NOS NieuwsAangepast

Wageningen en Groningen tellen meeste studentenhuishoudens

Wageningen en Groningen zijn de steden met relatief de meeste studentenhuishoudens in Nederland. In 2015 deelden landelijk 257.000 studenten een huis met elkaar of ze woonden zelfstandig in een kamer of appartement, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Wageningen werd in 2015 een op de vier huishoudens gevormd door studenten. In Groningen was dat zeker een op de vijf. Amsterdam, Groningen, Utrecht, Rotterdam, Nijmegen en Delft waren samen goed voor de helft van alle studentenhuishoudens in Nederland.

Van de gemeenten met zeker duizend studenten zag Wageningen het aandeel zelfstandig wonende studenten tussen 2011 en 2015 het snelst groeien, met ruim 30 procent. De stad nam daarmee als grootste studentenstad de koppositie over van Groningen. Daarna volgen Delft, Leiden, Amstelveen en Nijmegen. Het aantal studentenhuishoudens daalde in Deventer en Haarlem.

De Bilt populair

Steeds meer studenten in Utrecht kiezen voor een woning buiten de stad, blijkt uit een analyse van de cijfers door RTV Utrecht. Vooral De Bilt is populair als huisvestingsplek. In de periode van 2011 tot 2015 steeg het aandeel uitwonende studenten met ruim 27 procent. In de gemeenten Bunnik en Utrechtse Heuvelrug was dat 23 procent.

Dat studenten kiezen voor een woning in De Bilt en Bunnik is begrijpelijk. Beide plaatsen liggen dichtbij De Uithof, waar veel mensen studeren. De gemeente Utrechtse Heuvelrug biedt ruimte aan de TMO Fashion Business School en het mariniersopleidingscentrum, beide in Doorn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl