Premier Turnbull en president Trump tijdens een ontmoeting vorige maand in het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Australië vrijgesteld van Trumps importheffing op staal

Australië wordt vrijgesteld van de nieuwe staal- en aluminiumheffingen die de Amerikaanse president Trump vrijdag aankondigde. In een tweet zegt Trump dat hij een gesprek heeft gehad met de Australische premier Turnbull en dat dat is afgesproken.

Ook schrijft Trump dat de twee landen aan een veiligheidsverdrag werken. "Dan hoeven we geen staal- of aluminiumheffingen op te leggen aan onze bondgenoot: de grote natie van Australië!"

Turnbull bevestigt het nieuws. "Ik was erg blij dat de president kon bevestigen dat hij geen heffingen gaat opleggen aan Australisch staal en aluminium." Wel spreekt hij tegen dat er aan een verdrag wordt gewerkt.

Gisteren maakte Trump bekend dat hij binnenkort hoge heffingen op geïmporteerd staal en aluminium invoert. Voor staal gaat een importtarief van 25 procent gelden, voor aluminium is dat 10 procent. Die moeten een einde maken aan de "oneerlijke handelsrelaties", zoals Trump zegt, en zijn bedoeld om de eigen staalsector te versterken.

Uitzonderingen

Australië werd al door Trump genoemd als land dat wordt ontzien van de heffingen. Het land importeert meer uit de VS, dan het zelf exporteert naar de VS.

Ook worden de heffingen opgeschort voor Mexico en Canada, samen goed voor een kwart van de Amerikaanse staalimport. De regering van Trump onderhandelt met deze landen over het vrijhandelsverdrag NAFTA.

In Europa is kritiek op de maatregelen van Trump. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt het besluit van president Trump een heel kortzichtige benadering. Volgens haar zijn er alleen verliezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl