Veel kantines hebben gewoon paté tijdens Week zonder Vlees
Vlees eten lijkt in veel Nederlandse bedrijven nog steeds heilig. Honderden kantines doen mee met de Week zonder Vlees, maar heel veel bedrijven kiezen ervoor toch frikandellen en filet américain in het restaurant te laten serveren.
Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste cateringbedrijven. Van Sodexo doen 120 van de 600 locaties mee aan de vleesvrije week, bij concurrent zijn dat er 40 grote. Of restaurants mee doen, hangt van de opdrachtgever af, laat Annemiek Mikkers van Sodexo weten. ,,Het gebeurt op vrijwillige basis. Sommige opdrachtgevers zijn enthousiast, andere haken af.'' Over het algemeen zijn de werknemers tevreden, meldt Mikkers. ,,Er is een enkele klacht. Mensen die zich afvragen waarom hun werkgever hieraan meedoet. Maar veel mensen zijn al bezig met minder vlees eten.''
Toch is op de meeste locaties nog steeds ook vlees te krijgen. Vooral broodbeleg blijft populair bij de gebruikers van de bedrijfsrestaurants, zegt Mikkers. ,,De gerechten die we maken zijn wel vegetarisch, maar we willen mensen niet bekeren.''
We zijn er het hele jaar mee bezig om groenten onder de aandacht te brengen
Vlees wordt ook niet uitgebannen bij de andere cateringreus Albron. Ook daar is ook paté en filet américain te vinden in de buffetten. ,,Onze locaties kunnen meedoen, maar het is voor ons niet iets dat eenmaal per jaar speelt'', aldus woordvoerder Klaartje Hilhorst. ,,We zijn er het hele jaar mee bezig om groenten onder de aandacht te brengen. Zo hebben wij opdrachtgevers die elke week een vleesloze dag inplannen. Of een hele week per maand. De reacties zijn alleen maar positief.''
Niet iedereen doet mee, weet initiatiefnemer Isabel van de vlog De hippe vegetariër. ,,We kunnen alleen maar groeien na deze eerste keer.'' Wat meespeelt, volgens haar, is dat bedrijven er niet altijd voor willen uitkomen dat ze vleesloos eten promoten. ,,Niet alle bedrijfsrestaurants willen ermee naar buiten dat ze meedoen. Misschien omdat ze anders ongewenste publiciteit krijgen. Of omdat ze vrezen ongewenste bezoekers te krijgen.'' Isabel wijst erop dat veel werkgevers wel meedoen. ,,De gemeente Amsterdam doet mee en veel filialen van ABN AMRO, Google en McKinsey.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUMvoor jou getest96
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
-
-
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben? -
Vleeseter Tosca (33) probeerde het: een maand lang eten als vegan
Helemaal niks van een dier eten is hip, maar eet je dan wel lekker en gezond? Voorafgaand aan de Nationale Week Zonder Vlees deed journalist Tosca de Jong (33) uit Utrecht een experiment. Zou het lukken om een máánd alle dierlijke producten te laten staan?
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste