RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

​Voyeur of kwajongen, wie gluurt naar camerabeelden van saunabezoekers?

Gelekte saunabeelden van Nederlandse handbalsters.

De afgelopen dagen blijken er in verschillende sauna's in het land opnamen te zijn gemaakt die daarna online zijn gezet. De beelden werden op fora uitgebreid bekeken en besproken. Wat vinden mensen er leuk aan om naar die beelden te kijken?

Mensen die seksueel opgewonden worden van het stiekem begluren van andere mensen worden voyeurs genoemd. Voyeurisme is een parafilie, een seksuele afwijking van de norm. Maar dat betekent niet dat iedereen die wel eens naar zulke beelden heeft gekeken, ook een voyeur is, zegt Wineke Smid, forensisch psychologisch onderzoeker in de Van der Hoeven Kliniek. Ze werkt daar met tbs-patiënten.

"Uit Canadees onderzoek blijkt dat 60 procent van de onderzochte mannen het wel leuk lijkt om te gluren naar mensen die naakt zijn of gemeenschap hebben. Dat is inderdaad best veel", zegt Smid. "Maar dat zijn niet allemaal voyeurs. Veel mensen zijn gewoon nieuwsgierig."

Stiekem kijken

Bij een veel kleinere groep werkt het anders. "In datzelfde onderzoek zegt 2 procent van de ondervraagden regelmatig naar dat soort filmpjes of foto's te kijken. Die groep vindt dat

Miniatuurvoorbeeld

soort filmpjes voornamelijk opwindend, die kijkt het liefst naar stiekem opgenomen beelden."

Mensen die zulke camera's ophangen in sauna's of de beelden hacken, zullen volgens Smid waarschijnlijk tot die laatste groep te behoren.

Zorgstandaard

Smid schreef samen met andere psychologen kort geleden een zogeheten zorgstandaard, een protocol, waarin staat hoe GGZ-medewerkers mensen met een parafilie, zoals ook voyeurisme, moeten behandelen.

Voyeurs raken dus opgewonden van mensen bespieden die dat zelf niet doorhebben. "Veel van hen zeggen dat het ze vooral een lekker gevoel geeft. Mensen met een parafilie, waar ook pedofilie of exhibitionisme onder vallen, hebben daarnaast vaak een dysthyme stoornis, dat is een lichte jarenlange depressie. Die voelen überhaupt weinig, en dit zorgt voor net een beetje opwinding en maakt het leven dragelijk."

'Wat een treurnis'

Voyeurs maken zichzelf volgens Smid wijs dat ze met het bekijken van de beelden 'niemand kwaad doen'. "Dat is natuurlijk onzin." Smid vindt het vooral een trieste aangelegenheid. "Wat een treurnis. Om in je eentje achter de computer naar dit soort beelden te kijken. Zoek hulp en get a life."

Dat dit soort voorkeuren in het genetisch materiaal van een mens besloten ligt en dat een persoon daar helemaal niets aan kan doen, is volgens Smid niet waar. "Sommigen zijn er gevoeliger voor dan anderen, maar mensen kunnen het voeden. Ze kunnen zelf beslissen welke kant ze op bewegen. Of ze er naar gaan kijken of niet."

Meer op rtlnieuws.nl: