Algemeen

Populariteit D66 keldert bij AOb-leden

Bij de peiling onder AOb-leden in 2016 werd D66 de grootste partij. Nu verliest de partij een derde van de aanhang bij het onderwijspersoneel. ‘D66 beloofde van alles voor het onderwijs, maar heeft er niets van waar gemaakt.’

Tekst Robert Sikkes - Redactie Onderwijsblad - - 3 Minuten om te lezen

stemmen-d66

Beeld: Pixabay

De teleurstelling over D66 spat ervan af in een verkiezings-enquête onder AOb-leden. ‘Ik ben naar D66 gegaan omdat die partij een uitgesproken mening over klassengrootte had. Oftewel klassen van rond de 24. En wat is de praktijk? Ik heb een klas van 28, één van 29, één van 30. Dus Pechtold kletst gewoon uit zijn nek’, schrijft een leraar voortgezet onderwijs bij de open vraag naar gewijzigd stemgedrag.

Begin februari zaten de eerste honderd dagen van het kabinet Rutte-III er op. Bovendien zijn er gemeenteraadsverkiezingen in aantocht. Reden voor het Onderwijsblad om onderzoeksbureau Regioplan te vragen de stemming onder de leden te peilen.

Als het gaat om die gemeenteraadsverkiezingen, dan weet 23 procent nog niet op welke partij hij gaat stemmen. Opvallend is dat maar weinig AOb’ers lokaal stemmen. Landelijk ligt dat op 28 procent, waarmee de lokale partijen samen de grootste partij van Nederland zijn. Bij de AOb’ers die wel een keuze hebben gemaakt, gaat vooralsnog maar 7 procent op een plaatselijke partij stemmen. Bij die gemeenteraadsverkiezingen krijgt D66 een flinke tik, als het aan het onderwijspersoneel ligt. Een ontwikkeling die in lijn ligt met de landelijke peilingen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar was D66 nog de populairste bij de leden van de bond, nu zakken ze terug naar een derde plaats.

Omdat het kabinet er honderd dagen op had zitten, vroegen we ook wat AOb-leden maart vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen hebben gestemd, plus wat zij nu zouden stemmen als er Kamerverkiezingen zouden zijn. Toen was D66 nog de populairste bij de leden van de bond, nu zakken ze terug naar een derde plaats.

Teleurstelling

Het zijn vooral D66-stemmers die nog niet weten wat ze ditmaal gaan stemmen, zij zijn teleurgesteld en nog zoekende. De partij kan zich dus nog herstellen. Zeker als ze duidelijker haar oorspronkelijke verkiezingsbeloften gaat realiseren in Rutte-III. Want als we aan de mensen die al wel een keuze hebben gemaakt, vragen waarom zij van partij wisselen, dan is het ongenoegen over de onderwijskoers groot.

‘D66 vindt dat we maar tevreden moeten zijn met het extra geld, onderwijspartij zouden ze zijn... niet meer’, schrijft een juf. Een ander is teleurgesteld dat D66 niet de minister voor basis- en voortgezet onderwijs heeft geleverd. Een derde is fors ontevreden over de resultaten: ‘D66 leek onderwijs hoog in het vaandel te hebben, maar dit bleek een wassen neus.’

‘D66 leek onderwijs hoog in het vaandel te hebben, maar dit bleek een wassen neus.’

Kreeg de partij onder de AOb-leden in maart 2017 nog 24 procent van de onderwijs-stem, nu is dat gezakt naar 15 procent. Veel oud PvdA-stemmers zeggen weer terug te keren naar die partij. Daarmee heeft de PvdA weer iets teruggewonnen van de onderwijsaanhang en is ze de op een na grootste partij onder de AOb’ers.

De grootste winst boekt GroenLinks. De partij van Jesse Klaver stijgt naar 27 procent van de stemmen onder onderwijspersoneel. Al wordt op die partij ook wel een beetje gemopperd, zo schrijft een geënquêteerde die overstapt van GroenLinks naar D66: ‘D66 bijt zich meer vast in het onderwijsbeleid dan GroenLinks, daarnaast heeft GroenLinks zijn grote kans laten schieten tijdens de formatie.’ De SP profiteert wat minder, maar groeit ook.

De AOb peilde het stemgedrag onder de leden. In de tabel hieronder staan alle precieze uitkomsten per partij. Ook gaven AOb-leden rapportcijfers voor het onderwijsbeleid van het kabinet en de bewindslieden.

Voor het verhaal in het Onderwijsblad zijn in verband met de deadline cijfers gebruikt op basis van 3.300 deelnemers. In de definitieve uitslag zijn 3.702 volledig ingevulde vragenlijsten gebruikt. Hierdoor wijkt de definitieve uitslag van het stemgedrag zeer licht af van de versie in het Onderwijsblad, en alleen bij de partijen Denk, Forum voor Democratie en PVV. Bekijk alle resultaten van de AOb-enquête en meer uitleg over het onderzoek via deze link. Dit bericht is een verkorte versie van het artikel dat vandaag in het Onderwijsblad maart 2018 staat.