Wachtwoordopties op notitieblok op toetsenbord
© designer491/Shutterstock.com

Vier op de tien Nederlanders geven aan hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor het inloggen bij meerdere websites of diensten. Een vijfde van de ondervraagden zegt zelfs hetzelfde wachtwoord te gebruiken bij meer dan tien verschillende accounts. Het gevaar daarvan is dat een internetcrimineel die het wachtwoord van één van die accounts steelt, meteen toegang heeft tot alle accounts waar hetzelfde wachtwoord is gebruikt.

Onderzoek

Deze cijfers blijken uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor werden 1000 Nederlanders ondervraagd over hun wachtwoordgebruik.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is een campagne begonnen om Nederlanders meer bewust te maken van internetcriminaliteit. Naast een radioreclame, is de campagne ook te zien op Facebook, Twitter en Snapchat.

Steekproef

Ook bleek uit het onderzoek dat vier op de tien Nederlanders regelmatig inlogt op een openbaar wifi-netwerk en dat de helft software-updates niet direct installeert. Hiermee lopen een groot aantal mensen het risico dat hun inloggegevens onderschept worden.

Uit een steekproef bleek dat twee derde van de Nederlanders verwacht in de komende jaren meer met internetcriminaliteit te maken te krijgen. Ondertussen neemt dus lang niet iedereen daarvoor ook de juiste maatregelen. Met de campagne wil het ministerie hier verbetering in brengen.

Laat een reactie achter