Direct naar artikelinhoud

Collectieve woede in Straatsburg na benoeming van Juncker-vertrouweling Selmayr

De Duitser Martin Selmayr werd vorige maand in een paar minuten doorgeschoven van een relatief lage post naar de machtigste ambtelijke functie in Brussel.Beeld AP

Eurocommissaris Oettinger gooit olie op het vuur met een technocratisch verweer over dubieuze ambtelijke promotie. 'Houdt u ons voor idioten?', reageert Sophie In 't Veld.

Dat ze boos zouden zijn, was wel verwacht. Maar zó boos? Europarlementariërs van alle kleuren en gezindten waren des duivels vanavond in Straatsburg, tijdens een debat over de omstreden benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal van de Europese Commissie. Dat is de machtigste ambtelijke functie in Brussel.

De opmerkelijke manier waarop de Duitser Selmayr, vertrouweling van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, vorige maand binnen enkele minuten was doorgeschoven van de relatief lage post van kabinetschef naar de topfunctie houdt de gemoederen al een paar weken bezig. "De zaak heeft de klank van vriendjespolitiek en goed voor jezelf zorgen", zei Europarlementariër Dennis de Jong (SP).

'Het feit dat de commissie tot de dag van vandaag doof blijft voor kritiek bewijst hoezeer ze is losgekoppeld van de werkelijkheid'
Sophie In 't Veld (D66)

Doof voor kritiek

De verontwaardiging in Straatsburg was vooraf al gevoed doordat de commissie-Juncker zich in het debat liet vertegenwoordigen door Eurocommissaris Oettinger, verantwoordelijk voor personeelszaken in de commissie, en niet door Juncker zelf - alsof het hier geen politieke, maar een interne personeelskwestie betrof.

Wat Oettinger aan het begin van het debat zei, was technocratische olie op het vuur. Alle regels waren volgens hem netjes gevolgd bij Selmayrs promotie. "Martin Selmayr beschikt over alle noodzakelijke kwalificaties. Hij heeft een lange ervaring op sleutelposities binnen de commissie."

Vervolgens kerfden de Europarlementariërs met rode hoofden nog wat extra zinnen in het papier van hun voorbereide teksten. "U heeft het alleen maar erger gemaakt", zei Sophie In 't Veld (D66). "Hier binnenkomen en ons dan voor idioten houden. Het feit dat de commissie tot de dag van vandaag doof blijft voor kritiek bewijst hoezeer ze is losgekoppeld van de werkelijkheid. De benoeming van Selmayr was een ernstige fout en moet wordt teruggedraaid. Dat is een voorwaarde voor voortzetting van onze steun voor deze commissie."

Haar liberale fractieleider Guy Verhofstadt gooide daar een strijdbare tweet bovenop: 'Als de commissie-Juncker niet oppast, wacht haar hetzelfde lot als de commissie-Santer'. Die Europese Commissie moest in 1999 collectief aftreden wegens een corruptieschandaal rond Eurocommissaris Édith Cresson.

Zo ver is het nu nog niet. De volgende stap is dat de begrotingstoezichtscommissie van het Europees Parlement onderzoek doet naar Selmayrs promotie. Op grond van de uitkomst daarvan beraadt het parlement zich op verdere stappen.

De commissie-Juncker heeft de ophef over de benoeming van Selmayr de afgelopen weken totaal onderschat