Hoofdofficier: stop met fop- en showaangiftes (nos.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Havermout in Overig  ·  89 Reacties

  • 6
  • 1416x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@48 Elke strafbare daad is dan ook een verstoring van de rechtsorde, lees : het algemene belang.

1
51 Crannbuidhe

geer en baudt moeten maar eens de lef hebben om een debat aan te gaan.
beter dam hun zielige aangite doen.

4
52 info

@48
"Als jouw fiets gestolen is, wordt alleen jouw belang geschaad."

Mis; bij diefstal uit de openbare ruimte wordt de veiligheid van de openbare ruimte geschonden, waarmee het algemeen belang geschaad dus geschaad wordt.

In dit geval zou je de vergelijking kunnen maken met huiselijk geweld.
Ook daar kan de politie/O.v.J. niet optreden zonder aangifte omdat ook in dat geval niet het algemeen belang geschonden wordt maar slechts het persoonlijke belang van het slachtoffer van dat huiselijk geweld.

5
53 NKreaguurder

@51
"Elke strafbare daad is dan ook een verstoring van de rechtsorde"

Niet volgens het Nederlandse recht.

5
54 NKreaguurder

shhhhh baudet en geer, met hun zielige manier van aangifte doen. @52
enorme steun voor de13 procent echte nederlanders hier

en een enotmr tijds bespsting in de ¨poliitiek. men gaat naar de rechter en geen debat nodihg.

4
55 info

enorme tijdsbesparing

5
56 info

Deze meneer moet zich helemaal niet politiek bemoeien.
Elke aangifte moet je serieus nemen en mocht er valse aangiften zijn gedaan,dan zijn daar wetten voor.

4
57 Benzardi

@54 Het strafrecht wordt weliswaar toegepast met onder meer het oog leedtoevoeging en / of preventie, maar niet vanuit een wraakgedachte. Het gaat om het verstoren van de rechtsorde en dat deze rechtsorde weer hersteld dient te worden.

1
58 Crannbuidhe

@53 Of de fiets gestolen wordt in de openbare ruimte of vanuit je schuurtje, doet er niet toe. Allebei is een strafbaar feit. Dus als de politie ziet dat jouw fiets gestolen wordt uit jouw schuurtje, wordt de man aangehouden en vervolgens voorgeleid aan de (hulp)OvJ. Die beslist of je een nachtje mag logeren op het politiebureau en gaat vervolgens gewoon over tot vervolging. De rechter beslist over de strafmaat. Of je aangifte doet, is in principe niet relevant.

Ook huiselijk geweld is een strafbaar feit waarbij de politie kan ingrijpen zonder aangifte en de verdachte vervolgens voorgeleiden aan de OvJ enz. Uiteraard helpt een aangifte van het slachtoffer om de rechter te helpen om de juiste strafmaat te bepalen.

2
59 Belazerd

Het OM heeft er zelf een handje van, zoveel mogelijk klachten tegelijk tegen iemand te creëren. Ze willen alleen dingen vervolgen waar ze lekker veel straf voor kunnen uitdelen en vooral lekker veel poen inpikken. Zo staat er ook in het belastingformulier de vraag of je geld hebt verdiend met criminele activiteiten. En of je waardevolle spullen in huis hebt, zoals goud, juwelen, kunst. Als ze je dan ergens op pakken, kunnen ze je gelijk ook beschuldigen van gelogen hebben over je inkomsten tegen de belastingdienst, en ze willen op die spullen belasting heffen alsof het rente opbrengt.

3
60 Wendel

Hoe meer je legaal bij elkaar hebt gespaard aan geld of andere bezittingen, hoe meer je aan inkomen moet zien te genereren, want je moet betalen om je eigen legale bezittingen te mogen houden, ieder jaar weer.

3
61 Wendel

@41
In art. 167 lid 2 Sv en art. 242 lid 2 Sv staat juist dat de OvJ van (verdere) vervolging mag afzien op gronden aan het algemeen belang ontleend. Er staat niet dat de OvJ alleen mag vervolgen als dat een algemeen belang dient. In de praktijk wordt echter wel degelijk een positieve interpretatie van het opportuniteitsbeginsel aangehangen.

@53
Alleen bij klachtdelicten kan de OvJ niet tot vervolging overgaan zonder klacht.

Jouw interpretatie van het begrip 'algemeen belang' slaat overigens nergens op, want bij deze afweging spelen individuele belangen van dader, slachtoffer en derden ook mee. Ook de kans dat een vervolging leidt tot veroordeling en prioriteiten van het OM spelen mee. In het voorbeeld dat je noemt van huiselijk geweld kan een OvJ dus gewoon overgaan tot vervolging.

1
62 Boelie123

@53 aanvulling op @62
Het vervolgen van criminelen is trouwens op zichzelf al een maatschappelijk belang.

0
63 Boelie123

@59
Wat je zegt zal ongetwijfeld volgens jouw rechtsgevoel correct zijn, volgens het Nederlandse strafrecht klopt er echter geen hout van question.

Als de politie ziet dat jouw fiets gestolen wordt uit jouw schuurtje, wordt de man alleen aangehouden als jij (of iemand anders die daartoe gerechtigd is) aangifte doet van (poging tot) diefstal.
Sterker nog; als jij op dat moment niet thuis bent, mag de politie niet eens handelend optreden, tenzij ze sporen van braak aantreffen of zien dat de inbreker zich door braak toegang verschaft.
Staat je schuur niet op slot, of gaat de inbreker binnen zonder iets open te breken, is er geen sprake van "een redelijk vermoeden" en dus geen grond voor de politie om op te treden.

"Ook huiselijk geweld is een strafbaar feit waarbij de politie kan ingrijpen zonder aangifte"

Nee, pertinent niet.
Er zal eerst door iemand aangifte gedaan moeten worden van een vermoeden van huiselijk geweld.
En dan nog mag de politie de woning pas betreden als ze daar toestemming voor krijgen van een van de bewoners, of als ze op redelijke wijze kunnen vermoeden dat iemand in de woning in levensgevaar verkeert.
De O.v.J. kan pas tot vervolging over gaan als een slachtoffer van huiselijk geweld (NB: huiselijk geweld speelt zich per definitie binnenshuis af) aangifte doet.
Niet voor niets komen zoveel mannen weg met het slaan van hun vrouw.
Dat komt puur door het feit dat de vrouwen meestal geen aangifte durven of willen doen tegen hun partner.

3
64 NKreaguurder

@62
"Alleen bij klachtdelicten kan de OvJ niet tot vervolging overgaan zonder klacht."

Inderdaad; en klachtdelicten zijn per definitie delicten die zich in de persoonlijke sfeer voordoen, zoals in onderhavig geval of de genoemde voorbeelden.
Voor de rest, zie @64 .

3
65 NKreaguurder

@62
Misschien interessant voor jou om te lezen:
https://dspace.ou.nl/bitstream/1820/6346/1/oosterlee%20mc.pdf
Pag. 6-7 geeft een redelijk compleet overzicht van welke delicten onder klachtdelicten vallen.

3
66 NKreaguurder

@59
Voor jou is de link @66 misschien ook wel interessant om te lezen.

2
67 NKreaguurder

Het is een populistisch mannetje deze officier van justitie.
Ik ken hem wel van zijn columns. Zit waarschijnlijk in de linkse hoek of D66.
Zal nooit een verkeerd woord zeggen over allochtonen terwijl de meeste van zijn "klantjes" allochtonen zijn.
In zijn stukjes verandert hij altijd de namen (gefingeerde namen). Om maar niet te laten blijken dat het meestal om allochtone namen gaat. Hij verdraait dus constant de waarheid.

4
68 BKP

@64 Als de politie een ernstig vermoeden heeft dat er sprake is van huiselijk geweld, is zij verplicht om in te grijpen en kan de verdachte worden aangehouden. Ook zonder aangifte van wie dan ook. Geweld is in principe namelijk alleen toegestaan door de overheid en voor burgers in principe een strafbaar feit. Behalve wanneer dit wettelijk is toegestaan (b.v. bij zelfverdediging, noodweer).

@65 Klachtdelicten is heel iets anders. Hier moet je denken aan bijvoorbeeld: smaad, laster, stalking, schending van het beroepsgeheim.

Huiselijk geweld is geen klachtdelict.

1
69 Belazerd

@68
Nee, Boby.
Dit is gewoon iemand die het werk wil kunnen doen waarvoor hij betaald wordt door de Nederlandse overheid zonder dat ze daarbij lastig gevallen worden door politieke nitwits die uit zijn op gratis publiciteit!.
Maar dat snappen klaplopers als jij natuurlijk niet hè, dat er mensen zijn die gewoon het werk willen doen waar ze voor betaald worden...

2
70 NKreaguurder

@64 NKreageerder
Klopt dus niet. Politie en het OM kunnen wel vervolgen zonder aangifte.

" De politie en het OM geven prioriteit aan de aanpak van huiselijk geweld. Wanneer er geen aangifte is gedaan, wordt er zoveel mogelijk bewijs verzameld om de zaak ambtshalve te vervolgen. Dat betekent een vervolging zonder dat het slachtoffer aangifte heeft gedaan."

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/huisverbod-en-straf

2
71 BKP

@69
Lees de link nou gewoon even @66 .
Huiselijk geweld valt onder Art. 285b Sr: belaging.

2
72 NKreaguurder

@70 NKreageerder
"dat snappen klaplopers als jij natuurlijk niet hè"

Je wordt altijd maar persoonlijk en probeert mensen weg te zetten als rechtsextremisten.
Het maakt op mij totaal geen indruk eigenlijk. Inhoudelijk stellen jouw reacties niks voor. Is nu alweer bewezen.

3
73 BKP

@67 Al je jouw link doorleest, dan zie je wat een klachtdelict is. Daar staat huiselijk GEWELD niet bij. Hooguit bedreiging e.d.

2
74 Belazerd

als de aangifte van de een terecht is maakt de aangifte van de ander ook terecht..
voor de wet is immers ieder gelijk of toch niet volgens sommige.
ach ja politie en hun reputatie... bevel is geen bevel en doe je werk de aangifte van de 1 is niet anders dan de aangiften van een ander, geen aanzien des persoons.

4
75 Gratiebarmhart

@71
In dergelijke gevallen zal de rechtbank het O.M. niet ontvankelijk verklaren op basis van Art. 285b Sr: belaging.

Het enige wat O.M. politie of eventueel de burgemeester zou kunnen doen is op basis van de wet tijdelijk huisverbod een tijdelijk huisverbod opleggen aan de (meerderjarige) persoon van wie expliciete en ernstige dreiging uitgaat.

Helaas lopen de ambities van de overheid in deze (en vele andere gevallen) niet synchroon met de Nederlandse strafwet.

3
76 NKreaguurder

@74
Artikel 285b 1. Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie. 2. Vervolging vindt niet plaats dan op klacht van hem tegen wie het misdrijf is begaan.

Waar denk je dat huiselijk geweld uit bestaat dan " wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt,"?

4
77 NKreaguurder

oke en zo leutert men verder hier.
en die lieve groeten aan BKP.

4
78 info

@65 Fout. Klachtdelicten zijn de delicten waarvan in de wet expliciet vermeld staat dat het een klachtdelict is.
Huiselijk geweld valt onder mishandeling en alle varianten daarop (met zwaar lichamelijk letsels tot gevolg, zware mishandeling etc.) en dat zijn allemaal geen klachtdelicten.
In de masterthesis die je zelf vermeld in @66 staan deze delicten dan ook niet in de opsomming van klachtdelicten...

1
79 Boelie123

@77 Art. 285b Sr omschrijft wat men in de volksmond 'stalking' noemt...

1
80 Boelie123
81 Boelie123

@77 Je haalt begrippen door elkaar.
In juridische zin is geweld iets anders dan belaging of bedreiging. Vandaar dat het woord "geweld" niet genoemd wordt in art. 285b 1.

Omschrijving van geweld: lichamelijke kracht van meer dan geringe betekenis en gebruik van wapens uitgeoefend op personen, goederen of zaken.

Zolang je dus niemand aanraakt of verwondt met een wapen (in welke vorm dan ook), is het hooguit belaging of bedreiging. Of die belaging plaats vindt in de huiselijke kring of in de openbare ruimte is niet relevant. In dat geval is het dus een klachtmisdrijf, maar in juridische zin heeft er (nog) geen geweld plaatsgevonden. Zodra je iemand aanraakt, is het ambtelijk vervolgbaar en is een klacht of aangifte niet meer noodzakelijk.

2
82 Belazerd

@77 Het zegt overigens wel genoeg over jouw vermogen om begrijpend te lezen dat je art. 285b Sr (stalking) interpreteert als een codificatie van huiselijk geweld.

1
83 Boelie123

@79
"Huiselijk geweld valt onder mishandeling en alle varianten daarop"

Ik kan me voorstellen dat menigeen dat denkt.
Bij mishandeling moet er echter sprake zijn van "de intentie om een ander lichamelijk letsel toe te brengen".
Bij huiselijk geweld is er in de meeste gevallen echter sprake van "een gemoedstoestand waarvan niet met zekerheid kan worden gesteld dat de persoon in kwestie geestelijk in staat is om controle over zijn daden uit te oefenen" derhalve kan er daarbij niet bij voorbaat gesteld worden dat de dader feitelijk "de intentie had/heeft om een ander lichamelijk letsel toe te brengen".

4
84 NKreaguurder

@82 Huiselijk geweld is ook helemaal geen apart omschreven misdrijf. Dat valt gewoon onder mishandeling en de varianten daarvan zoals omschreven in art. 300 Sr e.v.

1
85 Boelie123

@83
Art. 285b is op basis van jurisprudentie ondertussen heel wat ruimer dan alleen stalking.
Ik zal eens in de jurisprudentie zoeken voor je, maar dat wordt wel morgen.

4
86 NKreaguurder

@84 Je hebt werkelijk geen enkel benul waar je het over hebt. Over klachtdelicten had je al niks dan onzin te melden (zoals: "klachtdelicten zijn per definitie delicten die zich in de persoonlijke sfeer voordoen") en nu ga je m.b.t. huiselijk geweld ook weer verder met onzin verkondigen.
Huiselijk geweld is geen specifiek omschreven delict en omvat gewoon elke vorm van geweld die zich in een huiselijke kring afspeelt.

1
87 Boelie123

Is dit diezelfde "OM" die toen ze orders van de PVDA krijgen elkaar LETTERLIJK het raam uitsmeten en naar buiten trapten om voorberdrukte in ingevulde aangiftebiljetten tegen Wilders in te dienen?
FOP 'OM" van het FOP TOGA moet juist zo druk mogelijk worden gehouden!!! En waarom zit Olliegron nog niet in de bak?

1
88 FNKTD

@84 De grap is dat in zijn link van de scriptie in @66 staat geschreven: "Wanneer het slachtoffer van huiselijk geweld uitdrukkelijk aangeeft geen aangifte te willen doen, wordt zoveel mogelijk bewijs verzameld ten behoeve van een eventuele ambtshalve vervolging. Het uitgangspunt bij huiselijk geweld is dat ambtshalve vervolging in beginsel plaatsvindt".

En verderop: "In diverse uitspraken heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het ontbreken van een klacht niet tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie hoeft te leiden."
In dit verband wordt verwezen naar de uitspraak van de Hoge Raad ECLI:NLquestionHR:2008:BF3287.

1
89 Belazerd

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@43 Zit je weer zonder tekst Vage? Draai nog eens die van; 'Het was allemaal niet nodig geweest als...'Past wel...

2 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Schildpad
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@4Ik plaatste mijn reactie en dacht daarna meteen ... die maakt natuurlijk gewoon een droog, graaiachtig, grapje XD...

3 minuten geleden geplaatst door Schildpad

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@42 Ga je zo dadelijk ook de buurvrouw citeren?...

7 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

wildersfan
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@25 Gewoon echte correspondentie van een ruimte deskundige. Mooi om te zien. 😍 Wel erg dat Fox TV zo de boel loopt te flessen....

8 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Bob Sleebaan
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@5 Heeft geen zin om een brandend persoon te helpen denk ik. Die is door brandwonden zo beschadigd dat je beter af bent als je dood bent. ...

8 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

Benzardi
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

Tot nu toe heb ik de grootste nonsens over dat verdrag gehoord. Zoals de bewering dat dit verdrag Oekraïne op de drempel van EU-lidmaatschap br...

10 minuten geleden geplaatst door Benzardi

Wedergeboren
COA-baas in Ter Apel stapt op om 'bizarre' situatie in overvolle asielopvang

@46 Enne ... overigens dank je wel natuurlijk. ...

10 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@41 Illegaal veroverd terrein kan militair gesproken 'verdedigd' worden. Dat is juist. Je hebt geen punt Vage. ...

12 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Wedergeboren
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@7 https://video.twimg.com/ext_tw_video/1781377959363772417/pu/vid/avc1/640x360/qHU5vvMA-hbon00s.mp4?tag=12 ...

14 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

Bob Sleebaan
Drie vrouwen gewond, man neergeschoten door politie in Zweedse stad Vasteras, zegt de politie

Zweden heeft een probleem: bendes met geweren en bommen ontketenen terreur op straat. In 2023 werden drieënvijftig mensen doodgeschoten als o...

15 minuten geleden geplaatst door Bob Sleebaan

NK. App
Young Lisa AnnUnwanted CumLadybug HentaiPorn Tik ToksGay BlowjobCuntboyJackie Hoff PornFucking Identical TwinsSexual Massage VedioStep Mom And Step Sister PornManga GentaiBathroom SexAnime Boobs SexyFunny Sex PornRape AnimeGay Butt SexSexy Horny PornReshma Desi SexErotica Massage VideosMilf CougarTeenpissingHot Granny AnalSp LoveContos Eróticos SexoXxx MassageAnal Dildo PornRiley ReynoldsXxxporn DesiProgressive Growth RedditKasper James PornCast Of Gandii Baat3d Monster SexLong Nipples XxxGay Sleeping PornStep Mom.pornElizabeth Perkins NudeNeha Kakkar Sex VideoJav Subbed ComKerala Girls Sex VideosHindi Open Sex MovieSaeko MatsushitaCharles Dera XxxXxx ChechiErotic WifeKitty Leroux PornXwife Karen PornG Queen ComGoodporno増すたべلحسRease Witherspoon NudePrime FetishTv Serial Actress XxxAmber Heard.nudeRocco's AnalHentia DudeหนังxhdSite AdultosXer Bellringer PornNude FortniteX Video Mp4Marwadi Sex DesiAempit FetishBreast CummingDown Free Porn VideosAsian Dildo RidingJav Full MoviesThreesome HandjobSex Cam LiveLayla LondonCynthia HentLust Story 1SexxdSex Video DeleteIndian Hindi Porn HdNudebathingNude FilipinaOrlando UsasexguideAnimated Bondage PornRaylene LesbianDogs Out PornSp00kytittiesKate Beckingsdale NudeAnimes Online .orgErotic PicturesAmaranta KankLesbian Sex IndianKotha PornIndia SexvidoSister Share Bed PornRaasi Hot SexUmcensored Japanese PornFemdomwhippingBrandie Love StepmomListctawlerErome Asian TeenEporn.xomPhotospornoShare-nude.comHome-made PornoText Based Porn GamesPono Com LegendadoSites Pornos GayVideo De Sexo MulherBellelouiseAtomi ShuriRenee PornPertardas HdSevišmeHe PornBig Porn TubeCatoon XxDonna RedDesi Xvedio ComThai Blue FilmOldjee ComBrianna Beach MommyFemboy Maid PornPuffy Nipples PicsChristy HartburgHindi Voice XxxHindi Xxxx VideoVegina SuckingNaughty America Mom PornMandy MajesticCrying Anal PornMimi Rogers NudeWww Indian Desi Sex ComBoy Sex Hd VideoIndian Hardcore Fucking VideosPlumber Porn HdMilfmoviesDaddy SexstoriesAriana Grande Nude FakesHindi Marwadi SexHd Sexx ComDiscreet MilfAdult Porn WebseriesSoap2day Alternatives Reddit 2023XchatfrNatalie Nunn PornNudecheerleadersسكسي لواطهMeg Griffn PornGorgeous Girls Casey CalvertReena Sky AnalPornôtravestiCandaulisme .netFilmes Completo DesexoBlackwhiplash Hentai