Direct naar artikelinhoud

Deze video toont hoe Amerikaanse commando's in Niger door IS-strijders worden gedood

Precies een halfjaar nadat vier Amerikaanse commando's in een hinderlaag liepen in Niger, is eindelijk duidelijk geworden hoe ze zijn gedood. Het Pentagon betwist niet langer de echtheid van een video die IS heeft vrijgegeven waarin te zien is hoe zij moesten vechten voor hun leven. De beelden zijn opgenomen door een camera op de helm van een van de Amerikanen.

Een Amerikaanse commando probeert weg te komen.Beeld AFP

Op de video is onder andere te zien hoe een Amerikaan tijdens een fel vuurgevecht wordt geraakt en neervalt. Daarna komen IS-strijders in beeld, die de op de grond liggende commando diverse keren beschieten.  

De dood van de vier leden van de 3rd Special Forces Group houdt de gemoederen in Washington al sinds oktober bezig. Familieleden, maar ook Congresleden, willen al maanden duidelijkheid. Ze willen weten hoe de groep, die alleen in Niger was om legereenheden te trainen, tijdens een patrouille verzeild kon raken in een hinderlaag van jihadisten. Bovendien rees twijfel of de commando's wel goed voorbereid en bewapend waren voor hun missie. Zij vragen zich ook af waarom er niet tijdig hulp kwam.

President Trump werd, twee weken na hun dood, het mikpunt van kritiek. Hij zou in een telefoongesprek met een van de vier oorlogsweduwes hebben gezegd dat haar man 'wist waarvoor hij tekende'. De weduwe raakte overstuur door Trumps opmerking, ook omdat hij de naam van haar man niet wist. De president ontkende dit relaas van de familie. Een onderzoek van het Pentagon, dat deze week uitkomt, moet eindelijk uitsluitsel geven hoe Amerika's elite-soldaten verzeild raakten in het felle vuurgevecht en zo makkelijk konden worden gedood.

De vier Amerikaanse commando's die om het leven kwamen tijdens een fel vuurgevecht met IS-strijders. Zij maakten deel uit van de landmachteenheid 3rd Special Forces Group die buitenlandse legers opleidt.Beeld AFP

Camera registreert chaos

De beelden van de helmcamera, die door IS zijn verwerkt in een propagandafilm, laten zien hoe de Amerikanen terugkeren naar hun basis. De vier commando's maakten deel uit van een groep van elf Amerikaanse militairen. Volgens het Pentagon waren ze op pad geweest met zo'n dertig Nigerese soldaten die werden getraind om Islamitische Staat in Groot Sahara te bestrijden.

Bij het dorp Tongo Tongo, zo'n tweehonderd kilometer van de hoofdstad Niamey, komen ze echter in problemen. Zo'n honderd IS-strijders, die mogelijk getipt waren over het bezoek van de Amerikanen aan het dorp, duiken plotseling op en beschieten de groep. De helmcamera registreert nauwgezet de chaos die daarna ontstaat. De Amerikanen, die niet in een militaire pantserwagen reden, maar in een terreinwagen, zoeken dekking achter het voertuig. Ondertussen beschieten ze de jihadisten.

De soldaten vuren wat granaten af die rode wolkjes verspreiden. De rook moet ze helpen om weg te komen en om gevechtsvliegtuigen in de lucht te waarschuwen waar ze zich precies bevinden. Maar de Franse luchtmacht, die de Amerikaans-Nigerese soldaten moet beschermen, verschijnt urenlang niet. Een van de commando's wordt snel geraakt. Hij ligt onbewogen op de grond. De collega met de helmcamera komt hem te hulp. Een andere commando trekt de gewonde soldaat, die op dat moment waarschijnlijk al dodelijk is getroffen, achter de terreinwagen.

Een fragment uit het filmpje dat de helmcamera heeft gemaakt van de strijd. Een IS-strijder loopt voorbij een Amerikaanse commando die is getroffen en op de grond ligt. De camera registreert hoe de gewonde soldaat diverse keren wordt beschoten.Beeld Sofrep

'Verdorven vijand'

Het tweetal rent daarna weg over open terrein om aan de IS-strijders te ontkomen. Maar de opgejaagde Amerikanen hebben geen schijn van kans. Het woestijnachtige terrein is hen niet gunstig gezind en de IS-overmacht is te groot. De commando met de helmcamera wordt dan ook snel getroffen. De camera registreert hoe hij valt. Het is niet duidelijk of hij dan al dood is. Liggend op de grond wordt hij zeker drie keer beschoten door een IS-strijder. 

In de seconden die volgen, zijn andere strijders te zien die ook voorbij het lichaam lopen. Ook zij beschieten de commando. 'Het vrijgeven van dit materiaal laat zien hoe verdorven de vijand is die wij bevechten', aldus het Pentagon over de publicatie van de video. Hoeveel IS-strijders door de Amerikanen werden gedood, is niet duidelijk. Volgens sommige berichten zouden aan IS-kant 21 doden zijn gevallen. 

Het Pentagon deed de afgelopen dagen een klemmend beroep op de Amerikaanse media de video niet te tonen om zo IS niet in de kaart te spelen. Veel kranten en tv-stations toonden alleen de beelden die zijn opgenomen door de helmcamera, dus zonder de IS-propaganda. 'De video bewijst dat Amerikaanse commando's op die dag vochten en een heldendood stierven', verdedigde de hoofdredacteur van nieuwssite Sofrep, Jack Murphy, maandag zijn beslissing om de video te publiceren.

Sofrep wordt goed gelezen door de Amerikaanse special forces en hun families. 'Het is onze taak om het publiek te laten zien dat we nog elke dag in oorlog zijn', aldus Murphy, zelf een special forces-veteraan. 'Wij hebben beelden gepubliceerd van Amerikanen die stierven in oorlog. Wij geloven dat we de Amerikanen de feiten moeten voorleggen zoals ze zijn.'

De begrafenis in oktober vorig jaar van sergeant La David Johnson, een van de vier militairen die in Niger sneuvelden. President Trump belde zijn weduwe op na kritiek dat hij zich niet had uitgelaten over de dood van de militairen.Beeld AFP