Direct naar artikelinhoud

GGD wil strengere regels open haard en houtkachel

Nu de dagen korter en de avonden kouder zijn, gaan bij een deel van de Nederlandse huishoudens de houtblokken weer op het vuur. Hoe gezellig ook, de houtkachel wordt al jaren gezien als een belangrijke bron van luchtverontreiniging en hinder. GGD's in Noord-Nederland luiden nu de noodklok na nieuw onderzoek. De hoeveelheid fijnstof als gevolg van die kachels blijkt veel te hoog; soms wel tien keer hoger dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.

GGD wil strengere regels open haard en houtkachel
Beeld ANP

De Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) in Groningen, Drenthe en Friesland willen wettelijk vastleggen wat mag en wat niet mag. Het beleid rond particuliere houtkachels is nu nog veel te vrijblijvend, vinden ze. Veel mensen ondervinden rookoverlast van de houtkachel van hun buren, blijkt uit het onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd. In samenwerking met de Universiteit van Utrecht werd onderzoek gedaan bij gezinnen die ernstige klachten hebben over houtrook afkomstig van de buren. Vooral de grote hoeveelheid fijnstof in die huizen baart de GGD's zorgen.  

Houtrook leidt bovendien tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid tot gevolg, stellen ze. 'Het is de verantwoordelijkheid van de stoker dat houtrook geen overlast veroorzaakt. Maar als dat toch gebeurt, kunnen gemeenten daar weinig tegen doen', aldus de GGD, die vervolgens samen met noordelijke gemeenten een verklaring uitdeed. Zij vinden dat de Rijksoverheid moet zorgen voor een betere wet- en regelgeving. Het onderzoek van de GGD was gericht op gewone houtkachels van huishoudens. Voor grotere stookinstallaties bestaan wel wettelijke eisen.

'Hout stoken is gezellig en vaak giftig'

De Volkskrant schreef vorig jaar in de rubriek Groen al twee keer over de vaak giftige uitstoot van houtkachels, met veel reacties tot gevolg. Lees de verhalen hier terug:

Hout stoken is gezellig en vaak giftig

Een bewuste houtstoker is geen roker

Huishoudens

Zo'n 13 procent van de Nederlandse huishoudens heeft nog een open haard of houtkachel in huis, blijkt uit een laatste inventarisatie in 2010. Veel mensen gebruiken hun haard ook als (bij)verwarming. Dat heeft klimaatvoordelen, doordat hout bij verbranding net zoveel CO2-uitstoot als de boom bij zijn leven had opgeslagen: er komt dus geen extra CO2 vrij - mits er voor de gekapte bomen nieuwe worden aangeplant.  

Een haard of houtkachel stoot behalve fijnstof, ook koolmonoxide, stikstof- en zwaveloxide, dioxine en koolwaterstoffen uit. Hoeveel van deze stoffen vrijkomen, staat of valt met de verbranding. Bij volledige verbranding is de uitstoot laag, bij onvolledige verbranding hoog. En de verbranding is weer afhankelijk van de brandstof, het stookgedrag (hoge temperatuur is beter) en het type kachel. De meeste warmte verdwijnt ook nog eens via de schoorsteen.

Een haard of houtkachel stoot behalve fijnstof, ook koolmonoxide, stikstof- en zwaveloxide, dioxine en koolwaterstoffen uit

APV

De Rijksoverheid raadt mensen die overlast ondervinden van voornamelijk oude houtkachels bij de buren, aan om te protesteren via de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Voor nieuwe kachels geldt een 'productbeleid': alleen toestellen die aan typekeureisen voldoen, mogen worden verkocht. 'De typekeureisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de koolmonoxide-emissie. De eis voor de koolmonoxide-emissie heeft als doel een goede verbranding te waarborgen', schrijft de rijksoverheid.  

De GGD's uit Noord-Nederland gaan met het nieuwe rapport in de hand naar Den Haag om te pleiten voor landelijke regelgeving om overlast door houtkachels tegen te gaan.