Artistieke impressie van de asteroïde Bennu
NOS NieuwsAangepast

Ruimtesonde ontworpen om asteroïden op ramkoers op te blazen

De kans mag dan vrij klein zijn, het kan gebeuren: een grote asteroïde die met verwoestend effect op de aarde botst. Amerikaanse wetenschappers werken nu voor de zekerheid aan een oplossing: een ruimtesonde om asteroïden weg te duwen of, als dat echt niet kan, op te blazen met een atoomwapen.

In het wetenschappelijke tijdschrift Acta Astronautica zetten wetenschappers van verschillende Amerikaanse onderzoeksinstituten en organisaties, waaronder NASA, uiteen hoe de sonde met de werknaam 'HAMMER' (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response) zou moeten werken.

De HAMMER-sondes hebben een flinke massa nodig (zo'n 8 ton) om een forse ruimterots uit zijn dodelijke koers te kunnen stoten. Wellicht zijn er zelfs meerdere nodig voor een asteroïde.

De HAMMER-sonde (rechts) en de lanceerraket (links)

Maar wegduwen is niet altijd een optie bij grote asteroïden die zonder waarschuwing opduiken en op de aarde af blijken te koersen. Er is dan waarschijnlijk niet genoeg tijd om zo'n object te bereiken en de koers te veranderen.

Voor zo'n scenario zou een drastischer oplossing nodig zijn, schrijven de wetenschappers. Een kernwapen. "Als de asteroïde klein genoeg is en we hem vroeg genoeg ontdekken dan volstaat het botsen", zegt David Dearborn, een van de onderzoekers. "Maar die techniek is niet zo flexibel als de nucleaire optie als we echt haast hebben."

Volgens Dearborn zou een kernkop uit het nucleaire arsenaal van de VS de klus kunnen klaren, hoewel een grotere bom beter zou zijn bij een erg grote asteroïde. Hij denkt dat de publicatie van het HAMMER-ontwerp bewijst dat experts een kernexplosie nu toch zien als een reële optie, na decennia van verzet tegen dat idee.

De resultaten zijn gebaseerd op een hypothetisch scenario waarin de 500 meter grote asteroïde Bennu op ramkoers met de aarde ligt. Er is een kans van 1 op 2700 dat dat echt gebeurt ergens in de 22ste eeuw. De onderzoekers kozen voor het object omdat het een van de meest onderzochte near earth objects is.

Er is op dit moment een NASA-ruimtevaartuig naar Bennu onderweg, OSIRIS-REx. De sonde arriveert komende zomer en moet de asteroïde twee jaar lang bestuderen en daarna een stukje van de rots terugsturen naar de aarde.

Er zijn nog geen plannen om de HAMMER-ruimtevaartuigen echt te bouwen. De wetenschappers zeggen ook niet welk prijskaartje hangt aan het anti-asteroïde-programma. Ter indicatie: de OSIRIS-REx-missie kost 800 miljoen dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl