, zegt expert Frans Osinga. Noodgedwongen geldt er nu een rantsoen van tweeduizend granaten per dag.
  2. Vijf jaar dwangarbeid voor Rus na interview, ook woordvoerder Meta veroordeeld

    Vijf jaar dwangar­beid voor Rus na interview, ook woordvoer­der Meta veroor­deeld

    Een Rus is veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid voor het verspreiden van ‘opzettelijk onjuiste informatie’ over het leger in een straatinterview. In een gesprek met journalisten van het door de Verenigde Staten gefinancierde Radio Free Europe/Radio Liberty sprak hij kritisch over de oorlog in Oekraïne. Ook een Amerikaanse woordvoerder van socialemediabedrijf Meta Platforms is bij verstek veroordeeld in Rusland.