Officiele plannen "to nuke" Bennu (buzzfeed.com)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door eh in Wetenschap  ·  31 Reacties

  • 2
  • 721x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

niburu en speld.

8
1 Lady Kant

Als de asteroïde door een explosie in stukken uit elkaar valt maak je een kleine kans dat de aarde geraakt wordt alleen maar groter.

0
2 LanCaster

@2 Als die stukken zo klein zijn dat ze vervolgens opbranden in de atmosfeer (of zo klein opbranden dat ze nauwelijks nog schade aanrichten) dan is dat toch te prefereren boven een enkele grote inslag. De kunst is natuurlijk om de kracht van de bom goed in te schatten om dat voor elkaar te krijgen.

1
3 dani

@3 Wat als de explosie geen vernietiging veroorzaakt, maar een wijziging in de baan, waardoor de kans wellicht groter wordt dat hij op de aarde knalt?

2
4 oeioeioei

@3 Het ding uit het artikel is 'the size of a village', dus minstens enkel honderden meters in diameter. Ik acht het niet waarschijnlijk dat je die in (alleen maar) zulke kleine stukken kunt breken dat ze in de aardatmosfeer verbranden.

Maar wat ik bedoelde te zeggen: Als de kans dat het ding de aarde treft b.v 1:2700 is (ook alweer uit het stukje), dan wordt de kans dat minstens één fragment de aarde raakt, na de ontploffing, vele malen groter.

0
5 LanCaster

@4 Volgens mij is juist het wijzigen van de baan (met een kleinere kans op het treffen van de aarde) de bedoeling, niet het opbreken.

0
6 LanCaster

Waar het gebeurt is van groot belang oftewel de factor tijd. En 2135 duurt nog even.........
Met die Bennu is men al een tijdje bezig , en die dan opgedane kennis zal worden gebruikt.
Wat betreft Bennu zal het wel niet vlakbij de aarde gebeuren vermoed ik.
""NASA’s more complex OSIRIS-REx mission, now on its way to Bennu, cost $800 million.""

0
7 eh

@6
Volgens mij is het allebei ,vooral de baan veranderen maar ook het opbreken.
Of men is tegen die tijd zover dat één precisie-actie voldoet , of men houdt nog een actie achter de hand om bijvoorbeeld de te grote stukken nog een keer te "nuken".
Sommige asteroïden (Oumuamua) ontdekt men pas heel laat , dus het lijkt me ook verstandig om een voorraadje aan te leggen.

0
8 eh

@8 Ik zie zo snel nergens staan dat opbreken de bedoeling of een besproken optie is.
Zoiets kan ook enorme politieke consequenties hebben - stel je voorkomt door dat opbreken dat de asteroïde Atlanta treft, maar een groot brokstuk treft Beijing...

0
9 LanCaster

@9
In Augustus komt die OSIRIS-REx mission aan bij Bennu.............dan zal men wel meer te weten komen over de structuur.

Bij een eerdere proef verpulverde een asteroïde. (Tempel1)
"" NASA has done it before, though, in the 2005 Deep Impact mission that smacked into the asteroid Tempel 1, surprising astronomers with the discovery that the asteroid had the composition of fine powder.""

0
10 eh

@4 Wat @6 ook zegt, het is de bedoeling om de baan zo te wijzigen dat de kans op een inslag kleiner wordt. Maar inderdaad, het kan ook verkeerd uitpakken.

@5 Bennu is ongeveer 260 meter in diameter. De explosieve kracht hebben we in principe wel in huis, maar het is verdomd moeilijk om dat effectief af te leveren. Aan het oppervlak doet het niet zoveel tenslotte.
Verder geef ik je gelijk, al hangt het wel af van richting, snelheid en hoever weg van de Aarde het gebeurd. Maar goed, ook dan klinkt twee of drie keer 50-75 meter toch beter dan 250 meter ineens.

Andere plannen die ik weleens voorbij heb zien komen:
- Zwaartekrachttraktor: een gewicht met aandrijving (ion, zonnezeil) welke de onderlinge zwaartekracht gebruikt om de baan te wijzigen.
- Ion drives: Landen als Philae, iondrive aanzetten en duwen maar.
- Een helft wit schilderen, de zonnewind doet dan de rest. Mja...

0
11 dani

@10 Die komeet bleek uit fijn poeder te bestaan maar werd zeker niet verpulverd of in stukken gebroken.

0
12 LanCaster

@9
Ik denk dat ze die Bennu eerder aanpakken , zodat er nog (een paar jaar?) tijd is om zo nodig weer te corrigeren.

0
13 eh

@12
Dan heb ik dat verkeerd geïnterpreteerd.

0
14 eh

@13 Zolang de baan nog niet nauwkeurig genoeg bekend is - trefkans van één op 2700 - kun je beter even wachten. Misschien doe je wel meer kwaad dan goed.

0
15 LanCaster
16 LanCaster

"dat asteroïde Bennu , een rots ter grootte van een dorp , op 21 september 2135"

2135.

Is Benstraks dan niet een betere naam??

1
17 Weet geen naam

@10 Het valt me nu pas op dat ze Tempel 1 een asteroïde noemen, dat klopt echter niet. Tempel 1 is een komeet en werd ook niet verpulverd door Deep Impact. De komeet is 7,5 bij 5 kilometer en de impactor was slechts 350 kg of zo. NASA heeft later foto's weten te maken van de krater op Tempel 1: https://www.nasa.gov/mission_pages/stardust/multimedia/Schultz4.html

0
18 dani

@17 Ooit heette hij Wastoen.
Maar als asteroïde kun je maar beter van het nu genieten, of hij er straks nog is is maar de vraag.

0
19 LanCaster

@19 , Daar heb je dan ook wel weer een punt. question

0
20 Weet geen naam

@16
merci, interessant
Maar deze deep impact plannen zijn wel wat heftiger , zou die heel blijven denk je ?

0
21 eh

@21 Vaak is zijn dit soort objecten een verzameling aan elkaar geklitte 'rotsen'.
De kans dat zo'n ding bij een forse explosie/impact uit elkaar valt lijkt me niet denkbeeldig, het zwaartekrachtsveld is maar zwak.

Daar zal dus wel goed over nagedacht worden voordat ze werkelijk een bom die kant op sturen; een hele regen van nog steeds heel grote brokken is mogelijk net zo gevaarlijk. En waar één 'kogel' mogelijk mist zal een schot hagel altijd wel iets raken.

0
22 LanCaster
23 eh

Grote brokken zijn nog gevaarlijk , maar de hagel zal toch verbranden in de atmosfeer ?

In Wikipedia staat ook nog het één en ander , zoals dat de kans dat Venus wordt geraakt veel groter is . Maar ik vermoed dat een gedeelte wat er in WIKI staat al weer achterhaald is.
Daar hebben ze het niet over 2135 maar tussen 2169 en 2199 (series of eight potential Earth impacts !!!).https://en.wikipedia.org/wiki/101955_Bennu

0
24 eh

@24 Ik noem het hagel omdat het dan veel objecten zijn. Maar de meeste zijn nog steeds fors.
Als je zo'n ding zou kunnen verkruimelen dan zou je er hoogstens een prachtige sterrenregen aan over houden, maar dat lijkt me niet haalbaar.

0
25 LanCaster

Het zou toch wat zijn dat je de koers hebt veranderd maar dat je hetzelfde probleem drie jaar later weer hebt ? ................

0
26 eh

@24 Hangt echt van de grootte en invalshoek af. Iets zo groot als een tennisbal kan de grond al halen. Paar voorbeelden van kleine meteorieten:
http://meteoritecar.com/
https://www.telegraph.co.uk/news/science/space/5511619/14-year-old-hit-by-30000-mph-space-meteorite.html

Er komen er aardig wat naar beneden per jaar: https://www.researchgate.net/publication/236834133_The_flux_of_meteorites_to_the_Earth_over_the_last_50000_years

En als het van het formaat Chelyabinsk 2013 is, zo'n 20 meter, dan kan het flink wat schade en gewonden veroorzaken. Stel je voor je krijgt er enkele tientallen op je dak...

LanCaster heeft daar ook echt wel een punt. Maar als er weinig tijd is, waar kies je dan voor? Een grote, centrale inslag, of een regen van (relatief) kleinere stukken?
Het heeft allebei zo zijn voor- en nadelen.

0
27 dani

@27
Hoe groot waren ze voordat ze dampkring binnenkwamen ?

Lancaster heeft zeker een punt , ik zou voor de regen van kleinere stukken gaan , behalve als je 100% zeker bent dat zo'n groot brok ergens terecht komt waar ie geen kwaad kan.

Maar ik had weer iets nieuws, In wikipedia hebben ze het over 8 mogelijke inslagen binnen 30 jaar.
Dus dan heb je de baan net een beetje afgebogen , komt ie na 3 of 4 jaar weer eraan........
Hij zou de zon in gestuurd moeten worden of anders Venus ?

0
28 eh

@28 -- "Hoe groot waren ze voordat ze dampkring binnenkwamen?"

Ik kan me niet meer herinneren waar ik het gelezen heb, maar afhankelijk van snelheid, invalshoek, samenstelling en structuur kan een meteoor tussen de 30% en 99% van zijn massa verliezen tijdens zijn tocht door de dampkring.

Anders gezien, neem het onderzoek uit @27 , derde link. Wat die jongen in de tweede link is overkomen gebeurt blijkbaar elke dag wel enkele tientallen keren. Dat zijn dus duidelijk geen Chelyabinsk-achtige gebeurtenissen. Dat erwtje hoeft niet veel groter te zijn geweest als een flinke knikker toen die de dampkring binnenkwam.

Een snel rekensommetje geeft Bennu een kinetische energie gelijk aan ongeveer 175 Tsar Bomba's... Er zijn niet echt veel plekken op Aarde waar het geen kwaad kan O_o
Worst case scenario: hij komt hier in Nederland neer. Dat worden we gewoon van de kaart geveegd en rest er van ons slechts een herinnering in de geschiedenisboeken. Maar wat een herinnering zou dat zijn!
Als je hem nou weet op te breken in stukken van 20 tot 40 meter*, dan kunnen we nog steeds heel veel materiële schade en lichamelijk letsel verwachten. Denk Chelyabinsk, maar dan een paar duizend keer... Geen pretje, maar dat is echter wel te overleven.

-- "Hij zou de zon in gestuurd moeten worden of anders Venus?"

De Maan misschien? Idealiter breng je hem in een baan rond de Aarde, het is 78 miljard kilo mineralen om te delven question
Baanveranderingen vragen ontzettend veel energie, en geen wonder als je kijkt naar de kinetische energie waar je mee te maken hebt. Het zou al heel wat zijn om hem de Aarde te laten missen. Of, als het niet anders kan, opbreken in relatief kleinere stukken.

* Bennu is ongeveer 500-550 meter in diameter, in @11 heb ik radius verward met diameter.

0
29 dani

Ik kan me niet voorstellen dat een nucleaire bom een goed manier is om een inslag van een asteroïde te voorkomen. Het enige dat je immers hoeft te doen is een klein momentum in een laterale richting toe te voegen waardoor het ding met de enorme afstanden in de ruimte de aarde op miljoenen kilometers mist.

Dat kan op meer betrouwbare manieren dan een bom laten ontploffen. Een normale impactor lijkt dan inderdaad de meest voor de hand liggende optie wat in het stukje ook wordt genoemd. Ook heel direct zou het toevoegen van een thruster zijn in laterale richting. Maar wel moeilijker.

Het probleem is dat het precies voorspellen van de baan van asteroïden onmogelijk is. Het is niet alleen moeilijk. Het is logisch onmogelijk. Zwaartekracht velden zijn intrinsiek chaotisch. (3 body problem). De uitdaging zit denk ik niet in het veranderen van de baan. Maar in het met zekerheid detecteren van een aankomende impact.

0
30 purelogica

@30 -- "Ik kan me niet voorstellen dat een nucleaire bom een goed manier is om een inslag van een asteroïde te voorkomen."

Dat is het ook niet echt. Eerder een laatste noodgreep als het object slechts een paar weken van te voren wordt gespot. Er blijven verder weinig opties over in zo'n geval.
Een nucleaire bom is trouwens eigenlijk een beetje overkill als je beschikt over zo'n kinetisch wapen.

0
31 dani

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

Omdat ze alle aanvallen van Iran op Israël konden onderscheppen, denken ze nu ook alle kernwapens van Rusland te kunnen onderscheppen?Volge...

4 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
D66-Kamerlid waarschuwt voor 'dorre ellende' als rechts wint bij Europese verkiezingen - NieuwRechts.nl

@6 Samengevat. Den Haag en Brussel hebben de belangen van de extreem grote bedrijven in beton gegoten. Maar dan kan men dus niet meer spreken ov...

29 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Querido not
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@4 M'n megafoon ligt bij de reparateur 😑...

44 minuten geleden geplaatst door Querido not

Mac Benac
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@3 Nou, leg het hem uit zou ik zeggen....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

Querido not
Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)

@2 Op 4 mei - dodenherdenking - ga je niet demonstreren. Dan ben je stil.Dat moeten we die Frank van der Linde nog maar eens uitleggen....

1 uur geleden geplaatst door Querido not

Hendrianus
Duitsland hervat hulp aan UNRWA • Media Israël: 'besluit aanval Rafah genomen'

@2 Als je wegens verraad achter een brommer wil eindigen is dat een goed idee. Verzet tegen Hamas zal er hier en daar best zijn maar niet met t...

1 uur geleden geplaatst door Hendrianus

Mac Benac
Formerende partijen moeten er nu echt zien uit te komen, zegt populisme-expert: 'Veel kiezers zijn het beu'

Je voelt aan je water dat deze formatie met de haven in zicht gaat stranden. De PVV is een veel te onbetrouwbare en onvoorspelbare partij....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

ongelovenloos
Eritrese kinderverkrachter niet uitgezet wegens mentale zorgen - NieuwRechts.nl

Zo zal dat hier ook gaan. daar aan kan je zien dat er dubbele agenda's zijn. Alle landen binnen de EU stellen zich hetzelfde op voor de asiele...

1 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Mac Benac
Verscherpt politietoezicht bij de 4 mei-herdenkingen in Den Haag

Je houdt je hart vast met een extreemrechtse Kamervoorzitter die in actie komt tijdens dodenherdenking. Je weet het nooit met dat soort lieden....

1 uur geleden geplaatst door Mac Benac

NK. App
Sensual FingeringKorean GangbangLexi AmorePokies CelebrityKortney CaneMissax HdBeautiful NipplTushy CoThe Making Of A SlutRandi Khana SexSexx Bf VideoDesi Big CockNaukrani XvideosParker Sex VideoIndian PorstarWww XtubeIncestuosas PornPorn BleachedBoquete Em InglesXnxx KhmerDesi Yoga SexDr Sex ComLily RayFree HentialVk SexBig Tits AmeturePorn Assian MassageDesi Nude Voyeur4chan.org/gifTrans SexeSexy Film Sexy BfBiggest Areola PornPornstae NamesHentai VostrfAnima Lesbian PornCow Girl PornIndo18 ComBangla Hd X警花张津瑜Xx Video Mom And SonDasi Pari ComGabi Paltrova PornPoop PornCeline Dijjon PornEbony Sucking BallsHentaiyaoi MangaRyan SmiliesXnxx Hot DesiIndian Male Sex VideoPornpinkyPublicagent HdXxxsexycomIndian Bhabi Hot SexNude Indian ModelPornstar BoobsKorean Girl XxxCum FacialsKarma Rx ThreesomeGrannypornArabelle RphaelX VdeioFacial Abuse Doleful Eyes Supple ThighsHot Bhabhi ChudaiBbw Anal BbcToomics PornosXvideos AssistirU PronBaby Akira PornNude SkydivingLustcinimaRae Lil Black Prefers Thick White Cocks In Her HoleHindi Porn PictureBangla Sonagachi BfTristan Summers AnalPorn Vidoes Free DownloadAishah Sofey NudesKira KenetMaddy PornPaige Vanzant Sex TapeWalking On Beach NudeKaly Couco NakedToung Porn VideoIndigo White PhGay Amater PornMorgpie NudeLena FoxxTwitter Tamil VideosPennylittlekittenKianna Dior TitsVídeos Pornográficos CaseirosKim Kardashan Sextape200gana-2892Frotting VideosLocal Porn HdIncestmainstreamBlack Oeople PornMilk BdsmXmoviesforSitesexBig BrazzersTamil Heroin Sex PhotoStep Sister Porn Videos HdZeenat Aman BoobsPorn DeepVidéo PornofrançaisSunny Leone X PhotoHindi Group Sex StoryJessa RodesTrying AnalFreeporn AllXhamster Libeنودز تويترBella Thornes FeetOld Teacher PornSex Video Hd ComedyPenes GigantesPast Out NakedAssistir PornografiaNaked Toy ChicaMichelle Randolph NudeChatirbageXxxvideohdX HumsterFilm Por No GratuitMathilda May NudeNude Romantic PicsXxxindianvideoMia Khalifa EnglishNaruto Sex VideosGay LatinopornCherry Kiss PornAsiam Mom PornWhitney Cummings NippleCelebrity NudeBtazzers3xBig Boobies Lesbian PornHindi Movie Sexy BpReal Life HentaiBabydoll Sex VideoBest Tamil Sex WebsiteD4 SwngCummings CompilationFree Videos Blow JobsVirginity SexAczd-135Second Life PornographyPornográfico ColombianoLove CrampieNew PirnStand Up Sex