NOS NieuwsAangepast

Minister Bruins op zoek naar geld voor Donorwet

Minister Bruins voor Medische Zorg moet eerst op zoek naar geld, voordat hij de nieuwe Donorwet in de ministerraad kan bespreken en er een handtekening onder kan, zegt hij. "Het is zeker geen kwade wil. Ik zal bewijzen dat ik haast wil maken met dit wetsvoorstel."

In de Eerste en Tweede Kamer zetten sommige partijen vraagtekens bij wat zij een trage behandeling van de aangenomen wet vinden. De Partij voor de Dieren vraagt zich openlijk af of het kabinet wil voorkomen dat er op de valreep nog een referendum over wordt gehouden.

60 miljoen euro

Maar de wet kan niet zomaar afgehamerd worden, zegt Bruins. Want het ministerie zag de extra kosten van de wet niet aankomen. "Wij hebben die begroot op een bedrag tussen de 60 en 70 miljoen euro. Dat moeten we eerst overleggen met het ministerie van Financiën."

Het gaat om eenmalige kosten om het systeem op te zetten, het jaarlijkse onderhoud en het budget voor de voorlichting van het publiek.

Premier Rutte voorziet geen problemen bij de goedkeuring van de wet, zo zei hij op zijn wekelijkse persconferentie. "Ik denk dat we die over twee of drie weken gaan bespreken. Dat is echt binnen de normale termijn."

Raadgevend referendum

Ondertussen is het kabinet bezig om het raadgevend referendum af te schaffen. De Tweede Kamer heeft daar al mee ingestemd. De Eerste Kamer moet er nog over vergaderen. Zolang het referendum niet is afgeschaft, is de Donorwet referendabel.

Maar dan moet die Donorwet wel eerst officieel van kracht zijn. Dat is het geval als het kabinet en de koning er een handtekening onder hebben gezet. Vervolgens moet de wet officieel worden gepubliceerd in het Staatsblad.

Daarna hebben tegenstanders tien weken de tijd om 10.000 handtekeningen te verzamelen voor het organiseren van een raadgevend referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl