May: Rusland zeer waarschijnlijk achter aanval met zenuwgas

Premier May heeft in het Lagerhuis gezegd dat het zenuwgas waarmee de voormalige Russische dubbelspion Skripal in Engeland is aangevallen, in Rusland is ontwikkeld. Ze zei verder dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval:

Moordpoging op Skripal is hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd door Rusland

May wil op de kortst mogelijke termijn uitleg van Moskou. De Russische ambassadeur moet morgen met een verklaring komen.

De premier wees erop dat overlopers in Russische ogen een gerechtvaardigd doelwit voor een aanslag zijn, zoals dat ook gebeurd is met de Russische overloper Litvinenko, die in 2006 in Engeland werd vergiftigd. De Britse regering bereidt maatregelen voor als de Russische betrokkenheid bij de aanval op Sergej Skripal is bewezen.

Zoals de zaken er nu voor staan, is Rusland ofwel direct verantwoordelijk voor de aanval, of Rusland heeft toegestaan dat het zenuwgas in handen van anderen is gekomen, verklaarde May. Ze plaatste de waarschijnlijke Russische betrokkenheid in een groter internationaal kader, waarbij ze wees op de agressieve houding van Rusland, zoals bij de annexatie van De Krim.

Zenuwgas

Het middel dat gebruikt is bij de aanval op Skripal is door de Britten geïdentificeerd als onderdeel van het zenuwgas 'Novitsjok'. Minister Johnson van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Londen te verstaan gegeven dat hij volledige openheid van zaken moet geven over het Novitsjok-programma van het Russische leger aan de VN-organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een eerste reactie dat de verklaring van May een provocatie is die een politieke achtergrond heeft. Woordvoerder Maria Zacharova noemde het debat in het Lagerhuis over de affaire een circusachtige show.

Eerder vandaag sprak president Poetin al laconiek over het incident. "Laat de Britten het eerst maar eens tot de bodem uitzoeken, dan komen wij met een reactie."

Spionnenruil

Skripal werd in 2004 in Moskou gearresteerd, wegens spionage voor het Westen. Hij werd veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf. In 2010 kwam hij vrij, als onderdeel van een spionnenruil, om in Engeland te gaan wonen.

Vorige week zondag werd Skripal (66) samen met zijn dochter Julia (33) bewusteloos aangetroffen op een bank in Salisbury. Onderzoek toonde dagen later aan dat ze waren geveld door een aanval met zenuwgas. Beiden liggen nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis, net als een politieagent die het stel als eerste benaderde.

May zei dat ze het ongeduld van de bevolking deelt over de affaire, maar dat zorgvuldig onderzoek geboden is. Daarbij zijn honderden politiemensen betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl