Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ollongren beslist: stemmen tellen gewoon weer via onveilige software

  •  
13-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
16649244357_fc424f403e_k

cc-foto: Sebastiaan ter Burg / Flickr https://flic.kr/p/rneJic

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in stilte veiligheidsmaatregelen bij het optellen van de stemmen na verkiezingen teruggedraaid. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. In plaats van dat de stemmen handmatig bij elkaar worden opgeteld, zal dat nu weer gebeuren met behulp van software waarvan bekend is dat het onveilig is.
De maatregelen werden vorig jaar genomen nadat RTL Nieuws ontdekte dat de gebruikte software zo lek als een mandje was. Het was voor hackers een koud kunstje om de software te kraken en op die manier de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Dat was voldoende reden voor toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk om voor een andere werkwijze te kiezen. Niet alleen werd de software gebruikt, het tellen moest daarnaast ook handmatig gebeuren én in aanwezigheid van ten minste twee personen.
De huidige minister van Binnenlandse Zaken, D66’er Kajsa Ollongren, heeft die regels nu weer ongedaan gemaakt. Hoewel IT-experts nog altijd waarschuwen dat de software onveilig is, vindt de minister dat de nieuwe versie ‘voldoende beveiligd’ is. Zo moeten er nog altijd twee mensen betrokken zijn bij de invoer van het aantal stemmen én mag de computer waar de software op draait niet op het internet zijn aangesloten.
Het onderzoek van RTL Nieuws laat echter zien dat minister Ollongren de situatie met de telsoftware te rooskleurig inziet. Er werend meer dan 50 veiligheidsproblemen aangetroffen, tien daarvan met ‘hoog risico’ en in een geval ‘kritiek’. Zo bevat ook de nieuwe versie van de software ‘geen fraudedetectie en geen inbraakdetectie: de verkiezingssoftware vindt alles prima’.
Volgens de Kiesraad klopt het dat het systeem ‘kwetsbaarheden’ heeft, maar laat via secretaris-directeur Melle Bakker weten: ‘We moeten het nu eenmaal met deze software doen en als gemeenten zich aan de richtlijnen houden zijn de risico’s beperkt.’ En omdat alle uitslagen online gepubliceerd worden, kunnen ‘oplettende burgers of kandidaten na de verkiezingen alsnog aan de bel trekken’. Volgens Bakker is de keuze van Ollongren voor de twijfelachtige software begrijpelijk, omdat door het met de hand optellen bij de vorige verkiezingen er soms opnieuw geteld moest worden vanwege foutjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.