NOS NieuwsAangepast

Wat verdienen bestuurders bij banken eigenlijk?

De grote baas van ING verdient straks meer dan 3 miljoen euro per jaar. Veel geld, maar volgens de commissarissen van de bank niet veel in vergelijking met collega's van andere bedrijven. Hoe zit dat, wat verdienen topmannen en -vrouwen?

Kijk je naar Nederlandse banken, dan heeft de ING-topman niet te klagen. Topmensen van andere Nederlandse grote banken verdienen minder. Nederlandse topmensen in de bankenwereld ontvangen een bescheiden miljoenensalaris. ABN Amro en SNS (Volksbank) zijn bijvoorbeeld in handen van de staat en moeten zich daarom houden aan strengere beloningseisen.

Volksbank zegt bewust te kiezen voor een gematigd beloningsbeleid: "Wij vinden dat je betrokkenheid moet tonen en behoorlijk moet worden beloond. Maar hier verdient de voorzitter niet meer dan tienmaal het gemiddelde salaris bij de bank. En bonussen hebben we helemaal niet meer. Dat zal na de privatisering ook zo blijven."

Kijk je naar vergelijkbare internationale banken, dan verdient de ING-topman miljoenen minder dan zijn collega's. In 2016 verdiende de belangrijkste bestuurder van ING 2,6 miljoen euro. Ter vergelijking: bij Scotiabank, een Canadese bank met een ongeveer gelijke beurswaarde, verdiende de topman omgerekend 8,3 miljoen euro.

Ook bestuurders van grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven verdienen meestal meer.

Maar zijn torenhoge salarissen bij Nederlandse banken dan ook nodig om topmannen en -vrouwen binnen te halen en te houden? Daar is al jaren discussie over. Topsalarissen en bonussen zijn gevoelige onderwerpen. De salaris- en bonusregelingen bij banken zouden namelijk een belangrijke oorzaak van de grote economische crisis zijn.

Tijdens de crisis heeft de Nederlandse staat verschillende banken gered. Voor de redding van ING was 10 miljard euro nodig. "Dat terugbetalen is al jaren geleden gebeurd", zegt president-commissaris Jeroen van der Veer. De bank betaalde de 10 miljard in 2014 terug plus 3,5 miljard aan premies en rente.

De schuld aan de Nederlandse burger is dus afbetaald, zou je kunnen zeggen. Toch reageren veel politici boos op de aangekondigde salarisverhoging van topman Ralph Hamers. Ze vinden dat het gewone personeel in vergelijking met de topman er te weinig bij krijgt. Bij de laatste cao is een loonsverhoging van 1,7 procent afgesproken met het personeel. Ook vinden sommige politici dat de bank op deze manier strenge regels over beloningen voor bankiers omzeilt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl