zondag 11 maart 2018

Buma: ‘Gebrek aan lokale journalisten is groot risico voor de democratie’

Buma: ‘Gebrek aan lokale journalisten is groot risico voor de democratie’
Volgens fractievoorzitter van het CDA Sybrand Buma staat de lokale journalistiek onder druk. “Dat is een groot risico voor de democratie”, zei CDA-leider Sybrand Buma in WNL Op Zondag. Hij pleit voor meer geld voor lokale journalisten. 
“Er is een budget van 17 miljoen euro dat al jaren niet wordt gebruikt”, zegt de CDA-leider. Hij wil dat dit geld gebruikt wordt voor lokale journalisten. Volgens Buma is lokale media van groot belang om de toenemende ondermijning in gemeenten tegen te gaan. “Vroeger reden de lokale journalisten nog op hun fietsje door de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat in gemeenten van minder dan 50.000 inwoners geen media meer bestaat. Terwijl juist die lokale journalisten kunnen controleren of de gemeenteraad deugt.”
Buma merkt dat veel mensen weten wat er landelijk speelt, maar niet wat er in hun gemeente gaande is. Daar kunnen lokale journalisten verandering in brengen. Maar ook de landelijke media: “De NOS linkt zelden door naar de lokale media. Terwijl dat volstrekt logisch is. In Engeland gebeurt dat wel bij de BBC.” Volgens Buma zou meer geld daar verandering in brengen. “Zorg dat dit geld wordt ingezet voor meer samenwerking tussen regionale en lokale media. Ik wil dat de minister met gemeenten en provincies om de tafel gaat.”
Bron: WNL