Opinie: Schaamte om bezoek Wilders in Emmen

Vrijdag 9 maart heb ik mij in Emmen niet prettig gevoeld en mij diep geschaamd. Wat was er aan de hand?

De gehele binnenstad van Emmen was voorzien van afzettingen en dranghekken. Er was een grote politiemacht op de been, omdat er een politicus op bezoek kwam. Ja, u leest het goed: in Nederland! Ik zou mij kunnen voorstellen dat dit in landen met een dictatuur gebeurt, maar hier, in een vrij land, zou dit toch niet moeten kunnen.

Als een politieke partij zijn boodschap wil vertellen in Emmen, dan moet die gelegenheid toch in alle vrijheid worden geboden, of het nu om het CDA, de PvdA of de PVV gaat. Als een partij toestemming heeft gekregen om zijn verhaal te vertellen, dan hebben anderen dit toch gewoon te respecteren, dat is een kwestie van fatsoen, althans zo zou het moeten zijn in een democratisch land. Het zou andere partijen en tegenstanders sieren om op een andere dag hun boodschap uit te dragen.

De burgemeester van Emmen gaf ook aan tegenstanders toestemming om op hetzelfde tijdstip op te draven. Waarom kiest de burgemeester niet een andere dag uit voor die lui?Mensen die de boel willen verzieken zouden direct opgepakt moeten worden en met een dikke boete weggestuurd.

Of je nu voor of tegen PVV bent, je dient iedereen met respect te behandelen, dat is mij in mijn opvoeding meegegeven. Als iedereen het fatsoen zou hebben om elkaars mening te respecteren, dan zag de wereld er toch een stukje vriendelijker en verdraagzamer uit.

Het is toch van de zotte dat half Emmen moet worden afgezet omdat de heer Wilders op bezoek komt. Dat dit in ons ‘vrije’ land nodig is! Is dit democratie? Het is om je diep te schamen. Ik heb Emmen snel verlaten, want hier wilde ik niet bij horen.

Bij het internationale voetbal dragen voetballers een shirtje waarop staat: RESPECT. Eigenlijk zouden alle Nederlanders een shirtje moeten dragen met dezelfde tekst: RESPECT. Voor de duidelijkheid: ik ben geen PVV-stemmer, maar heb er wel respect voor.

Ton Leijten is inwoner van Sleen